لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۲۵

دلیل بحران و سیل در شهرهای استان خوزستان بعد از بارندگی‌های اخیر چیست


 بارندگی های اخیر باعث  شکسته شدن سیل بند، شهر مرزی «رفیّع»با ۱۰۰۶ خانوار در مجاورت تالاب هورالعظیم شده است.
بارندگی های اخیر باعث  شکسته شدن سیل بند، شهر مرزی «رفیّع»با ۱۰۰۶ خانوار در مجاورت تالاب هورالعظیم شده است.

بارندگی‌های شدید روزهای اخیر در استان‌های مختلف ایران از جمله استان خوزستان باعث جاری شدن سیل در شهرها و روستاهای مختلف شده و خسارات بسیاری را به خانه‌ها، زمین‌های کشاورزی و ساختمان‌های تجاری وارد کرده است.

این بارندگی ها باعث شکسته شدن سیل بند، شهر مرزی «رفیّع» با ۱۰۰۶ خانوار در مجاورت تالاب هورالعظیم شده و این شهر سپر دفاعی خود را از دست داده و در معرض سیل قرار گرفته است.

از سوی دیگر استانداری خوزستان اعلام کرده که شهر رفیع باید تخلیه شود؛ اگر چه اغلب مردم حاضر به ترک شهر نیستند و گزارش شده که بیش از نیمی از ساکنان رفیع هنوز در خانه‌های خود هستند.

خبرگزاری ایسنا گزارش داد مردمی که حاضر نشدند خانه‌هایشان را ترک کنند، گفته اند «نمی‌توانیم خانه‌هایمان را خالی کنیم. ما جایی برای رفتن نداریم باید در خانه بمانیم.»

بر اساس این گزارش به گفته مردم منطقه از شب گذشته که سیل‌بند رفیع شکسته است، آب وارد شهر شده و شرایط را بسیار دشوار کرده است.

تصاویر نشان می دهد که مردم خود با دست خالی و ابتدایی ترین وسایل اقدام به ترمیم سیل‌بند شعر رفیع کرده اند و با این که این سیل‌بند از شب گذشته شکسته اما هنوز ماشین‌آلات و امکانات مورد نیاز به این شهر نرسیده است.


همچنین ایرنا گزارش داد که تلاش ها برای ترمیم سیل بندها در بخش ها و روستاهای شعیبیه، بامدژ، دغاغله صفاک شهرستان باوی ادامه دارد و این درحالی است که بعد از آبگرفتگی وسیع در برخی از روستاها تخلیه ساکنین انجام شده است.

اما جاری شدن سیلاب زمین‌های کشاورزی دشت آزادگان در خوزستان را نیز به زیر آب برده و خسارات بسیاری به کشاورزان وارد کرده است.

اگر چه حسین مرمضی، رییس انجمن صنفی کشاورزی و منابع طبیعی دشت آزادگان در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا علت اصلی این خسارات را «نتیجه کم‌کاری» و «سهل‌انگاری» سازمان آب و برق خوزستان دانسته و گفت که «اگر به خودشان زحمت می‌دادند و سیل‌بندها را محکم‌کاری و خروجی‌های کرخه به تالاب هورالعظیم را لایروبی می‌کردند، فاجعه این روزها اتفاق نمی‌افتاد.»

برخی تصاویر منتشر شده در رسانه‌های داخل ایران نیز ایستادن مردم جلوی سیل برای نجات دادن زمین‌های زراعی در خوزستان را نشان می دهد.

مردم در خوزستان برای نجات دادن زمین‌های زراعی مقابل سیل ایستادند
مردم در خوزستان برای نجات دادن زمین‌های زراعی مقابل سیل ایستادند

پیش از این نیز در سال ۹۵ براثر جاری شدن سیلاب بیشتر سیل‌بندهای استان خوزستان خسارت دیده بود و حالا دوسال از این حادثه گذشته است.

این در حالی‌است که به گفته مدیرکل استان خوزستان تنها «در ۳۰ تا ۴۰ روز اخیر سیل‌بندهایی که در سال ۹۵ در اکثر مناطق از بین رفته بودند، ترمیم شدند.» اما مشخص نیست که این سیل‌بندها با چه کیفیتی ترمیم شده‌اند که باز هم بسیاری از شهرها و روستاهای این استان تا این اندازه تحت تاثیر این بارندگی‌ها و راه فتادن سیلاب قرار گرفته‌اند.

اما به نظر می رسد که سیلاب ناشی از بارندگی‌ها در روزهای آینده نیز استان‌های جنوبی و غربی ایران را تحت تاثیر قرار خواهد داد. رسانه‌های داخل ایران به نقل از مسئولان استان خوزستان اعلام کرده‌اند که رودخانه‌های دز و کرخه در وضعیت حاد قرار دارند و روستاهای ۶ شهرستان دشت‌آزادگان، هویزه، دزفول، شوشتر، اهواز و شوش مورد تهدید سیلاب هستند.

وقوع سیل‌های اخیر در سایه بحران‌های محیط زیستی و آبی در ایران

سیلاب اخیر در شرایطی رخ داده است که ایران با بحران محیط زیستی و کم آبی در سال‌های اخیر روبروست و ناکارآمدی حکومت جمهوری اسلامی ایران در مقابله با این بحران‌ها مشکلات فراوانی را برای مردم به همراه داشته است.

پیشتر مایک پمپئو وزیرخارجه آمریکا در اردیبهشت امسال با اعلام حمایت از مردم ایران گفته بود که «بحران‌های مالی و زیست محیطی را در ایران شاهد هستیم. فساد کشور را فرا گرفته است. رژیم از مردم خود می دزدد. مردان خشن رژیم ایران از زنان و اعتراض آنها می ترسند.»

همچنین بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نیز چندی پیش با انتشار یک ویدئو با اشاره به بحران کم‌آبی، برای کمک به مردم این کشور اعلام آمادگی کرد و گفت که اسرائیل دانش خود در زمینه آب را با مردم ایران به اشتراک می گذارد.

آقای نتانیاهو گفته بود «مردم ایران قربانی رژیمی بی‌رحم و استبدادی هستند که حتی آب مورد نیازشان را از آنها دریغ می‌کند.»

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif




XS
SM
MD
LG