لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۳۰

دیپلماسی بجای جنگ در مذاکرات اتمی قدرت ها و ایران در بغداد


دیپلماسی بجای جنگ در مذاکرات اتمی قدرت ها و ایران در بغداد
دیپلماسی بجای جنگ در مذاکرات اتمی قدرت ها و ایران در بغداد

مذاکره کنندگان غرب برای انجام دور جدیدی از مذاکرات در باره برنامه اتمی جنجالی و پرسش برانگیز ایران آماده می شوند، که قرار است اواخر این ماه در بغداد برگزار شود. بهمین جهت بجای پیش بینی های حاکی از احتمال وقوع جنگ، دست کم فعلا اذهان به دیپلماسی جلب شده است.

پیشتر، در اوایل سال، تهدید و خطر برخوردهائی مسلحانه، کامل مشهود و ملموس بود. ایران در خلیج فارس مانورهای نظامی انجام میداد و هواپیماهای جنگی اسرائیل آمادگی های پیش از حمله را تمرین می کردند. یک ناو هواپیما بر آمریکائی آماده عملیات جنگی نیز در نزدیکی سواحل ایران گشت می زد.

تحلیلگران می گویند قصد هر دو طرف بیشتر قدرت نمائی بود، ولی غرب به سیاست وضع تحریم هائی سخت تر علیه ایران ادامه داد.

قدرت نمائی ها و رجزخوانی ها، ماه گذشته که مذاکره کنندگان ایران در نشست استانبول بیش از آنچه که انتظار می رفت انعطاف پذیری نشان دادند، به میزانی قابل توجه آرام گرفت. علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه ایران بعدا گفت «اگر در نشست استانبول یک قدم به جلو برداشتیم یقینا به لطف الهی در نشست بغداد چند گام رو به جلو بر خواهیم داشت».

تهران از غرب انتظار لغو تحریم هائی را دارد که اقتصاد ایران را فلج می کند، اما غرب محکم ایستاده است.

هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا می گوید «ما تحریم ها و فشار به ایران را حفظ می کنیم تا ببینیم آنها با چه پیشنهادهائی به جلسه بغداد می آیند، و ما برآن اساس پاسخ خواهیم داد».

تحلیلگران می گویند هر گونه توافقی با ایران باید دربرگیرنده تدابیر آبرومندانه ای باشد که تهران بتواند آن را یک پیروزی جلوه بدهد.

مهدی خلجی تحلیلگرانستیتوی واشنگتن می گوید «برای ایران، اهمیت وجهه اش در جهان، یا در کشورهای مسلمان، کمتر از دستاوردهای آتمی اش نیست».

در این میان اختلاف نظرها در اسرائیل در واکنش به تهدید بنیامین نتانیاهو در مورد حمله به ایران شدت گرفته است. یووال دیسکین رئیس سابق آژانس امنیت داخلی اسرائیل گفته است نه به نخست وزیر اعتماد دارد، و نه به وزیر دفاع. او می گوید «من به رهبرانی که تصمیماتشان را با اعتقاد به موعود اتخاذ می کنند اعتقاد ندارم».
اهود براک وزیر دفاع اسرائیل معتقد است این گونه منتقدین، گذشته را فراموش کرده اند. او می گوید «فریب کاری و دروغگوئی های مقامات ایران در باره برنامه اتمی شان ادامه دارد، و کاملا مستند است. اما در بعضی از نقاط جهان، از جمله در اسرائیل ها ، چهره هائی با انگیزه های سیاسی ترجیح می دهند به اصطلاح سرشان را زیر برف نگاه دارند.

مقامات اطلاعاتی آمریکا می گویند ایران گزینه تولید تسلیحات اتمی را باز گذاشته است اما هنوز تصمیم به تولید بمب اتمی نگرفته است.
به گفته مهدی خلجی اگرقصد و نیت تهران، آنگونه که ادعا می کند، صلح آمیز است، باید آن را ثابت کند. خلجی می گوید «ایران باید نشان دهد که دنبال بمب اتمی نیست و حاضر است به تعهدات خود در مقابل جامعه بین المللی عمل کند و قادربه ایجاد اعتماد متقابل با جامعه بین المللی است.

انتظار می رود کشورهای غربی در مذاکرات آتی در بغداد در مورد برنامه ایران برای غنی سازی اورانیوم راه مصالحه را در پیش بگیرند، اما اگر پیشرفتی عمده حاصل نشود، بحران می تواند مجددا شدت بگیرد.

XS
SM
MD
LG