سپیده قلیان، فعال مدنی که پخش اعترافات اجباری خود و اسماعیل بخشی را گواهی دیگری بر «شکنجه شدنش» عنوان کرده بود، بار دیگر روز یکشنبه ۳۰ دی ماه از سوی ماموران امنیتی بازداشت شد.
این فعال مدنی اولین بار در تجمعات کارگران هفت تپه از سوی ماموران امنیتی جمهوری اسلامی به همراه اسماعیل بخشی کارگر هفت تپه، بازداشت و پس از یک ماه زندان، با وثیقه ۵۰۰ میلیونی آزاد شد.
زمانی که اسماعیل بخشی سکوتش را شکست و از شکنجه شدن در زمان بازداشت نوشت، سپیده قلیان نیز پست اینستاگرامیاش از «سی روز بازداشت که با ضرب و شتم شروع شده بود و با شکنجههای روانی ادامه پیدا کرد»، سخن گفت.
این فعال مدنی در یک رشته توئیت نیز اعلام کرد که شاهد «شکنجه» آقای بخشی بوده و حاضر است در یک دادگاه «عادلانه» به شکنجه خود و اسماعیل بخشی شهادت دهد. اما این پیگیریها و گفتهها باعث نشد تا مقامات ایران به شکلی شفاف موضوع شکنجه را پیگیری کنند.
سپیده قلیان در توئیتهای خود نوشته بود که بازجو او را تهدید کرده است اگر دهانش را باز کند اعترافات اجباری او و اسماعیل بخشی را در اخبار بیست و سی پخش خواهد شد. تهدیدی که ۲۹ دی ماه در یک مستند به نام «طراحی سوخته» از تلویزیون جمهوری اسلامی عملی شد.
پخش اعترافات اجباری اسماعیل بخشی و سپیده قلیان، واکنش تازهای را از سوی این فعال مدنی به همراه داشت و خانم قلیان در توئیت خود این اعترافات اجباری را «گواه دیگری بر شکنجه شدنش» عنوان کرد و نوشت که موضوع شکنجهاش را جدی تر از قبل پیگیری می کند. اما مقامات قضایی برای پیگیری موضوع شکنجه مهلتی به سپیده قلیان ندادند و او روز یکشنبه ۳۰ دی ماه به همراه برادرش بازداشت شد.
جمال حیدری، وکیل خانم قلیان در پست اینستاگرامش نوشت که این بازداشت با هجوم ماموران بوده است. خبر بازداشت این فعال مدنی از سوی مقامات قضایی تایید شد اما رسانههای داخلی از جمله خبرگزاری تسنیم، رسانه نزدیک به سپاه در ایران، مدعی شد که مهدی قلیان، برادر سپیده قلیان یکی از ضابطان زن را مورد ضرب و شتم قرار داده و زخمی کرده است.
حساب کاربری خبرگزاری صدا و سیما نیز روز یکشنبه از سوی توئیتر تعلیق شد. اگر چه توئیتر توضیحی در اینباره به صورت رسمی نداده است اما گفته می شود تعلیق این حساب به خاطر پخش مستند «طراحی سوخته» و اعترافات اجباری اسماعیل بخشی و سپیده قلیان است. مستندی که اسماعیل بخشی را عضو حزب «کمونیسم کارگری» و سپیده قلیان را به «مستندسازی اقدامات تشکیلاتی و مجرمانه برای ایجاد اعتراض و اعتصاب میان جامعه کارگری» متهم کرده است.
پخش این اعترافات در حالیاست که سپیده قلیان چند هفته پیش در اینستاگرام خبر داده بود که «در طول سی روز بازجویی مداوم، اتهاماتی همچون عضویت در گروههای سیاسی و تلاش برای سیاسی کردن اعتراضات هفت تپه به او زده شده است.»
همچنین پخش اعترافات اجباری در این مستند واکنش های بسیاری را نیز در فضای مجازی به همراه داشت و بسیاری از کاربران این اعتراف گیری و پخش آن را نمونه بارز نقض حقوق بشر و شکنجه دانستند.
حساب کاربری توئیتر «سپیده قلیان» که در آخرین توئیت آن جمله «بازداشت شدم» نوشته شده بود، ساعاتی پس از دستگیری این فعال مدنی از دسترس خارج شد.
حالا این فعال مدنی تنها دو هفته بعد از آن که موضوع «شکنجه» اسماعیل بخشی از سوی مقامات ایران رد شد و در حالی که اعلام کرده بود «شاهد» این شکنجه بوده است، دوباره بازداشت شده است.اما هشتگ «سپیده قلیان» از سوی کاربران در فضای مجازی که خواستار آزادی او هستند، همچنان پررنگ است.
اگر چه شکنجه و نقض حقوق بشر از سوی مقامات جمهوری اسلامی سابقهای ۴۰ ساله دارد اما در ماههای اخیر و با افزایش اعتراضات کارگری در ایران، برخوردهای امنیتی و قضایی با تجمعات اعتراضی اصناف و کارگران تشدید شده است. برخوردهایی که بارها وزارت خارجه ایالات متحده امریکا آن را محکوم و اعلام کرده است که رژیم حاکم بر ایران همواره حقوق مردم را نقض میکند.
سازمان ملل متحد نیز با تصویب قطعنامهای به نقض گسترده حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران اعتراض دارد.