لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۱۲

شورای نگهبان جزئیات دلایل رد لایحه «عفاف و حجاب» را منتشر کرد: از مفاهیم مبهم و واژه‌های «غیرفارسی» استفاده شده است


زنان دارای پوشش اختیاری در مترو
زنان دارای پوشش اختیاری در مترو

شورای نگهبان با تاکید براینکه هنوز نسخه اصلاح شده لایحه «عفاف و حجاب» را از مجلس دریافت نکرده متن جزییات ایرادات و ابهامات آن که باید توسط مجلس رفع شود را در اختیار خبرنگاران قرار داد.

هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان، روز شنبه ۴ آذر در نشستی خبری در پاسخ به سوالی که از آخرین وضعیت این لایحه پرسیده بود اعلام کرد که این ایرادات و ابهامات باید از سوی مجلس شورای اسلامی رفع شوند.

در فهرست ابهامات مطرح‌شده از سوی شورای نگهبان از جمله مفاهیم «حریم خصوصی»، «بی‌عفتی»، «تنگ» و «بدن‌نما»، «برهم‌زدن آرامش زن و مرد در خانواده، گسترش طلاق و آسیب‌های اجتماعی و کاهش ارزش خانواده» و «همکاری مراکز مدیریت حوزه‌های علمیه» ذکر شده است.

از جمله ایرادهای مطرح شده شورای نگهبان به مصوبه اعمال حجاب اجباری در لایحه «عفاف و حجاب» هم، استفاده از واژه‌های «غیرفارسی» از جمله «کمیته » و «پارک»، «رسیدگی خارج از نوبت به جرائم موضوع این قانون» و چگونگی شرایط «توقیف گذرنامه» عنوان شده است.

شورای نگهبان در حالی به استفاده از واژه‌ای مانند «کمیته» ایراد گرفته است که نام یکی از نخستین نهادهای امنیتی و انتظامی که بلافاصله پس از روی کار آمدن حکومت جمهوری اسلامی تشکیل شد «کمیته انقلاب اسلامی» بود. همچنین نهادهایی مانند «کمیته امداد» و «کمیته ملی المپیک» نیز همچنان با همین نام‌ها فعالیت دارند.

شورای نگهبان روز سه شنبه ۲ آبان، اعلام کرده بود که این مصوبه برای رفع «ابهامات» به مجلس شورای اسلامی برگردانده شده است.

این در حالی‌ است که محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، به تازگی از برطرف شدن ابهامات لایحه «عفاف و حجاب» در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس خبر داده بود و تاکید کرده بود که پس از دریافت گزارش این کمیسیون متن اصلاح شده را به شورای نگهبان ارسال خواهد کرد.

لایحه «عفاف و حجاب» ابتدا در ۹ ماده از سوی قوه قضائیه تهیه و پس از ارائه به دولت با ۱۵ ماده به مجلس ارسال شد.

این لایحه سرانجام پس از بررسی در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس با جرم‌انگاری ابعاد مختلف حجاب اجباری، به صورت «اصل هشتاد و پنجی» و بدون طرح در نشست علنی با ۷۲ ماده به تصویب رسید.

تلاش حکومت ایران برای اعمال حجاب اجباری از جمله در قابل مصوبه «عفاف و حجاب» با انتقادات گسترده داخلی و خارجی مواجه شده است.

کانون نویسندگان ایران به تازگی در بیانیه‌ای «سلب آزادی پوشش با تحمیل حجاب اجباری» را نخستین گام «حاکمیت اسلامی» برای سرکوب زنان و مجوزی «برای تشدید انواع ستم‌ها بر زنان» برشمرد.

گروهی از کشورها هم در بیانیه‌ای مشترک، تصویب قانون «عفاف و حجاب» در مجلس شورای اسلامی ایران را به شدت محکوم کرده و آن را موجب تشدید تبعیض سیستماتیک علیه زنان ایران دانستند.

جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران، هم با انتقاد از مال حجاب اجباری، درباره وضعیت حقوق زنان در ایران ابراز نگرانی کرده و افزوده است: «زنان و دختران ایرانی در معرض آپارتاید جنسیتی و تبعیض قرار می‌گیرند.»

فروغ کنعانی، پژوهشگر جامعه‌شناس، درباره دلایل احتمالی رد مصوبه «عفاف و حجاب» از سوی شورای نگهبان توضیح داده است.

XS
SM
MD
LG