لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۵۱

اختلاف‌نظر نمایندگان مجلس در مورد «طرح صیانت»؛ صدیف بدری: چوب حراج بر «اعتماد عمومی» است


جمعی از نمایندگان مجلس ایران، چهارشنبه چهارم اسفند، در نامه‌ای به هیئت رئیسه مجلس خواستار بازگشت «طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی» به صحن علنی مجلس شدند.

یک روز پیشتر، نمایندگان عضو کمیسیون مشترک، کلیات طرح محدودسازی اینترنت ایران که با عنوان «کلیات طرح صیانت از فضای مجازی» شناخته می‌شود را در کمتر از ده دقیقه با ۱۸ رای موافق و یک رای مخالف تصویب کردند. این اقدام واکنش‌ گسترده کاربران شبکه‌های اجتماعی را به دنبال داشته و به انتقادها از عملکرد مقامات جمهوری اسلامی دامن زده است.

بررسی این طرح درحالی به کمیسیون مشترک واگذار شد که بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی، مجلس در موارد ضروری می‌تواند «اختیار وضع بعضی از قوانین» را به کمیسیون‌های داخلی ارجاع کند. قوانین مصوب در این کمیسیون‌ها بعد از اجرای محدود، می‌توانند به قوانینی دائم تبدیل شوند.

جلال رشیدی کوچی، نماینده مرودشت، یکی از اعضای این کمیسیون و تنها فردی که به آن رای منفی داده، با انتشار مطلبی در حساب کاربری توییتری خود اعلام کرد که بیش از ۱۰۰ تن از نمایندگان مجلس خواستار بازگشت طرح مذکور برای بررسی در جلسه علنی شده‌اند.

صدیف بدری، نماینده اردبیل نیز با انتقاد از ارجاع این طرح به کمیسیون مشترک گفته که «مجلس ۲۹۰ نفر نماینده دارد، نه ۱۸ نفر.» او همچنین تصویب طرح صیانت را «به منزله زدن چوب حراج بر سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی» توصیف کرده‌ است.

روح‌الله حضرت‌پور نماینده ارومیه نیز در گفت‌وگو با ایلنا، این طرح را مردود دانست و گفت: «به دنبال این هستیم که دوباره طرح را به صحن علنی مجلس آورده و آن را رد کنیم.» به گفته حضرت‌پور، «دولتها نمی‌توانند مقابل پیشرفت و تکنولوژی جوامع‌ ایستادگی کنند.»

اعضای این کمیسیون اما معتقدند که این نامه تاثیری در روند کار نخواهد داشت. ویس کرمی، دبیر کمیسیون مشترک طرح صیانت می‌گوید که «در نهایت کمیسون است که در مورد جزئیات و کلیاتش تصمیم می‌گیرد.»

تصمیمی که تاکید می‌کند از این پس باید بر روی کلیات فضای مجازی نظارت وجود داشته باشد، فضایی که به گفته علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی، فضایی «ولنگار» است و باید «ساماندهی» شود.

به دنبال تصویب کلیات طرح محدودسازی اینترنت ایران، هشتگ‌هایی از جمله «#نه_به_طرح_صیانت » و «#من_مخالف_طرح_صیانتم» در مخالفت با این طرح در شبکه‌های اجتماعی با استقبال کاربران روبرو شد و بعضی از کاربران، اجرایی شدن این طرح را تبدیل ایران به کره شمالی تعبیر کردند.

اگرچه موافقان این طرح معتقدند که با ساماندهی کسب و کارهای آنلاین می‌توان مانع از سرقت و سوء استفاده کاسبان اینترنتی در فضای مجازی شد، اما مخالفان طی چند روز گذشته با اشاره به اتفاقات آبان ۹۸، کشتار مردم و سرنگونی هواپیمای مسافربری ۷۵۲ هواپیمایی بین‌المللی اوکراین، به این موضوع اشاره می‌کنند که کارنامه جمهوری اسلامی نشان داده که تصویب طرح‌هایی چون «صیانت از کاربران» صرفاً با هدف اشاعه سانسور و تسلط بیشتر بر حوزه ارتباطات انجام می‌شود.

XS
SM
MD
LG