نخستین گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از اجرای برجام، در صحن علنی مجلس قرائت شد.
در این گزارش که روز یکشنبه ۹ آبان توسط حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون خوانده شد، از آنچه کارشکنی دولت ایالات متحده آمریکا نامیده شده به عنوان مانعی برای اجرای کامل برجام و رفع تحریمها یاد شده است.
در بخشی از گزارش آمده است که در نتیجه مذاکرات هستهای، قطعنامههای شورای امنیت علیه ایران لغو و اتهام نظامی بودن فعالیت هستهای ایران برداشته شد.
در ادامه گزارش آمده است: «لغو تدریجی بعضی از تحریمها و بازگشت صادرات نفت به میزان تقریبی قبل از تحریم از نقاط برجسته دیگر اجرای برجام است.»
با این حال گزارش عنوان کرده است که با وجود اجرای کامل تعهدات جمهوری اسلامی در قبال برجام، «کارشکنیهای» ایالات متحده مانع اجرای کامل برجام و رفع تمامی تحریمهای مالی و بانکی شده است، از این رو مجلس دولت را ملزم میکند که اقدام متناسب و متقابل با این موضوع داشته باشد.
بخش بزرگی از گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به موضوع تحریمهای باقی مانده آمریکا علیه ایران و آنچه که بدعهدی آمریکا در قبال اجرای برجام عنوان شده، اختصاص داده شده است. نمایندگان در بخشهایی از گزارش خود حتی به رای دیوان عالی آمریکا در تایید حکم استفاده از دو میلیارد دلار داراییهایی ایران و پرداخت آن به قربانیان تروریسم، اشاره کرده اند. این در حالیست که بسیاری از این موارد ربطی به مذاکرات هستهای و برجام ندارد.
انتقادات در ایران به تحریمهای بانکی باقی مانده از سوی آمریکا در حالیست که ایالات متحده بارها اعلام کرده است تحریمهای باقی مانده به برجام و موضوع هستهای مربوط نیست و آمریکا حاضر است موضوع تحریمهای باقی مانده را برای مدیران و کارشناسان بانکهای خارجی که مایل به همکاری با ایران هستند، روشن سازد.
سحر نوروززاده، سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا اوایل مهر ماه در این مورد به صدای آمریکا گفت که ایالات متحده همه تعهداتش به برجام را انجام داده است. او گفت: «همانطور که پیشتر گفته ایم وزارت خارجه آمریکا به دنبال این است که مردم ایران منفعت اقتصادی برجام را حس کنند.»
به گفته خانم نوروززاده، آمریکا کارشناسانی را تعیین کرده تا هرگونه ابهام را برای بانکها و موسسات مالی درباره معامله با ایران بعد از رفع تحریم رفع کنند.
به گفته برخی از کارشناسان، موارد مختلفی از جمله نظام بانکی ایران یا نبود احساس امنیت برای سرمایه گذاران خارجی که از جمله در نتیجه بازداشت گروهی از ایرانیان دو تابعیتی به دست سپاه پاسداران روی داده، از جمله دلایل حضور کم سرمایه گذاران خارجی در ایران است.