حادثه مرگ کولبران در پی ریزش بهمن در یکی از مناطق کردنشین استان آذربایجان غربی با واکنش گستردهای در شبکههای اجتماعی مواجه شده است.
به گزارش رسانههای محلی روز نهم بهمن ماه یک گروه ۱۶ نفره از کولبران در حین بازگشت از مرز سردشت در استان آذربایجان غربی با ریزش بهمن مواجه شده و چهار نفر جان خود را از دست دادهاند. بنا بر این گزارشها یکی از جان باختگان ۱۸ ساله بوده و مسنترین آنها نیز ۲۷ سال سن داشته است.
در شبکههای اجتماعی تصاویری از کمک مردم محلی به کولبران منتشر شده و کاربران بسیاری خواستار رسیدگی به وضعیت ناگوار این کارگران مرزی شدهاند که در ازای دریافت مبلغی ناچیز شرایط طاقتفرسای کولبری را تحمل کرده و هر روز خطر مرگ را به جان میخرند.
پیش از این و در تاریخ هفتم بهمن ماه، علی جوانمردی خبرنگار صدای آمریکا در گزارشی به شرایط سخت کولبران در مرز ایران و عراق پرداخت.
در این گزارش عنوان شده که در بین کولبران از نوجوان ۱۵ ساله تا پیرمرد ۷۵ ساله دیده میشود که ۱۰۰ کیلو بار را در ازای دریافت مبلغی حدود ۵۰ هزار تومان در کوهستان صعبالعبور و پربرف حمل میکنند.
گزارش علی جوانمردی را میتوانید اینجا ببینید:
چرا کولبران جان خود را به خطر میاندازند؟
با این که خبر مرگ کولبران بازتاب چندانی در رسانههای رسمی ایران نداشته اما منجر به واکنش برخی مقامات شده است. از جمله مسعود پزشکیان، نماینده تبریز و نائب رئیس مجلس شورای اسلامی عنوان کرده که « باید به دنبال راهکاری برای توجه به مشکلات معیشتی مردم در مناطق مرزی باشیم.»
شهاب نادری نماینده اورامانات نیز کولبران کشتهشده در سردشت را «شهیدان راه خانواده» نامید و گفت: «نبود اشتغال باعث شده تا مردم از جان خود بگذرند و به این کار طاقت فرسا روی بیاورند که با توجه به درآمد اندک آن هم دردی از دردهای مردم مستضعف مرزنشین دوا نمیکند.»
این نماینده کرد مجلس ایران از بیعملی مسئولان انتقاد کرده و پرسیده است: «تا کی ما باید شاهد مرگ عزیزانمان باشیم که در حوادثی این چنینی آن هم برای سیر کردن شکم خود و خانوادهشان پای در این کار خطرناکی میگذارند. چه کسی باید جوابگوی خانواده این عزیزان باشد و چگونه میتوان درد ناشی از این بلایا را جبران کرد.»
بنا به گزارش نهادهای حقوق بشری در سالهای گذشته ده ها کولبر با شلیک مستقیم ماموران مرزی ایران کشته شدهاند درحالی که سید علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی لااقل درباره کولبران بلوچ موضع متفاوتی گرفته و گفته است که منظور او از مبارزه با قاچاق، مبارزه با «کولبر ضعیف بلوچستانی» نیست.
مناطق کردنشین ایران از جمله محرومترین مناطق هستند و برخی شهرهای کردنشین در صدر جدول نرخ بیکاری حضور دارند.