لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۵۴

دستور رئیسی برای «توقف پروژه میانکاله»؛ رسانه‌ها: تخریب با شتاب بیشتر ادامه دارد


مرگ پرندگان در تالاب میانکاله
مرگ پرندگان در تالاب میانکاله

در حالی که خبرگزاری رسمی دولت جمهوری اسلامی از «دستور» ابراهیم رئیسی برای «توقف عملیات اجرایی احداث پتروشیمی میانکاله» خبر داده،‌ برخی رسانه‌های ایران گزارش داده‌اند که پیمانکار این پروژه با شتاب بیشتری مشغول کار است.

خبرگزاری «ایرنا» امروز در ارتباط با این پروژه پرمخاطره زیست محیطی، نوشته است که «شنیده شده» در پی «دستور» ابراهیم رئیسی به رئیس سازمان محیط زیست برای «جلوگیری از احداث پتروشیمی میانکاله»، ابطال مصوبه دولت قبل درباره آن، در دستور کار هیئت وزیران قرار گرفته و «به زودی» پرونده آن برای همیشه «بسته» خواهد شد.

مخالفت کنشگران

تالاب بین‌المللی میانکاله یکی از ۹ «ذخیره‌گاه طبیعی زیست‌کره»، نخستین تالاب ثبت شده ایران در کنوانسیون جهانی تالاب‌ها و از مکان‌های مهم زیست پرندگان مهاجر منطقه است.

این تالاب در ماه‌های اخیر محل رویارویی جدی کنشگران محیط زیستی و گروه‌های محلی حامی تالاب با پیمانکاران اجرای طرح‌های تجاری و صنعتی در حریم آن بوده و بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی در این مدت، نسبت به شروع و تداوم این پروژه‌ها، ابراز نگرانی کرده‌اند.

فشار نمایندگان

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران اظهار داشته است که پروژه مجتمع پتروشیمی «مجوز محیط زیستی ندارد» و کلنگی که برای آغاز عملیات اجرایی آن در میانکاله به زمین زده شده، «فاقد اعتبار» است.

علی سلاجقه «فشار» نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای انجام این پروژه را «عجیب» دانسته و افروده است: «از دید ما کلنگی که برای این پروژه به زمین زده شد مورد تایید نیست؛ در واقع معتقدیم کلنگی به زمین زده نشده است.»

تخریب با شتاب بیشتر

اما در این میان، وب‌سایت خبری «انتخاب» با اشاره به سخنان سلاجقه، درباره پروژه پتروشیمی میانکاله، گزارش داده که پیمانکار این پروژه با وجود سخنان مقامات دولتی، به فعالیت‌های خود «سرعت» بخشیده است.

این وبسایت ضمن انتشار فیلم و تصاویری از وضعیت کنونی پروژه، از تداوم فعالیت پیمانکاران خبر داده و نوشته است که عوامل اجرایی آن، با «شتاب بیشتری» در حال «تخریب مرتع» هستند.

رسانه رسمی دولت سیزدهم جمهوری اسلامی در بخش دیگری از مطلب امروز خود، زمان صدور این «دستور توقف» از سوی ابراهیم رئیسی را «آخرین جلسه هیات دولت» و محتوای آن را بررسی احداث پتروشیمی میانکاله «با احصای موارد خلاف قانون و آسیب‌زا برای محیط زیست» اعلام کرده است.

تالاب میانکاله بهمن‌ماه ۱۴۰۰ نیز به سبب یورش تعداد زیادی از شکارچیان مسلح به بخش‌هایی از آن و درگیری ۷۲ ساعته با محیط‌بانان این منطقه حفاظت شده، خبرساز شده بود.

حمایت‌های ویژه

پروژه احداث پتروشیمی در این منطقه، هشتم مهرماه ۹۹ با صدور مجوز اولیه از سوی دولت حسن روحانی کلید خورد و در بیست و سوم اسفندماه ۹۹ با تصویب در هیات وزیران جمهوری اسلامی، رسمیت یافت تا در پنج‌کیلومتری «پناهگاه حیات وحش میانکاله»، برخلاف قوانین داخلی و معاهدات بین‌المللی، عملیاتی پر ریسک و دارای خطرات زیست محیطی آغاز شود.

با وجود مخالفت‌های گسترده با احداث این پروژه ضد محیط زیستی، اما همواره برخی از مدیران دولتی، نمایندگان مجلس و برخی از رسانه‌های نزدیک به نهادی نظامی یا حاکمیتی جمهوری اسلامی به صورت تلویحی با آن موافق بوده‌اند و یا از انجامش حمایت کرده‌اند.

حمایت رسانه‌ای

خبرگزاری «فارس» وابسته به سپاه پاسداران در این رابطه ضمن مصاحبه با یک کارشناس موافق احداث آن، نوشته است: «شکی نیست که احداث این پتروشیمی، می‌تواند موجب رشد اقتصادی بسیار مناسبی برای منطقه شود.»

خبرگزاری «باشگاه خبرنگاران» وابسته به صداوسیمای جمهوری اسلامی نیز ضمن «جنجال» نامیدن اعتراضات عمومی به «احداث مجتمع پتروشیمی میانکاله»، نوشته است که «برخی آن را تیر خلاص بر پیکر تالاب بین‌المللی و برخی تنها امید ایجاد اشتغال در منطقه می‌دانند.»

حامیان اصلی

وب‌سایت خبری «فرارو» نزدیک به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی هم در گزارشی، غلامرضا شریعتی نماینده بهشهر، نکا و گلوگاه در قوه مقننه جمهوری اسلامی را «مهم‌ترین حامی» این طرح ۳۷۰ میلیون دلاری دانسته و نوشته است که او در روز کلنگ‌زنی، گفته بود «مجوز‌های زیست محیطی لازم» اخذ شده است.

بر اساس این گزارش، علاوه بر او، سرتیپ پاسدار احمد وحیدی، وزیر کشور جمهوری اسلامی هم یک «تایید ضمنی» بر «اشتغال‌زا بودن و توسعه منطقه» با احداث این مجتمع پتروشیمی داده و ضمن «کلنگ زدن» طرح گفته که ساخت این مجتمع «وفق شرایط و ضوابط زیست محیطی» است.

XS
SM
MD
LG