روزنامه گاردین در گزارشی نوشت: پنج فعال محیط زیست در ایران به جرائم امنیت ملی متهم شده اند که می تواند مجازات مرگ را برایشان به همراه داشته باشد. رئیس برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد این امر را عمیقا نگران کننده عنوان کرده است.
فعالین «موسسه حیات وحش میراث پارسیان» بهمن ماه سال گذشته به همراه چهار نفر دیگر بازداشت و با اتهامات ادعایی جاسوسی روبرو شدند. فعالین حقوق بشر و خود دولت ایران می گویند این اتهامات بی پایه است.
نگرانی های محیط زیستی از جمله کمبود آب، پیش از آن که ابعاد گسترده سیاسی پیدا کند، از جمله دلایل تظاهرات سراسری دی ماه و بهمن ماه گذشته بود. این تحولات در شرایطی رخ می دهد که ایران با بدترین خشکسالی دوران معاصر روبرو است.
این بن بست، موجب تضعیف دولت حسن روحانی شده است که اصرار دارد شواهدی از تخلف فعالان محیط زیست وجود ندارد. تندروهای مخالف روحانی با ادامه حبس این فعالان و وارد آوردن چنین اتهامات سنگینی می کوشند نشان دهند در امور امنیتی دست بالا را دارند.
سپاه پاسداران در بهمن ماه دست کم ۹ فعال محیط زیست را دستگیر کرد.
کاووس سیدامامی، فعال محیط زیست سرشناس ایرانی کانادایی، در شرایطی عجیب در زندان مرد. مقام ها گفتند او خودکشی کرد، اما این ادعا با سوء ظن های فراگیری روبرو شد.
کاوه مدنی، معاون رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست ایران، در همان مقطع زمانی، پیش از ترک ایران، ۷۲ ساعت در بازداشت بود. اما دست کم، هشت فعال محیط زیست همچنان زندانی اند.
«کمپین حقوق بشر ایران» مستقر در نیویورک به نقل از یک وکیل ایرانی می گوید اتهام اولیه پنج نفر از آن ها از جاسوسی به «مفسد فی الارض» ارتقاء پیدا کرده که حداکثر مجازات برای آن اعدام است.
اریک سولهایم، رئیس برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد، می گوید سازمان ملل عمیقا نگران این پرونده ها است: «من مراتب نگرانی مان را دو بار به شکل مکتوب به مقام های ایران انتقال داده ام و همچنین با مقام ها در تهران صحبت کرده ام. اما این خبر تازه بیش از پیش مایه نگرانی است.»
سولهایم با اشاره به مرگ سیدامامی و اتهامات جدید علیه فعالین محیط زیستی گفت: «این پیامی بسیار تهدید آمیز علیه جامعه فعالان محیط زیستی ایران است که برای حفاظت از محیط زیست منحصر به فرد ایران تلاش می کنند.»
اخیرا یک گزارشگر نزدیک به سپاه پاسداران ادعا کرد فعالان محیط زیستی بازداشت شده با کار گذاشتن دوربین و نمونه برداری از خاک در پی تشخیص مناطق حساس مورد استفاده آزمایش های موشکی ایران بوده اند.
مقام های حکومتی هیچ گونه شواهدی در این باره ارائه نداده اند.
پنج بازداشتی شامل هومن جوکار، طاهر قدیریان، مراد طاهباز، سپیده کاشانی و نیلوفر بیانی هستند.
طاهباز یک ایرانی آمریکایی، مدیر گروه بود.
بیانی پیشینه ای طولانی از همکاری با سازمان ملل از جمله در پروژه هایی در افغانستان را دارد.
سه فعال محیط زیستی بازداشت شده دیگر که مشمول اتهام مفسد فی الارض نشده اند ولی سرنوشت شان نامعلوم است، امیرحسین خالقی، سام رجبی و عبدالرضا کوهپایه هستند.