لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۴

آخرین گزارش عفو بین‌الملل از اعتراضات آبان ماه: حداقل ۳۰۴ کشته؛ نگرانی از بازداشت کودکان و شکنجه بازداشت شدگان


سازمان عفو بین الملل در آخرین گزارش خود آمار کشته شدگان اعتراضات در ایران بین روزهای ۲۵ تا ۲۸ آبان ماه را ۳۰۴ نفر اعلام کرد که در بین کشته شدگان ۱۲ کودک نیز وجود دارد.

سازمان عفو بین الملل در گزارشی که روز دوشنبه ۲۵ آذرماه منتشر شده، آمده است که مقامات ایران در پی وقوع اعتراضات سراسری در ۲۵ آبان ماه، اقدام به سرکوب بی رحمانه کرده و هزاران نفر از جمله روزنامه نگاران، مدافعان حقوق بشر و دانشجویان را بازداشت کرده‌اند تا جلوی سخنان آن ها درباره سرکوب ظالمانه آن‌ها را بگیرند.

عفو بین الملل به مصاحبه با ده‌ها شهروند داخل ایران برای تهیه آخرین گزارش خود اشاره کرده و نوشت که این شهروندان از دستگیری‌های مخفیانه در روزهای پس از اعتراضات، شکنجه بازداشت شدگان و سایر بدرفتاری‌ها با بازداشت‌شدگان سخن گفته‌اند.

سازمان عفو بین الملل اعلام کرد که براساس گزارش‌های موثق گردآوری شده توسط این سازمان بین روزهای ۲۵ تا ۲۸ آبان ماه دست کم ۳۰۴ نفر کشته و هزاران نفر زخمی شدند. این در حالی است که مقامات ایران از اعلام آمار کشته شدگان خودداری می کنند.

همچنین فیلیپ لوتر، مدیر پژوهش‌های غرب آسیا و شمال آفریقا در عفو بین‌الملل گفت که «اظهارات ناگوار شاهدان حاکی از آن است که تقریبا بلافاصله پس از کشتار معترضان از سوی مقامات جمهوری اسلامی، آن ها دست به سرکوب در مقیاس وسیع و هماهنگ زدند تا بر شدت ترس بیافزایند و مانع سخن گفتن درباره آن چه اتفاق افتاده بشوند.»

در ادامه این گزارش به آمار دست کم ۱۲ کودک در بین کشته شدگان اشاره شده است.

پیش از این دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل گزارش داده بود که در جریان این اعتراضات، دست کم ۲۰۸ نفر، از جمله ۱۳ زن و ۱۲ کودک کشته شده‌اند.

فیلیپ لوتر همچنین از جامعه بین الملل بر لزوم «اقدام فوری» جامعه بین‌المللی در قبال سرکوب و کشتار معترضان در ایران تاکید کرده و گفت که «باید از طریق شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد جلسه‌ای ویژه تشکیل شود.»

مدیر پژوهش های غرب آسیا و شمال آفریقا در ادامه خواستار انجام تحقیق درباره مواردی از «ناپدیدشدگان اجباری» و گزارش‌هایی از «شکنجه» بازداشت‌شدگان شده است.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است که براساس گفته شاهدان عینی و شواهد ویدئو‌ها حاکی از آن است که برخی از بازداشت شدگان اعتراضات «تحت شکنجه و بدرفتاری هایی از جمله ضرب و شتم و شلاق» قرار گرفته اند. یکی از این شاهدان گفته است که یکی از اعضای خانواده‌اش پس از آزاد شدن به قید وثیقه، با سر و صورتی مجروح از بریدگی و کبودی، و بهت‌زده از آن‌چه تجربه کرده، به خانه بازگشته‌است.

این سازمان به یک ویدئو تایید شده نیز اشاره کرده که ماموران امنیتی در محوطه کلانتری معالی آباد شیراز معترضان را پس از بازداشت مورد ضرب و شتم قرار داده اند.

عفو بین الملل نوشت که چندین منبع به طور مستقل به این سازمان گزارش داده‌اند که نیروهای امنیتی برای دستگیری معترضان به خانه‌ها یا محل های کار آن‌ها یورش برده اند.

بنابر این گزارش، در کنار افراد بازداشت شده شماری از کودکان ۱۵ ساله نیز هستند که در زندان هایی همچون فشافویه نگهداری می شوند. فشافویه از جمله زندان‌هایی درا یران است که به خاطر بدرفتاری با زندانیان شهرت دارد. عفو بین الملل پادگان‌های نظامی و مدارس را از دیگر مکان های نگهداری بازداشت شدگان اعلام کرده است.

در ادامه این گزارش آمده است که منابع دیگری به عفو بین الملل گزارش دادند که بازداشت‌شدگان، از جمله کودکان، با کامیون، چشمان و دست‌های بسته، به زندان رجایی‌شهر برده شده‌اند و روزانه مورد مشت و لگد و ضرب و جرح با باتون قرار گرفته و شلاق خورده‌اند.

شاهدان عینی همچنین به عفو بین الملل گفته اند که نیروهای امنیتی ایران به بیمارستان ها و مراکز درمانی در سراسر کشور حمله کرده اند ، معترضین زخمی را دستگیر کرده و آنها را به مراکز بازداشت انتقال داده اند؛ به همین دلیل آنها از دسترسی به مراقبت های پزشکی محروم شده اند به طوری که جان بعضی از بازداشت شدگان در خطر است.

یک منبع به عفو بین الملل گفت که ماموران اطلاعات مدیران بیمارستان را در استان خوزستان را وادار كردند تا لیستی از اسامی بیماران تازه پذیرفته شده را برای آنها تهیه كنند.

آقای لوتر گفته است که «بدون فشار فوری بین المللی، هزاران نفر در معرض خطر شکنجه و سایر بدرفتاری ها قرار دارند.»

در بخش دیگری از گزارش آمده است که ده ها مورد گزارش به عفو بین الملل رسیده است که بر اساس آن برخی از بازداشت شدگان یا هیچ رابطه‌ای با خانواده خود ندارند یا اطلاع بسیار کمی از آن‌ها وجود دارد.

این گزارش به «ناپدید شدن اجباری» نیز اشاره شده و آمده است که بستگان افراد ناپدید شده به این سازمان گفته اند که از مراکز پلیس ، دادستانی ها ، دادگاه های انقلاب ، زندان ها و دیگر مراکز برای جستجوی عزیزان خود که به اجبار ناپدید شده‌اند، رفته اند اما مقامات از ارائه اطلاعات به آنها امتناع می ورزند.

عفو بین الملل گفت که مادران گروهی از فعالان حقوق اقلیت ها که در جریان یورش هایی در آذربایجان شرقی و غربی بازداشت شده اند گزارش داده‌اند مقام ها آنها را در تاریکی نگاه داشته اند و به آنها گفته اند «قصد ندارند» اطلاعاتی به آنها بدهند.

براساس این گزارش یک مقام به این خانواده ها گفته است که «هرکاری بخواهیم با فرزندانتان می کنیم. تا هر وقت بخواهیم آنها را تحت بازداشت نگه می داریم، حتی برای ۱۰ سال... آنها را اعدام می کنیم و نمی توانید هیچ کاری بکنید.»

سازمان عفو بین الملل به «ناپدید شدن اجباری» بختیار رحیمی فعال کرد حقوق کارگری که در محل کارش در مریوان بازداشت شد اشاره کرده و گفت که «هیچ خبری از او در دست نیست. به خصوص این که او «از مشکلات کلیه و قلب» رنج می برد و نیازمند مصرف روزانه دارو و مراقبت های پزشکی است.

فیلیپ لوتر در ادامه این گزارش تاکید کرده است که جهان نباید در برابر ادامه نقص گسترده حقوق بشر برای سرکوب نارضاتی توسط مقامات ایران سکوت کند.

اعتراضات در ایران که ابتدا از گرانی بنزین آغاز شد از همان روزهای اول مردم معترض در شهرهای مختلف ضمن بستن جاده‌ها و خیابان‌ها علیه حکومت جمهوری اسلامی شعار دادند.

در پی افزایش ناگهانی قیمت بنزین، ایران شاهد اعتراضات گسترده مردم علیه جمهوری اسلامی بود. یک روز بعد از آغاز اعتراضات، جمهوری اسلامی شنبه شب ۲۵ آبان اینترنت را تقریبا به طور کامل قطع کرد و مورگان اورتگاس سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در واکنش به این اقدام رژیم ایران گفت: «ما تلاش ها برای قطع اینترنت را محکوم می کنیم. بگذارید آنها [مردم] حرف‌شان را بزنند!»

پرزیدنت دونالد ترامپ روز پنجشنبه ۳۰ آبان در نخستین موضع‌گیری علنی درباره اعتراضات مردم ایران گفت: ایران آنقدر بی‌ثبات شده است که رژیم تمام سیستم اینترنتی را قطع کرد تا مردم خوب ایران نتوانند درباره خشونت شدیدی که در داخل آن کشور جریان دارد، صحبت کنند.

کاخ سفید عصر یکشنبه ۲۶ آبان در بیانیه‌ای در حمایت از مردم معترض در ایران اعلام کرد ایالات متحده استفاده از نیروی مرگبار و محدود کردن شدید ارتباطات علیه تظاهرکنندگان را محکوم می‌کند.

مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده در نخستین واکنش به اعتراضات گسترده در ایران، روز شنبه ۲۵ آبان، خطاب به مردم ایران نوشت ایالات متحده در کنار شما است.

آمریکا می‌گوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم، صرف حمایت از گروه‌های تروریستی و بی ثبات سازی در خاورمیانه می‌کند.

ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت دارایی‌های خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است. از جمله چندی پیش مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در چند توئیت درباره مقام‌های جمهوری اسلامی گفته بود که آنها به جای کمک به مردم درگیر فساد شده‌اند.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG