در پی تحولات اخیر در ایران، بریتانیا، فرانسه و آلمان، ایران را به توسعه فناوری موشکی متهم کردند. آنها می گویند اقدامات ایران با یک قطعنامه سازمان ملل متحد در تضاد است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، این سه کشور اروپایی در نامه ای خطاب به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، که در روز سه شنبه ۱۳ فروردین منتشر شده است، گفته اند اقدام ایران در پرتاب یک موشک فضایی و رونمایی از دو موشک بالیستیک جدید در ماه فوریه، «بخشی از روند فزاینده فعالیت های ناسازگار» با یک قطعنامه شورای امنیت است.
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که سال ۲۰۱۵ و درست بعد از توافق هسته ای برجام به تصویب رسید، از ایران درخواست می کند که «هیچ فعالیتی در ارتباط با موشک های بالیستیک که قابلیت حمل تسلیحات هسته ای را دارد» انجام ندهد.
تهران تاکید دارد که برنامه موشکی ایران ماهیت دفاعی دارد و قصدی برای دستیابی به ظرفیت نظامی هسته ای، ندارد.
سه کشور اروپایی از گوترش خواسته اند که در گزارش بعدی خود که انتظار می رود ماه ژوئن ارائه شود، فعالیت های ایران در حوزه موشک های بالیستیک را جامع و کامل شرح دهد.
آمریکا نیز یک ماه قبل، درخواست مشابهی از شورای امنیت کرده بود و گفته بود که زمان بازگشت تحریم های سختتر بین المللی علیه تهران فرا رسیده است.
نگرانی های ایالات متحده از اقدامات جمهوری اسلامی
ایالات متحده میگوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است.
پرزیدنت ترامپ در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته دستور بازگشت تحریم های هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.
ایالات متحده میگوید که جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است، برنامه موشک بالستیک خود را برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ادامه می دهد، و عامل بیثباتی در خاورمیانه است.
در ماههای گذشته چند نقشه افراد وابسته به جمهوری اسلامی برای ترور مخالفان سیاسی در اروپا نیز کشف شد و منجر به اقدام دیپلماتیک از سوی کشورهای فرانسه، آلمان، دانمارک، و هلند علیه رژیم ایران شد.
آزمایشهای موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشکها را متوقف کند.
ایران طی سالهای اخیر دست به انجام آزمایشهای موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبانهای مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.
وزیر خارجه آمریکا یکم خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.
برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.