لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۴۰

سفر کم‌سابقه وزیر خارجه اردن به تهران با هدف کاهش تنش‌؛ منطقه باید در «صلح، امنیت و ثبات» زندگی کند


 ایمن صفدی، وزیر امور خارجه اردن (چپ) در دیدار با مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی - ۱۴ مرداد ۱۴۰۳
ایمن صفدی، وزیر امور خارجه اردن (چپ) در دیدار با مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی - ۱۴ مرداد ۱۴۰۳

وزیر امور خارجه اردن، ایمن صفدی، روز یکشنبه ۱۴ مرداد در سفری کم‌سابقه به ایران، خواستار پایان یافتن روند تشدید خشونت‌ها در خاورمیانه شد و گفت این منطقه باید بتواند در «صلح، امنیت و ثبات» زندگی کند.

سفر صفدی به دنبال ادامه تماس‌های دیپلماتیک آمریکا و شرکای آن، از جمله فرانسه، بریتانیا، ایتالیا و مصر، برای جلوگیری از تشدید تنش‌های منطقه‌ای پس از کشته شدن اسماعیل هنیه رهبر سیسی حماس در تهران صورت می‌گیرد.

در همین حال روزنامه آمریکایی وال‌ استریت جورنال روز یکشنبه در گزارشی به نقل از «منابع مطلع» نوشت که حکومت جمهوری اسلامی در ایران نگران بروز جنگ در منطقه نیست.

این روزنامه گزارش داد که حکومت ایران روز شنبه به برخی دیپلمات‌های کشورهای عربی گفته است که اهمیت نمی‌دهد پاسخش به حمله مرگبار به اسماعیل هنیه، منجر به جنگ منطقه‌ای شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، تلویزیون حکومتی ایران گزارش داد مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی در دیدار با صفدی، کشتن هنیه را «اشتباه بزرگ» اسرائیل دانست که به گفته او «بی پاسخ نخواهد ماند.»

پزشکیان پیش از روی کار آمدن وعده‌های بهبود روابط با کشورها و آینده بهتر اقتصادی برای ایران را می‌داد.

جمهوری اسلامی با حمایت از گروه‌هایی نظیر حماس که در فهرست تروریستی کشورهای مختلف قرار دارند، عنوان «بزرگترین حامی دولتی تروریسم» در جهان را از سوی آمریکا گرفته است.

سفر نادر وزیر امور خارجه اردن به ایران در حالی است که اردن با رهگیری پرتابه‌های شلیک شده از ایران، در ناکام‌ ماندن جمهوری اسلامی در حمله موشکی گسترده ماه آوریل خود به اسرائيل نقش مهمی ایفا کرد.

جمهوری اسلامی در آن حمله به تلافی کشته شدن چند فرمانده سپاه در دمشق حدود ۳۰۰ موشک و پهپاد به اسرائيل شلیک کرد که تنها تعداد انگشت شماری از آنها به خاک این کشور اصابت کرد و خسارت خاصی بر جای نگذاشت.

امان همچنین شبه‌نظامیان طرفدار جمهوری اسلامی در سوریه را به قاچاق مواد مخدر به اردن متهم می‌کند.

به گزارش رویترز وزیر امورخارجه اردن در تهران کشتن اسماعیل هنیه در چهارشنبه گذشته را محکوم کرد و گفت اردن همواره در دفاع از آرمان فلسطینی‌ها و حقوق مردم فلسطینی فعال بوده و «اشغال سرزمین‌های فلسطینی توسط اسرائیل را محکوم کرده و تمامی اقدامات تشدید کننده [تنش] اسرائیل را که مانع دستیابی به امنیت، ثبات و صلح عادلانه می‌شود، رد کرده است.»

حماس و جمهوری اسلامی ایران هر دو اسرائیل را به کشتن هنیه متهم کرده‌اند و متعهد شده‌اند آن را که تلافی کنند. اسرائیل مسئولیت این قتل را بر عهده نگرفته و در عین حال دست داشتن در آن را نیز رد نکرده است.

اسرائيل قبلا اسماعیل هنیه را از عوامل حمله «۷ اکتبر» حماس به جنوب اسرائيل که منجر به کشته شدن حدود ۱۲۰۰ نفر شد خوانده بود و وعده داده بود او را بکشد. اسماعیل هینه در قطر ساکن شده بود. او برای مراسم تحلیف ریاست جمهوری پزشکیان به تهران آمده بود و ساعتی قبل از مرگش با او و علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی دیدار و گفت‌وگو کرده بود.

جمهوری اسلامی متهم است میلیون‌ها دلار به حماس کمک مالی و تسلیحاتی کرده است.

سپاه پاسداران می‌گوید هنیه با یک پرتابه کوتاه‌برد که یک سر جنگی ۷ کیلوگرمی داشت کشته شد. او در یک ساختمان چند طبقه سپاه در شمال تهران بود و همراه او یک محافظش نیز کشته شد. گزارشی از کشته شدن شخص دیگری در آن حمله منتشر نشده است.

در سال های اخیر افراد و چهره‌های مهمی از جمله محسن فخری‌زاده، از مسئولان برنامه اتمی، یا شماری از دست‌اندرکاران سپاه و برنامه‌ اتمی جمهوری اسلامی به روش‌های مختلف کشته شده‌اند که مقامات حکومتی، اسرائیل را مسئول دانسته‌اند.

جمهوری اسلامی بارها مدعی متلاش کردن «باند جاسوسی اسرائيل» در داخل ایران شده است. مخالفان می‌گویند مقامات جمهوری اسلامی افراد بیگناه را دستگیر می‌کند و از‌ آنها اعتراف اجباری می‌گیرد.

XS
SM
MD
LG