انتقادها از طرح افزایش سن بازنشستگی در ایران، همچنان از سوی تشکلها و فعالان کارگری، بازنشستگان و صنفی ادامه دارد. منتقدین این مصوبه را «تقلیلگرایی مسئولان» و هدف آن را «تاراج بیش از پیش مزدبگیران» دانستند.
انجمن صنفی روزنامهنگاران آزاد تهران در بیانیهای، بحران کنونی صندوقهای بازنشستگی را در «مرز انفجار» توصیف و تاکید کرد که این بحران با «تقلیلگرایی مسئولان» به کمی سن و سابقه برای بازنشستگی حل نخواهد شد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه ۲۸ آبان، با تصویب بند الحاقی دو بند ماده ۲۹ لایحه برنامه هفتم توسعه و اضافهکردن ۵ سال به سابقه کاری لازم برای بازنشستگی، حداکثر سنوات بازنشستگی را به ۳۵ سال افزایش دادند.
انجمن صنفی روزنامهنگاران آزاد تهران در بیانیهای انتقادی، در توضیح این مصوبه نوشت: «کارگران باید سالهای بیشتری کار کنند، حق بیمه بیشتری بپردازند و در نهایت، سالهای کمتری از حقوق بازنشستگی برخوردار شوند.»
این در شرایطی است که به نوشته این تشکل صنفی، کارگران ایران که «مالکان اصلی» سازمان تامین اجتماعی هستند «هم اکنون و با سیاستهای جاری، کوچکترین نقشی در مدیریت و نظارت بر آن ندارند.»
انجمن صنفی روزنامهنگاران آزاد تهران با انتقاد از قراردادهای موقت کار، بیمهنشدن کارگران در بسیاری از کسب و کارها و معافیتهای بیمهای تعداد زیادی از کارفرمایان، سیاستهای اقتصادی سه دهه گذشته را موجب «بیکاری گسترده و شغلهای ناپایدار» ذکر کرده است.
این تشکل صنفی اضافه کرد که دستمزدهایی که پایه و اساس حق بیمه هستند، طی دهههای اخیر متناسب با تورم افزایش نیافتهاند؛ از جمله این که برای فارغالتحصیلان دانشگاهی شغلی وجود ندارد.
انجمن صنفی روزنامهنگاران آزاد تهران با حمایت از بیانیه بیش از ۱۲۰ تشکل کارگران ساختمانی در ایران، اعتراض خود را به این اقدام غیرمردمی و ضدکارگری اعلام کرد و نوشت: «حل بحران بازنشستگی فقط از طریق ریشهیابی علل تاریخی آن و هرگونه تغییر در قوانین تامین اجتماعی و بازنشستگی فقط با مشارکت دموکراتیک نمایندگان واقعی مردم، کارگران و بازنشستگان ممکن خواهد شد.»
پیشتر به گزارش کانال تلگرامی سندیکا و انجمن صنفی کارگران و استادکاران ساختمانی مریوان و سروآباد، بیش از ۱۲۰ تشکل کارگران ساختمانی در ایران در بیانیهای مشترک اعلام کردند که افزایش سن بازنشستگی را قبول ندارند.
آنها با مطالبه لغو سریع افزایش سن بازنشستگی افزودند: به جای رسیدگی به مشکلات کارگران و صیانت از نیروی کار، افزایش سن بازنشستگی در شرایطی که زیر ساخت های مادی و معنوی و قانونی آن فراهم نیست، اقدامی ناسنجیده و غیر قانونی و غیر عقلایی است.
در این بیانیه که به ابتکار انجمن های صنفی کارگران و استادکاران ساختمانی استان کردستان نوشته شده، آمده است: هر نوع تغییر در سن بازنشستگی باید با حضور نمایندگان کارگران و و تشکلات واقعی کارگران باشد .
امضاکنندگان بیانیه نوشتند: باید به دولت فشار آورد که بدهی دهها هزارمیلیارد تومانی خود را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند و صدها هزارکارگر ساختمانی واجد شرایط نیز هرجه سریع تر بیمه شوند.
همچنین حسن سعیدی، عضو زندانی سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، مصوبه تازه درباره افزایش سنوات بازنشستگی را «تاراج بیش از پیش مزدبگیران» خواند.
این کارگر زندانی در یادداشتی که در کانال تلگرامی سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه منتشر شد، دولت را متهم کرد که «با برداشت، و حیف و میل پول کارگران از صندوقهای بازنشستگی»، این صندوقها را در آستانه «ورشکستگی» قرار داده است.
او طرح جدید مجلس را «ناحقی بزرگی» خواند که «در کنار حقوق ناچیز کارگران و تحمیل فقر مطلق» به آنها موجب «اسفبارتر» شدن شرایطشان میشود.
اتحادیه آزاد کارگران ایران هم اخیرا در بیانیه ای به شدت از تصویب طرح افزایش سن بازنشستگی انتقاد کرد و آن را اقدامی برای «بهره کشی از جنازه کارگران و حقوق بگیران» نامید.
شماری از تشکلهای کارگری و صنفی به رسمیت شناخته شده از سوی جمهوری اسلامی نیز از این مصوبه انتقاد کرده اند. در این ارتباط، کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران در نامهای به «شورای نگهبان،» با اشاره به مشکلات ناشی از «افزایش سن و سابقه بازنشستگی» خواستار «عدم تایید» مصوبه مجلس دراینباره شد.