جان لیمبرت، مدیرکل پیشین وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران سرانجام باید با اختلاف عمیق دو کشور که در پی گروگانگیری ۳۶ سال پیش در سفارت آمریکا در تهران به وجود آمد، روبرو شود اما این موضوع نباید در مذاکرات هستهای تاثیر بگذارد.
آقای لیمبرت درباره خواست برخی از اعضای کنگره مبنی بر وارد کردن موضوعاتی نظیر مسئله شهروندان آمریکایی زندانی در ایران و بحث حمایت از تروریسم به مذاکرات هستهای، به «صدای آمریکا» گفت که مذاکرهکنندگان تا کنون با مهارت از ورود مسائل فرعی به مذاکرات جلوگیری کرده و اجازه ندادهاند که موضوعهای دیگر، این مذاکرات را از مسیر خود منحرف کند.
از سوی دیگر کمیته روابط خارجی سنای آمریکا قرار است طرح موسوم به «عدالت در مورد گروگانهای پیشین در ایران» را بررسی کند. جان لیمبرت، که خودش یکی از دیپلماتهای به گروگان گرفته شده در تهران بوده است، درباره احتمال تاسیس صندوق پرداخت غرامت به گروگانها در ایران و تاثیر چنین اقدامی در مذاکرات هستهای گفت: «جمهوری اسلامی دیر یا زود باید با موضوع گروگانگیری ۳۶ سال پیش روبرو شود. اما با این حال، طرحی که الان در سنا در این باره پیگیری میشود، از موضوع مذاکرات هستهای جداست و دو دولت توافق کردهاند که هیچ موضوع دیگری روی این مذاکرات تاثیر نگذارد.»
این دیپلمات سابق آمریکا به نکته دیگری نیز اشاره کرد و یادآور شد که در مذاکرات اخیر، آمریکا تنها مذاکره کننده با ایران نیست و دیگر کشورهای ۱+۵ نیز حضور دارند، از این رو، نمیتوان مسائل مربوط به رابطه دو کشور را در این مذاکرات دخالت داد. او اضافه کرد: «اضافه کردن بحثهای دیگر به مذاکرات هستهای به معنای تضمین شکست این مذاکرات است.»
موضوع دیگری که در برنامه ویژه بررسی آخرین تحولات مذاکرات اتمی مطرح شد، بحث وضعیت حقوق بشر در ایران و نقش آن در مذاکرات هستهای بود. جان لیمبرت با تاکید بر اینکه نقض حقوق بشر در ایران نباید نادیده گرفته شود، به اصلی در مذاکرات دیپلماتیک اشاره کرد و گفت: «این اصل دیپلماتیک میگوید که اگر میخواهید همه مسائل را در آن واحد حل کنید، هیچ مسئلهای را حل نخواهید کرد.»
آقای لیمبرت البته توضیح داد که مبارزه با نقض حقوق بشر در ایران مبارزه طولانی خواهد بود که باید دنبال کرد تا روزی که همه ایرانیها در سیستمی زندگی کنند که حقوق آنها را در هر زمینهای رعایت کند. به اعتقاد او این، مبارزه اصلی خواهد بود.