لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۲

۶٠ درصد برنج وارداتی به ایران آلوده است


رسانه های ایران گزارش داده اند بیش از ۶٠ درصد برنج های وارداتی به ایران آلوده است و وزارت بهداشت جمهوری اسلامی تا به حال در این مورد سکوت اختیار کرده است.

روزنامه شرق گزارش داده است مجلس شورای اسلامی بارها نسبت به آلوده بودن برنج های وارداتی از هند هشدار داده بود و مقامات هندی نیز این خبر را تایید کرده اند اما وزارت بهداشت هنوز در این مورد اظهارنظر نکرده است.

با وجودی که حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در همایش روز جهانی غذا در مهر ماه سال جاری بار دیگر در مورد آلوده بودن برنج های وارداتی هشدار داده بود اما وزارت بهداشت و سازمان استاندارد این امر را تکذیب کردند.

آلودگی برنج هایی که دولت طی چند سال گذشته به ایران وارد کرده و احتمالاً به دلیل تحریم ها از کیفیت و سلامت چندانی برخوردار نبوده اند، مسئله جدیدی نیست و از سال ١٣٨٨ تاکنون این مشکل در رسانه های کشور مطرح شد و به اطلاع افکار عمومی رسید.

استاندار تهران سال ١٣٨٨ اعلام کرده بود که «١٣ نوع از برنج های وارداتی آلوده بوده اند و سطح آرسنیک موجود در آن ها بیش از حد استاندارد است».

از سویی دیگر رئیس مرکز تحقیقات پیشرفته شاورزی پنجاب در هند نیز به این مسئله اذعان کرده بود چرا که بخش های گسترده ای از مناطق این استان هند مرکز اصلی وجود فلزاتی همچون آرسنیک، کادمیوم و سرب است.

بنا به گزارش روزنامه شرق، «در سال ١٣٨٨، بالغ بر ٢٠٠ هزار تن برنج از کل حجم واردات برنج کشور از هند به ایران آمده بودند و این رقم در سال ١٣٨٩ نیز تکرار شد و ٢۶ درصد برنج وارداتی ایران تولید هند بود».

با وجودی که بنا به گزارش ایرنا، از سال ١٣٩٠ مسئله آلودگی برنج هند سبب شد روند واردات از این کشور متوقف شود، اما تحریم های اقتصادی و نیز مسدود شدن پول حاصل از فروش نفت ایران به هند بار دیگر دولتمردان جمهوری اسلامی را وادار کرد تا بار دیگر واردات برنج از هند را از سربگیرند.

شرق گزارش می دهد با وجود اعتراض ها و هشدارهای مقامات مسئول و کارشناسان نسبت به پیامدهای مصرف برنج آلوده، مقامات کشور اعلام کرده بودند «موضوع آلوده بودن برنج محرمانه است».

سازمان بازرسی کل کشور در این مورد گفته بود «پرونده برنج های آلوده در دستور کار سازمان قرار گرفته اما تحقیقات بازرسی محرمانه است و ما آن ها را منعکس نخواهیم کرد».

نمایندگان مجلس هشتم نیز در مورد آلوده بودن برنج های وارداتی به آرسنیک هشدار داده بودند.

فرارو بهار سال ١٣٨٩ گزارش داده بود که «وزارت بهداشت پس از ٨ ماه تکذیب هر نوع آلودگی برنج های وارداتی به سرب و آرسنیک این خبر را تایید کرده» اما اسامی برنج ها را اعلام نکرده بود.

با وجودی که میلیون ها تن از شهروندان ایران بدون اطلاع رسانی دقیق در مورد آلودگی این نوع برنج ها که بیشتر از هند وارد شده اند آن ها را مصرف می کنند، برخی از کارشناسان میزان سرب و آرسنیک موجود در بعضی از انواع آن ها را ٥ برابر حد مجاز تخمین زده اند. اما مقامات وزارت بهداشت ادعا کرده اند هنوز استاندار مشخصی در مورد سطح آرسنیک موجود در برنج وجود ندارد و در این زمینه اختلاف نظرهایی وجود دارد.

حسینعلی شهریاری، نائب رئیس اول کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در سال ١٣٨٩ گفته بود گزارشی که مسئولان وزارت بهداشت در مورد میزان آلایندگی برنج های وارداتی به این کمیسیون تسلیم کرده اند حاکی از آن بوده که «میزان سرب موجود در ٨ مورد از برنج های وارداتی بیش از حد مجاز بوده است».

او مهر ماه سال جاری در اظهارنظری در مورد پیگیری های جدی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفته است «نتیجه این شد که مدیرکل استاندار تهران را بازنشسته کردند چون اطلاعات درست از فلزات سنگین موجود در برنج ها داده بود». او گفته است «اطلاعات به دست آمده در مورد ١٣ نوع برنج آلوده توسط سازمان استاندارد جمع‌آوری شده بود اما آنها را مجبور کردند بگویند این برنج‌ها آلوده نیستند در حالی که واقعیت نداشت».

بنا به گزارش ایسنا، خبرگزاری دانشجویان ایران، «ستاد ملی بررسی سلامت برنج» در مهر ماه سال ١٣٨٨ بیانیه ای صادر و همه برنج های وارداتی را مجاز و سالم خوانده بود. براساس بیانیه رسمی این ستاد، همه این برنج های وارداتی را «فاقد آلودگی خواندند و از نظر معیارهای بهداشتی و استانداردهای لازم مورد تایید قرار داد». از سویی دیگر روابط عمومی وزارت بهداشت نیز در همان سال ١٣ نوع برنج وارداتی را که آلوده خوانده شده بودند، در آزمایشگاه تحت نظارت و بررسی قرار دادند و کیفیت آن را تایید کردند.

در شرایطی که سازمان های نظارت بر واردات مواد غذایی و به ویژه برنج زیر نظر نهادهای دولتی و حکومتی فعالیت می کنند، رئیس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت و رئیس مؤسسه استاندارد در اقدامی هماهنگ اظهارات رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در مورد آلودگی برنج‌های وارداتی را یک صدا تکذیب کردند.

برپایه ارقام رسمی سازمان برنامه و بودجه، مصرف سرانه برنج در ایران ۴٠ کیلوگرم و میزان واردات برنج در سال ١٣٨٨، ١ میلیون و ٢٨٧ هزار تن بوده است.
XS
SM
MD
LG