همزمان با روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام، یک سازمان مدافع حقوق بشر اعلام کرد که در سال جاری میلادی تا کنون ۴۳۵ نفر اعدام شدهاند.
سازمان حقوق بشر ایران در گزارشی که ۱۸ اردیبهشت در وبسایت خود نوشت که بیش از نیمی از این تعداد را محکومان مواد مخدر تشکیل دادند، پنج نفر از اعدام شدگان نیز هنگام ارتکاب جرم کمتر از ۱۸ سال داشتند.
ایران یکی از کشورهایی است که بیشترین آمار اعدام در جهان را دارد و از این نظر مورد انتقاد بسیاری از سازمانهای بینالمللی و نهادهای مدافع حقوق بشر بوده است.
دستگاه قضایی ایران اعلام کرده است که بیشتر آمار اعدام مربوط جرایم مواد مخدر است و این اعدامها به منظور کنترل قاچاق مواد مخدر صورت میگیرد.
این در حالیست که سازمانهای بینالمللی مدافع حقوق بشر جرایم مربوط به قاچاق مواد مخدر را مستحق اعدام نمیداند.
زید رعد حسین، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، ۲۰ شهریور در سخنانی در شورای حقوق بشر در ژنو گفت که ایران بالاترین میزان اعدام در جهان را داشته که بسیاری از آنها در رابطه با مواد مخدر بوده، اما اینگونه جرائم در جهان مستحق اعدام شناخته نمیشوند.
سازمان حقوق بشر ایران نیز در گزارش خود نوشته است که بسیاری از کسانی که دست به قاچاق مواد مخدر میزنند از طبقه فقیر و بسیار کم درآمد هستند، تحصیلات و سواد کافی برای دفاع از خود ندارند و از حقوق خود بیاطلاع هستند.
در پی اعتراضهای سازمانهای بینالمللی و مدافعان حقوق بشر به بالا بودن آمار اعدام در ایران، مجلس شورای اسلامی طرحی برای لغو مجازات اعدام برای برخی از جرایم مربوط به مواد مخدر تهیه کرد. این طرح پس از تغییراتی به تصویب نهایی رسید و منتظر تایید شورای نگهبان است.
پیش بینی شده طبق این طرح بیش از ۸۰ درصد از بیش از چهار هزار زندانی که در زندانهای ایران با اتهامات مربوط به مواد مخدر به اعدام محکوم شدهاند از مرگ نجات پیدا کنند.
ائتلاف جهانی برای مبارزه با مجازات اعدام ۱۵ سال پیش روز دهم اکتبر (۱۸ مهر ماه) را روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام اعلام کرد. این ائتلاف از ۱۴۰ عضو از پنج قاره جهان تشکیل شده است که ۲۰ سازمان از جمله سازمان حقوق بشر ایران شورای راهبردی آن را تشکیل میدهند.