لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۳۷

اظهارنظرهای متناقض درباره افزایش نرخ بنزین؛ از تکذیب و مخالفت تا اعلام ناگهانی افزایش قیمت در نیمه شب


افزایش سه برابری قیمت بنزین در ایران در حالی رخ داد که در روزهای پیش از آن اخبار متناقضی درباره احتمال افزایش قیمت آن منتشر شده بود.

در روزهای گذشته در حالی که شایعه احتمال افزایش نرخ بنزین منتشر شده بود، تعدادی از نمایندگان از آن اظهار بی اطلاعی کرده و حتی اعلام کردند که با آن مخالفت هستند؛ از جمله حسینعلی حاجی‌دلیگانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه، یکشنبه ۱۹ آبان گفته بود چیزی درباره موضوع گران شدن بنزین نشنیده است.

دو عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، فاطمه حسینی، و محمدرضا پورابراهیمی نیز نسبت به خبر افزایش نرخ بنزین اظهار بی اطلاعی کرده بودند و در عین حال آن را با توجه به پیامدهای تورمی، اقدام مناسبی ندانسته بودند.

زمزمه احتمال گران شدن بنزین و دیگر حامل‌های انرژی در پی انتشار خبر کسری بودجه امسال و سال آینده بالا گرفت. در عین حال، برخی از نمایندگان مجلس از جمله فاطمه حسینی، افزایش نرخ بنزین به منظور تامین کسر بودجه دولت در ماه های پایانی سال را محتمل ندانسته بودند.

دو روز پیش از اعلام افزایش نرخ بنزین نیز احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیات‌رئیسه مجلس، با اعلام این که مجلس با افزایش نرخ سوخت مخالف است، گفت که دولت نباید با افزایش بنزین و گازوئیل کسری بودجه خود را رفع کند.

حتی روز ۲۱ آبان بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت، در حالیکه به نظر میرسید تصمیم به افزایش نرخ بنزین گرفته شده و آماده اجراست، درباره سهمیه بندی و تغییر قیمت بنزین به خبرنگاران گفت: «این طرف و آن طرف با توئیت شایعه پراکنی نشود. مردم نگران نباشند، هر وقت ابلاغ شد به مردم اطلاع رسانی می‌کنیم. »

این سخنان در حالی است که به گفته امیرآبادی فراهانی، تصمیم به افزایش نرخ بنزین احتمالا در جلسه «شورای‌عالی هماهنگی سران سه قوه» در ۳۰ شهریور گرفته شد. سرانجام در حالی که به احتمال زیاد از حدود دو ماه پیش مشخص شده بود نرخ بنزین افزایش پیدا میکند، در اولین ساعات جمعه ۲۴ آبان، تنها دقایقی پس از نیمه شب، افزایش سه برابری نرخ بنزین اعلام، و از همان هنگام اجرا شد.

کارشناسان به این اقدام به دلیل پیامدهای تورمی آن انتقاد دارند و اعلام یک‌شبه و ناگهانی آن را نیز به زیان فعالان اقتصادی و مردم می دانند؛ از جمله حسین سلاح ورزی، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران که در یادداشتی نوشت: «چنین تصمیمی باید با مطالعات شفاف و تفصیلی، مشارکت حداکثری صاحبنظران و افکار عمومی و البته به حکم قانون با مشورت بخش خصوصی اتخاذ می شد و میان زمان تصمیم گیری و اجرا نیز باید فاصله کافی وجود می داشت؛ تا مردم و بنگاه های اقتصادی فرصت داشته باشند برای تطبیق با شرایط جدید برنامه ریزی کنند و آماده شوند.»

با این حال، حسن روحانی رئیس جمهوری ایران این اقدام را به نفع اقشار کم درآمد دانست و گفت که دولت تصمیم دارد مبلغی را ماهیانه به ۱۷ تا ۱۸ میلیون خانوار بر اساس طرح حمایتی پرداخت کند. هر چند که این تصمیم نیز از سوی کارشناسان «تکرار فاجعه توزیع یارانه های نقدی» خوانده شد.​

آمریکا می‌گوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم، صرف حمایت از گروه های تروریستی و بی ثبات سازی در خاورمیانه می‌کند. ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت دارایی‌های خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است. از جمله چندی پیش مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در چند توئیت درباره مقام‌های جمهوری اسلامی گفته بود که آنها به جای کمک به مردم درگیر فساد شده‌اند.


https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG