لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۸

نامه یک فعال زن زندانی در ایران به مناسبت روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام


آتنا دائمی، فعال حقوق بشر زندانی در ایران
آتنا دائمی، فعال حقوق بشر زندانی در ایران

آتنا دائمی، فعال حقوق بشر که دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری می‌کند، نامه سرگشاده‌ای را به مناسبت ۱۰ اکتبر «روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام» برابر با ۱۸ مهر، نوشته است.

این فعال حقوق بشر در نامه‌ای که روز چهارشنبه ۱۷ مهر در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، به تحقیق ۲۵ روزه خود بر روی روزنامه شرق اشاره می‌کند و می‌گوید: «قطعا مابین حکومتی که قصاص را مجاز دانسته و امثال مرا که با این احکام مخالفت کرده به بهانه توهین به مقدسات و برهم زدن امنیت کشور مورد بازخواست قرار داده و افزایش آمار قصاص، ارتباط عمیقی وجود دارد.»

او که به گفته خود دغدغه حق و حقوق انسان‌ها را دارد در این نامه می‌نویسد، به هیچ جریان سیاسی وابستگی ندارد و تنها به دلیل مخالفت با اعدام، قصاص، خشونت، و پافشاری بر حقوق انسان‌ها در زندان است. آتنا دائمی می‌گوید: «هر زمان که از شرایط کنونی دچار نا امیدی می‌شوم با خود می‌اندیشم که شاید این بخشی از درد زایمانی است که در انتظار آنیم اما کاش برای تسکین این درد به سراغ هر دارویی نرویم که بعدها در سوگ تولدی ناسالم بنشینیم.»

آتنا دائمی در این ۲۵ روز تحقیق و پژوهش در روزنامه شرق، با ۶۶ مورد خبر قصاص و ۲۶ مورد خبر حکم اعدام فقط در خصوص جرائم عمومی مواجه شده است. این اخبار در حالی در رسانه‌های رسمی و نیمه رسمی جمهوری اسلامی منتشر می‌شود که به گفته آتنا دائمی آمار اعدام‌های مخفی اقلیت‌های قومی و مذهبی در هیچ رسانه‌ای به صورت رسمی اعلام نمی‌شود.

او در این نامه به پرونده محمدعلی نجفی، شهردار پیشین تهران، نیز اشاره می‌کند و می‌گوید بین حکومتی که با ابزار سرکوبی که در اختیار دارد و مسئولی که به دلیل منافع شخصی و شاید حزبی قتلی مرتکب می‌شود در نهایت به بهانه مذهب متفاوت مقتول و یا روابط او، خود را محق بر این قتل می‌داند و سریع تبدیل به قهرمان می‌شود، ارتباط عمیقی وجود دارد.

دهم اکتبر هفده سال پیش «سازمان همبستگی جهانی علیه مجازات اعدام» این روز را به عنوان «روز جهانی مبارزه با اعدام» اعلام کرد. هدف از این اقدام بالا بردن آگاهی مردم جهان از مسائل مربوط به مجازات اعدام و در نهایت لغو این مجازات بود. از آن زمان تاکنون روند مستمری در لغو این مجازات در بخش‌هایی از جهان صورت گرفته است.

بر اساس آخرین گزارش سازمان عفو بین الملل، ایران جزو پنج کشوری بوده که بیشترین تعداد اجرای حکم اعدام را در سال ۲۰۱۸ داشته و اعلام کرده است که در سال گذشته میلادی در مجموع ۲۵۳ مورد اعدام در ایران اجرا شده که بیش از یک سوم کل اعدام‌های ثبت شده در جهان است.

این سازمان حقوق بشری در گزارش دیگری اعلام کرده است که ایران از سال ۱۹۹۰ میلادی به تنهایی مسئول ۹۷ مورد اعدام کودکان زیر ۱۸ سال در جهان است که معادل دو سوم کل این نوع اعدام‌ها است.

«سم براون بک» نماینده ویژه آمریکا در امور آزادی مذهب در جهان خرداد ماه سال جاری در جریان رونمایی از گزارش سالانه آزادی مذهبی نیز گفت: ایران یکی از بدترین کارنامه‌های آزادی مذهبی در جهان را دارد و حکومت ایران مردم، از جمله درویش‌ها، را به خاطر باورهای مذهبی‌شان تحت آزار و اذیت قرار می‌دهد و حتی برخی را اعدام می کند.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG