لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۴۹

سه دهه دوری و نزدیکی آمریکا و ایران


سه دهه دوری و نزدیکی آمریکا و ایران
سه دهه دوری و نزدیکی آمریکا و ایران

بیش از سه دهه از قطع روابط ایالات متحده آمریکا و جمهوری اسلامی ایران می گذرد. با اینکه دو کشور در مقاطعی فرصت از سرگیری روابط را داشته اند، اما هرگز چنین نشده است. فهرستی از مهمترین رویدادها در روابط دو کشور تا قبل از روی کارآمدن باراک اوباما، رییس جمهوری فعلی آمریکا:

آبان ۱۳۵۸

گروهی از دانشجویان ایرانی که بعدها نام "پیرو خط امام را برگزیدند"، کارمندهای سفارت آمریکا را در تهران به گروگان گرفتند. این بحران سیاسی به قطع روابط دیپلماتیک دو کشور و تحریم ایران توسط آمریکا منجر شد.

اردیبهشت ۱۳۵۹

عملیات محرمانه ی ارتش آمریکا برای آزاد سازی گروگانها به سرانجام نرسید. طوفان شن باعث سانحه برای نیروی نظامی ویژه آمریکا در طبس شد.

دی ۱۳۵۹

باقیمانده گروگان های آمریکایی پس از ۴۴۴ روز از تهران آزاد شدند. آزادی آنها تنها چند ساعت پس از آنکه دوران ریاست جمهوری جیمی کارتر تمام شد، صورت گرفت.

مرداد ۱۳۶۴

هاشمی ، انجیلی که مک فارلین برای رهبران آورده را نشان می دهد
هاشمی ، انجیلی که مک فارلین برای رهبران آورده را نشان می دهد

جمهوری اسلامی ایران که درگیر جنگ با عراق بود، با ایالات متحده آمریکا و اسرائیل معامله تسلیحاتی انجام داد. آمریکا امیدوار بود با نفوذ ایران، گروگان های آمریکایی در لبنان آزاد شوند. افشای این معامله در ایران به ماجرای مک فارلین" مشهور شد که در آمریکا نیز دولت رونالد ریگان را با چالش هایی مواجه کرد.

تیر ۱۳۶۷

یک ناوگان آمریکا در خلیج فارس، به اشتباه یک هواپیمای مسافربری ایران ایر را هدف گرفت. تمام ۲۹۰ سرنشین هواپیما کشته شدند.

مهر ۱۳۷۷

محمد خاتمی، رییس جمهوری ایران در مصاحبه با سی ان ان ، خواهان گفتگو با مردم آمریکا شد. تلاش های دو کشور آمریکا و ایران برای از سر گیری روابط ناکام ماند.

شهریور ۱۳۷۹

برخی معتقدند خانم آلبرایت با عذرخواهی در مورد ۲۸ مرداد نقش مهمی برای نزدیکی دو دولت داشت که بدون واکنش ایران مواجه شد
برخی معتقدند خانم آلبرایت با عذرخواهی در مورد ۲۸ مرداد نقش مهمی برای نزدیکی دو دولت داشت که بدون واکنش ایران مواجه شد

مادلین البرایت وزیر امور خارجه آمریکا با کمال خرازی همتای ایرانی اش در سازمان ملل متحد ملاقات کرد. این اولین ملاقات رسمی مقام های بلندپایه دو کشور از سال ۵۸ محسوب می شد. پیشتر، خانم آلبرایت در فروردین این سال با اشاره به نقش آمریکا در کودتای ۲۸ مرداد، گفت که این کودتا تاثیر عقب گردی در پیشرفت سیاسی ایران بجا گذاشت.

شهریور ۱۳۸۰

سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا (CIA) در گزارشی ایران را متهم کرد که یکی از فعال ترین برنامه های دست یابی به سلاح هسته ای در جهان را دارد.

بهمن ۱۳۸۱

بعد با وقوع حادثه یازده سپتامبر ، مقام های ایران این حمله تروریستی به آمریکا را محکوم کردند. با اینحال، جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا در یک سخنرانی، ایران را یکی از سه عضو "محور شرارت" خواند.

دی ۱۳۸۲

در پی زلزله بم، که هزاران کشته برجای گذاشت، آمریکا کمک های بشردوستانه به ایران ارسال کرد.

۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴

جمهوری اسلامی ایران و آمریکا در چند مذاکره دیپلماتیک درباره وضعیت افغانستان و عراق گفتگو کردند اما هرگز سطح این گفتگو ها به ازسرگیری رابطه دو کشور منجر نشد.

۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸

محمود احمدی نژاد ، رییس جمهوری ایران هر سال برای سخنرانی در سازمان ملل متحد حاضر شد و هرچند ابتدا با نامه نگاری به رییس جمهوری آمریکا تلاش هایی برای از سرگیری رابطه نشان داد اما بعد با تغییر رویه، به انتقاد از آمریکا پرداخت.

XS
SM
MD
LG