لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۱۰

شکست متحدان ایران در انتخابات لبنان؛ یک مقام ایرانی به رویترز: جمهوری اسلامی نفوذش را حفظ می‌کند


بیروت و پوسترهای انتخاباتی
بیروت و پوسترهای انتخاباتی

برای عربستان سعودی، شکست متحدان ایران در انتخابات سراسری لبنان، یک خبر خوب و نادر از کشوری است که نفوذ جمهوری اسلامی در آن مدت‌ها رو به افزایش بوده است. رویترز می‌نویسد که شکست اخیر متحدان جمهوری اسلامی ایران در انتخابات لبنان می‌تواند به نفع ریاض در کشمکش‌های منطقه‌ای برای افزایش نفوذ باشد.

از دست دادن اکثریت پارلمانی که حزب‌الله و متحدانش در سال ۲۰۱۸ به دست آورده بودند، یک روند معکوس برای این گروه به شدت مسلح است. نیرویی که در لبنان سال‌ها از حمایت بی دریغ ایران برخوردار بوده است، حالا ممکن است جا را برای عربستان سعودی خالی کند که ممکن است در پی این انتخابات، فرصت بازگشت به لبنان را پیدا کرده باشد.

عربستان سعودی پس از صرف میلیاردها دلار برای نفوذ در لبنان، تا حد زیادی از لبنان عقب نشست و بعد شاهد رشد نقش حزب الله، و گسترش نفوذ ایران در این کشور و منطقه از جمله در یمن و عراق بود.

در بحبوحه بروز نشانه‌هایی از علاقه مجدد عربستان برای نفوذ در لبنان، تحلیلگران معتقدند که ریاض محتاطانه مانور خواهد داد و به شیوه‌ای آرام به کشوری بازگردد که در آن گروه ذینفوذ حزب الله توسط «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» تأسیس شده است. این گروه همچنان با دردست داشتن سلاح‌هایی که از ارتش ملی لبنان نیز بیشتر است، همچنان قدرتمندترین جناح در لبنان است.

حزب‌الله با متحدش امل، تمام کرسی‌های شیعیان پارلمان را حفظ کرد. اما برخی از قدیمی ترین متحدان آن، از جمله سیاستمداران دروزی و مسیحی، کرسی‌هایشان را از دست دادند. این نتیجه یک ضربه به حزب الله است که در پی نتیجه انتخابات پارلمانی سال ۲۰۱۸ به آنچه خود مدعی شده بود «یک پیروزی سیاسی و اخلاقی» را به دست آورد.

حزب الله در پارلمان جدید اقلیت را تشکیل می‌دهد، و اصلی‌ترین رقیب آن یعنی حزب مسیحی «نیروهای لبنانی» همسو با عربستان، کرسی‌هایی را به دست آورده‌اند. مسلمانان سنی همفکر با این نیروها نیز کرسی‌هایی را کسب کرده‌اند.

سفیر عربستان در لبنان، ولید بخاری، در اظهاراتی که اشاره‌اش به حزب‌الله است گفت نتایج نشان می‌دهد که «منطق دولت» همیشه «در برابر دولت‌چه‌‌ای که زندگی سیاسی و ثبات را مختل می‌کند» پیروز می‌شود.

ترکیب جدید پارلمان، کار حزب‌الله و متحدانش را برای پیشبرد مسائلی نظیر انتخاب جایگزینی برای رئیس‌جمهوری لبنان، میشل عون، سخت‌تر می‌کند. عون، یک مسیحی متحد با حزب‌الله است.

عبدالعزیز، رئیس «مرکز تحقیقات خلیج» فارس مستقر در ریاض، می‌گوید که از منظر عربستان، این انتخابات وضعیت لبنان را بهبود می‌بخشد اما موضوع تسلط حزب الله را حل نکرده است.

او به رویترز گفت که عربستان سعودی در این خصوص «محتاط خواهد بود و شتابان عمل نخواهد کرد چرا که در گذشته مزه سوختن را چشیده است.»

برای لبنان، هرگونه تعامل مجدد با کشورهای عربی حاشیه جنوب خلیج فارس، به رهبری عربستان سعودی، اهمیت بسیاری خواهد داشت چرا که لبنان در یک فروپاشی اقتصادی ویرانگر فرو رفته است، که از آن به عنوان بی ثبات کننده ترین بحران پس از جنگ داخلی ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۰ یاد می‌شود.

مهند الحاج علی، از بخش خاورمیانه اندیشکده «کارنگی» می‌گوید که یک چهارم یا بیشتر از ترکیب مجلس جدید لبنان به شدت مخالف حزب‌الله است و متحد ریاض به شمار می رود. او می‌گوید که «اقلیت بزرگ در یک مجلس معلق قطعا تاثیرگذار خواهد بود» مهند می‌افزاید که «این امر گزینه‌هایی را در اختیار عربستان سعودی قرار می‌دهد. متحدان آنها نسبت به سال ۲۰۱۸ در موقعیت قوی‌تری هستند.»

ایران گفته است که به نتیجه انتخابات لبنان احترام می گذارد. در همین حال یک مقام ایرانی با اشاره به نتایج انتخابات به رویترز گفته است که این اتفاق باعث از دست رفتن نفوذ جمهوری اسلامی نخواهد شد . او گفته است که نفوذ عمده حزب الله در لبنان به این معنا است که متحدان ایران قدرت خود را از دست نخواهند داد.

این مسئول گفته است: «خیلی ناپخته است که بگوییم به دلیل این رای، گروه قدرتمند و تاثیرگذاری مانند حزب الله در لبنان تضعیف می شود یا موقعیت ایران در خاورمیانه تضعیف می‌شود.»

نتیجه انتخابات پارلمان لبنان باعث ایجاد زمینه‌ای برای مقایسه آن با انتخابات عراق شده است. در آن جا نیز نتیجه انتخاباتی که در ماه اکتبر و پس از خشم عمومی به فقر و فساد در عراق برگزار شد، ضعف جناح‌های عراقی مورد حمایت جمهوری اسلامی را به نمایش گذاشت.

معاون سردبیر روزنامه النهار، نبیل بو منصف، می‌گوید که لبنان در مقایسه با سال‌های گذشته اولویت اصلی عربستان سعودی نیست اما «بدون شک ما برای ایران در اولویت هستیم.»

XS
SM
MD
LG