بیش از یکصد تن از استادان و دانشگاهیان در نامهای به ابراهیم رئیسی با اشاره به ادامه بازداشت فعالان محیط زیست و تداوم بلاتکلیفی آنها، خواستار دخالت رئیس قوه قضائیه در این پرونده و «پایان خوش» برای آن شدند.
در این نامه که سه شنبه ۴ تیر منتشر شد، با اشاره به گذشت بیش از ۵۰۰ روز از بازداشت موقت این افراد به اتهام جاسوسی آمده است که اختلاف بین دو نهاد امنیتی کشور موجب «سردرگمی و اطاله دادرسی» شده است.
امضا کنندگان نامه یادآوری این نکته که «مرجع تخصصی تشخیص جاسوسی در کشور آنها را جاسوس نمیداند و معتقد است جرمی اتفاق نیفتاده و این اعمال را مجرمانه توصیف نمیکند، بلکه بخشی از فرآیند رایج تحقیقات محیط زیستی است» اضافه کردهاند که این موضوع موجب شده بازداشت شدگان در وضعیت نامعلومی باقی بماند.
اشاره نامه به اختلاف اطلاعات سپاه به عنوان بازداشت کننده فعالان محیط زیست و با وزارت اطلاعات بر سر جاسوس بودن این افراد است.
گروهی از فعالان محیط زیست ایران بهمن ماه سال ۱۳۹۶ توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شدند. اتهام این افراد «جاسوسی» عنوان شده بود و کمی بعدتر اتهام چهارنفر از آنها به «فساد فیالارض» تغییر پیدا کرد.
کاووس سیدامامی از جمله این بازداشتشدگان بود که دو هفته بعد از بازداشت، خبر مرگ او در زندان منتشر شد. مقامهای جمهوری اسلامی علت مرگ او را خودکشی عنوان کردند؛ اما خانواده سیدامامی این ادعا را رد کرده است.
پیشتر کمپین حقوقبشر در ایران به نقل از «منابع مطلع و نزدیک» به آنها نوشته بود که این افراد «با تهدید به مرگ» مجبور شدهاند که علیه خود اقرار کنند.
هومن جوکار، طاهر قدیریان، مراد طاهباز، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، امیرحسین خالقی، سام رجبی و عبدالرضا کوهپایه بیش از ۵۰۰ روز است که در بازداشت موقت به سر میبرند. پوریا سپهوند، کارشناس موسسه حیات وحش میراث پارسیان، نیز بهمن سال گذشته بازداشت شد.