گزارشگران بدون مرز بازداشت اعضای خانواده و نزدیکان مسیح علینژاد روزنامه نگار را محکوم و اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران خانواده روزنامه نگاران را به گروگان می گیرد.
در بیانیه گزارشگران بدون مرز که روز پنجشنبه ۱۱ مهرماه منتشر شده است، با اشاره به جزئیات بازداشت علی علینژاد، برادر مسیح علینژاد در ۴ مهرماه امسال، آمده است که به گفته این روزنامهنگار «گروگانگیری اعضای خانواده برای به سکوت وادار کردن» است.
خانم علینژاد که بنیانگذار کارزار «چهارشنبه های سفید» است پیش از این در تاریخ ۲۲ فروردین ۱۳۹۸ به صدای آمریکا خبر داده بود مادرش را به پلیس امنیت احضار کرده و به او گفتهاند باید درباره «ارتباط تلفنی با خارج از کشور» پاسخگو باشد.
بنابر این گزارش «شماری از خانوادههای زندانیان عقیدتی و روزنامهنگاران زیر فشار مقامات امنیتی قضایی جمهوری اسلامی قرار دارند. برخی از اعضای خانوادههای روزنامهنگاران زندانی [را] نیز برای اطلاعرسانی از وضعیت زندانی بازداشت کردهاند.»
در رابطه با این بازداشتها می توان به فرنگیس مظلوم مادر سهیل عربی عکاس و شهروند خبرنگار زندانی و برنده جایزه شهروند خبرنگار ،۲۰۱۷ و شهرزاد جعفری خواهر نوشین جعفری مسئول سابق صفحههای هنر و ادبیات روزنامه اعتماد اشاره کرد.
گزارشگران بدون مرز نوشت که شهرزاد جعفری به گفته وکیلش سه روز بعد آزاد شد. اما از این زندانیان تا کنون هیچ خبری رسمی منتشر نشده است.
در این گزارش همچنین آمده است که «سرکوب آزادی اطلاعرسانی به مرزهای ایران محدود نبوده است. نظام همواره به بزک کردن چهرهاش در جهان توجه داشته است و اینگونه رسانههای جهانی نیز قربانی سرکوب و سانسور شدهاند» و گزارشگران بدون مرز «از یک سال پیش دستکم ۲۵ مورد تهدید علیه روزنامهنگاران و خانوادههای آنها را در داخل و خارج کشور شمارش کرده است.»
این گزارش میافزاید که جمهوری اسلامی ایران از طرح اتهام «جاسوسی» و «همکاری با کشورهای [متخاصم]» برای بازداشت و محکومیت بسیاری از روزنامهنگاران، به ویژه روزنامهنگاران همکار با رسانههای امریکایی، استفاده کرده است. این در حالی است که وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران و دیوان عالی قضایی رسما اعلام کردهاند که ایران با هیچ کشوری در جنگ و تخاصم نیست.
جمهوری اسلامی ایران در ردهبندی جهانی آزادی رسانهها ۲۰۱۹ گزارشگران بدون مرز از میان ١٨٠ کشور جهان در رده ۱۷۰ قرار دارد.
نهادهای بین المللی بارها جمهوری اسلامی ایران را ناقض آزادی بیان و محدودکننده رسانهها دانستهاند.
پیشتر نیز وزارت خارجه آمریکا مطالبی را با عنوان «۴۰سال وعدههای عمل نشده» جمهوری اسلامی در توئیتر فارسی خود منتشر کرده و از فساد، نبودن آزادی بیان، نبودن عدالت، و وعدههای عمل نشده اقتصادی از سوی مقامات جمهوری اسلامی نوشته بود.
وزارت خارجه آمریکا در این توئیتها نوشته بود که «چهل سال پیش، آیت الله خمینی وعده آزادی بیان و آزادی مطبوعات را داد. امروز، ایران یکی از سرکوب شده ترین فضاهای رسانه ای را دارد. رژیم حاکم تنها چهل سال شکست به بار آورده است.»