لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۴۶

یک روز بعد اعلام نتایج انتخابات؛ انتقاد بی سابقه سخنگوی شورای نگهبان از احمد جنتی


آقای ابراهیمیان پیش از انتخابات هم انتقاداتی ضمنی را مطرح کرده بود
آقای ابراهیمیان پیش از انتخابات هم انتقاداتی ضمنی را مطرح کرده بود

یک روز بعد از نهایی شدن انتخابات مجلس و خبرگان، و قرار گرفتن نام احمد جنتی به عنوان آخرین راه یافته از تهران به مجلس خبرگان، سخنگوی شورای نگهبان در اقدامی بی سابقه از عملکرد دبیر این شورا انتقاد کرد و خواستار اصلاح سیستم انتخاباتی و نظارتی شورای نگهبان شد.

نجات‌الله ابراهیمیان که با روزنامه اعتماد چاپ تهران گفت و گو می کرد از اختلاف نظر اعضای شورای نگهبان در موضوع رد صلاحیت های نامزدهای انتخابات خبر داد.

او همچنین به صورت کم سابقه‌ای جزییات روند بررسی صلاحیت در شورای نگهبان را فاش کرد و گفت "دبیر شورای نگهبان و نهایتاً معاون اجرایی ایشان که منتخب اعضای شورا نیست بر این شبکه نظارتی که بخشی از اطلاعات را به ما می‌دهند نظارت دارند. بخشی از آن هم از وزارت اطلاعات می‌آید که در دولت‌های مختلف ممکن است دستخوش سلایق متفاوت بشوند."

آنچه سخنگوی شورای نگهبان اشاره دارد، هیاتی موسوم به هیات نظارت بر انتخابات است که توسط احمد جنتی از پانزده سال پیش تشکیل شد.

این هیات در طول سال وظیفه رصد نامزدهای بالقوه انتخابات را دارد تا در صورت نامزدی فرد، اطلاعات لازم برای تایید یا رد صلاحیت وی را در اختیار شورای نگهبان قرار دهد.

سخنگوی شورای نگهبان که همزمان عضو حقوقدان این شورا نیز هست، در مورد رد صلاحیت حسن خمینی، نوه آیت الله خمینی هم از عملکرد احمد جنتی انتقاد کرد.

او همچنین یادآور شد: "در همین خبرگان کسانی بودند که بدون آزمون وارد انتخابات شدند. اما سید حسن خمینی مستثنا شد و شورا تاکید داشت که به دلیل عدم شرکت در آزمون صلاحیت علمی ایشان تایید نشده است. این تبعیضات چگونه توجیه‌پذیر است؟"

وی با اشاره به اختلاف نظر دبیر شورای نگهبان با اعضای حقوقدان شورای نگهبان گفت "آیت الله جنتی به حقوقدانان شورا، روی خوش نشان نداد. دبیر شورای نگهبان در ابتدا با انتخاب اعضای جدید در شورای نگهبان خیلی موافق نبودند و با این اعضایی که توسط مجلس انتخاب شدند به این اعضا خیلی روی خوشی نشان ندادند."

انتقادات این عضو شورای نگهبان در حالی مطرح شده که پیش از برگزاری انتخابات و همزمان با اعلام صلاحیت ها، سخنگوی شورای نگهبان در اعتراض استعفا داد اما استعفای او پذیرفته نشده بود.

شورای نگهبان دوازده عضو دارد که شش عضو فقیه آن از سوی رهبر جمهوری اسلامی منصوب می شوند و شش عضو حقوقدان آن بعد از معرفی از سوی رئیس قوه قضاییه که خود منصوب رهبر است، از سوی مجلس انتخاب می شوند.

براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، شورای نگهبان وظیفه بررسی صلاحیت نامزدها و همچنین نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری، مجلس و خبرگان را برعهده دارد.

در انتخابات اخیر مجلس و خبرگان، از دوازده هزار نامزد انتخابات، نیمی از آنها توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شدند. همچنین از ۸۰۰ نامزد انتخابات مجلس خبرگان، تنها صلاحیت ۱۶۱ نفر تایید شد.

سخنگوی شورای نگهبان در بخش دیگری از این گفت و گو، به موضوع اعتراض ها به رد صلاحیت ها اشاره کرد و گفت: "در ۲۰ روز شما نمی‌توانید شش هزار شکایت را بر اساس گزارش‌های ناقص موجود رسیدگی کنید. قانون می‌گوید باید به فرد فرصت بدهید که اظهارات و دفاعیات را نزد شما مطرح کند... برای بررسی صلاحیت‌ها حداقل یک سال زمان نیاز است."

XS
SM
MD
LG