سازمان بین المللی گزارشگران بدون مرز در گزارش سالانه خود اعلام کرد که آمار روزنامه نگاران کشته شده در سال ۲۰۱۷ به نسبت سالهای گذشته کاهش یافته است.
این سازمان در گزارشی که روز سهشنبه ۲۸ آذر در وبسایت خود منتشر کرد نوشت که در سال جاری میلادی ۳۲۶ روزنامه نگار در سراسر جهان زندانی، ۶۵ روزنامه نگار کشته، ۵۶ نفر گروگان و دو نفر ناپدید شدند.
با این حال گزارش نشان میدهد که آمار کشته شدگان نسبت به سال گذشته کاهش داشته و روزنامه نگاران در سال ۲۰۱۷ کمترین کشته را در ۱۴ سال گذشته داشته اند. یکی از دلایل این موضوع، فروکش کردن برخی بحرانها در خاورمیانه و آفریقا عنوان شده است.
ایران همچنان جزو پنج زندان بزرگ روزنامه نگاران
در این گزارش با اعلام اینکه سال ۲۰۱۷ میلادی ۳۲۶ روزنامه نگار زندانی شدند، پنج کشور چین، ترکیه، ویتنام، سوریه و ایران، بزرگترین زندانها برای روزنامه نگاران معرفی شدند.
گزارش اشاره کرده است که در سال ۲۰۱۷ هنگامه شهیدی، طاهره ریاحی، زینب کریمیان، صالح دلدم کارگردان و مستند ساز جوان، مراد ثقفی مدیر مجله گفتگو و رامین کریمیان پژوهشگر و همکار این رسانه، عالیه مطلبزاده عکاس روزنامهنگار، عسل اسماعیلزاده، بختیار خوشنام، مهدی خزعلی ناشر و مدیر سایت باران ،عبدالرضا داوری و... بازداشت شدند. برخی از آنها در انتظار صدور حکم و یا دادگاه تجدید نظر به شکل موقت آزاد شدهاند.
گزارش همچنین به زندانی کردن ساسان آقایی معاون سردبیر روزنامه اعتماد، ،یغما فشخامی روزنامهنگار سایت اطلاع رسانی دیده بان ایران اشاره کرد و نوشت که سه شهروند خبرنگار محمد مهاجر، علیرضا توکلی و محمد مهدی زمانزاده نیز برای سپری محکومیت دوازده ساله خود روانه زندان شدند.
گزارش همچنین از بازداشت و زندانی کردن پنج مدیر کانالهای تلگرامی نیز به عنوان بخشی از برخورد ایران با روزنامه نگاران یاد کرده است.
بخش دیگری از گزارش به پرونده سازی علیه سهیل عربی، عکاس و وبنگار زندانی که از دی ۱۳۹۲ زندانی است، برنده جایزه ۲۰۱۷ گزارشگران بدون مرز (RSF) در بخش شهروند خبرنگار بود، اختصاص دارد.
برخورد قضایی و امنیتی با روزنامه نگاران و توقیف گسترده مطبوعات در دو دهه اخیر موجب شده است که نام جمهوری اسلامی از سوی نهادهای بین المللی همواره به عنوان یکی از بزرگترین زندان های روزنامه نگاران و ناقضان آزادی بیان مطرح شود.