رافائل گروسی، رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی، روز سهشنبه، چند روز پیش از آغاز دور هفتم مذاکرات بین جمهوری اسلامی ایران و قدرتهای جهانی برای احیای توافق هستهای برجام، در دیدار با وزیر امور خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در مورد شفافیت عمل بیشتر آن کشور گفتگو کرد و گفت که میخواهد در مذاکرات خود در تهران، همکاری با ایران را عمیقتر کند.
به نوشته رویترز، گروسی که روز دوشنبه وارد تهران شد، پس از دیدار با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، در یک کنفرانس خبری تلویزیونی گفت: «آژانس به دنبال ادامه و تعمیق گفتوگو با دولت ایران است... ما توافق کردیم که به کار مشترک خود در زمینه شفافیت ادامه دهیم و این کار ادامه خواهد داشت.»
اسلامی نیز گفت که به بخشهایی از پرسشهای آژانس در مورد برخی فعالیتهای گذشته ایران پاسخ داده شده و قرار است به باقی آنها نیز رسیدگی شود.
او افزود تهران مصمم است مسائل فنی را بدون سیاسی کردن موضوع با آژانس حل و فصل کند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته گذشته گزارشهایی را منتشر کرد که در آن جزئیات اختلافات و درگیریهای خود با ایران را منتشر کرد که از برخورد خشن مقامات جمهوری اسلامی با بازرسان هستهای تا نصب مجدد دوربینهایی را که آژانس برای احیای توافق هستهای تهران «ضروری» میداند، در برمیگیرد.
قرار است تهران و واشنگتن مذاکرات غیرمستقیم را ۲۹ نوامبر (۶ روز دیگر) در وین، از سر بگیرند. این مذاکرات از ژوئن متوقف شده بود. طرفین مذاکرات به دنبال راههایی برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ برجام هستند که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا سه سال پیش از آن خارج شد و تحریمهای سختگیرانه علیه ایران اعمال کرد.
تهران به خروج آمریکا از برجام با نقض محدودیتهای اساسی هستهای تعیینشده در این توافق واکنش نشان داد؛ از جمله با بازسازی ذخایر اورانیوم غنیشده و افزایش غنای اورانیم و نصب سانتریفیوژهای پیشرفته برای سرعت بخشیدن به تولید اورانیوم غنی شده.
شکست دیپلماسی در بازگرداندن تهران و واشنگتن به پایبندی به توافق هستهای خطر بروز یک جنگ منطقه ای جدید را به همراه میآورد.
نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، روز سه شنبه آمادگی خود را برای تشدید رویارویی اسرائیل با ایران اعلام و تاکید کرد که کشورش به هیچ توافق هستهای جدید ایران با قدرت های جهانی متعهد نخواهد بود.
در ماه سپتامبر، قدرت های غربی در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی که ۳۵ عضو دارد پس از موافقت تهران با طولانی شدن نظارت آژانس بر برخی فعالیت های هستهای، طرحها برای صدور قطعنامهای علیه ایران را کنار گذاشتند.
اما آنها همچنان خواستار اقدام ایران در مورد دو موضوع اصلی هستند. نخست، توضیح آثار اورانیوم یافت شده در سه سایت اعلام نشده و دوم، اجازه دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به کارگاه تولید قطعات سانتریفیوژ «تسا» در کرج برای جایگزینی دوربینهای نظارتی آژانس در آنجا که در یک عملیات خرابکارانه آسیب دیدند.
این کارگاه در ماه ژوئن هدف خرابکاری قرار گرفت که در آن حمله یکی از چهار دوربین آژانس بینالمللی انرژی اتمی نابود شد. ایران وسیلهای که اطلاعات ذخیره شده آن دوربین را دارد پس نداده و آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته که از ایران خواسته است تا مکان آن را بیابد و توضیح دهد.
شورای حکام قرار است روز چهارشنبه ۲۴ نوامبر تشکیل جلسه دهد و به نوشته رویترز دیپلماتها میگویند که از ترس آسیب رساندن به مذاکرات هستهای بین ایران و قدرتهای جهانی، هیچ اقدامی علیه ایران انجام نخواهد شد.