نمایندگان مجلس روز سه شنبه در دو نامه جداگانه به شورای نگهبان به رد صلاحیتهای نامزدی انتخابات مجلس اعتراض کردند. همزمان حسن روحانی و علی لاریجانی، روسای دو قوه مجریه و مقننه در ایران به دنبال رایزنی با شورای نگهبان برای تجدیدنظر در ردصلاحیتهای گسترده هستند.
علی مطهری در نامه خود نوشت که هم "التزام عملی" به اسلام دارد و هم به نظام جمهوری اسلامی اما معتقد است "ولایت فقیه با آزادی بیان منافات ندارد".
این نماینده فعلی تهران در مجلس شورای اسلامی یادآوری کرده که پدرش از بنیانگذاران جمهوری اسلامی بوده ولی ممکن است برداشت او با برداشت "کسانی که به جمهوری بودن این نظام اعتقادی نداشته و برای مردم نقش چندانی قائل نیستند" متفاوت باشد.
آقای مطهری تاکید کرده "اگر کسی در موضوعی نظر مخالف نظر ولیفقیه داشت آزاد است که نظر خود را ابراز کند".
به گفته او "عدهای کاسه داغتر از آش شدهاند و به ضرر اصل ولایتفقیه کار میکنند و نقش دوست نادان انقلاب را بازی میکنند."
هفت نماینده دیگر مجلس نیز در نامهای به شورای نگهبان درخواست کردند تا این شورا و هیاتهای نظارت فارغ از "تمایلات سیاسی" خود، کاری کنند تا "الک ریز به جای پالایش سلایق سیاسی برای سرند عمل اقتصادی نامزدها به ویژه صاحبان پایگاه و جایگاه اجتماعی به کار گرفته شود".
نادر قاضی پور٬ مسعود پزشکیان٬ الیاس نادران٬ غلامرضا مصباحیمقدم٬ علیرضا محجوب٬ احمد سالک و حمیدرضا فولادگر نوشتهاند که "به دلیل عافیت طلبی عدهای و عدم انجام صحیح تکلیف از سوی عدهای دیگر شاهد شیوع همه جانبه فساد در کشور هستیم."
محمد بیاتیان، نماینده بیجار از ورود علی لاریجانی به موضوع رد صلاحیت تعدادی از نمایندگان فعلی مجلس خبر داده و گفت مقرر شده تا برخی از حقوقدانان شورای نگهبان در مجلس حاضر شوند و در این باره توضیح بدهند.
این نماینده اصولگرا به خبرگزاری ایسنا گفت که تعدادی از نمایندگان مجلس که صلاحیت آنها از طرف شورای نگهبان تایید نشده در گروههای جداگانهای با رئیس مجلس جلسه برگزار کرده و خواستهاند تا او با شورای نگهبان وارد رایزنی شود.
در خبرگزاریهای ایران فهرستهای متفاوتی از نمایندگان فعلی رد صلاحیت شده منتشر شده است. از جمله وبسایت روزنامه ایران گزارش داده که ۵۰ نماینده فعلی مجلس نیز اجازه ورود به انتخابات را پیدا نکردهاند.
نقش احتمالی رهبری و امکان صدور حکم حکومتی
حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران از رد صلاحیت گسترده در انتخابات مجلس شورای اسلامی ابراز ناخشنودی کرده و خواستار تجدیدنظر شورای نگهبان شده است.
این سخنان روز سهشنبه آقای روحانی با خبر روزنامه اعتماد درباره رایزنی روحانی با رهبر جمهوری اسلامی جنبه جدیتری به خود گرفته است.
اعتماد از قول محمد اشرفی اصفهانی، رئیس هیات بدوی رسیدگی به تخلفات اداری نهاد ریاست جمهوری نوشته بود: "آقای روحانی بسیار محکم برای حل و فصل ماجرای رد صلاحیتها ایستاده و تا آنجایی که اطلاع دارم فهرستی از برخی اسامی را خدمت مقام معظم رهبری بردهاند تا حکم حکومتی بگیرند واین مساله را حل کنند، از همین رو نباید خیلی نگران بود."
اما ساعاتی بعد این مقام دولتی گفتههای خود را تکذیب کرد و گفت که درخواست "حکم حکومتی" صحت ندارد.
اما همزمان محسن رهامی، رئیس کارگروه تعامل و رایزنی شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان خبر داد که رد صلاحیتهای گسترده اصلاح طلبان به صورت کتبی یا شفاهی به رهبر جمهوری اسلامی گزارش خواهد شد.
این داوطلب کاندیداتوری در انتخابات مجلس که صلاحیت خودش نیز رد شده به خبرگزاری ایلنا گفت: "ما صبر میکنیم ببینیم تلاشهایمان چقدر نتیجه میدهد. امیدواریم تعداد اصلاحطلبان تایید صلاحیت شده در حدی باشد که بتوانیم لیستی ارائه دهیم، برای همین همه توان خود را برای تهیه لیستها میگذاریم و از راههای ممکن قانونی برای تجدیدنظر شورای نگهبان نسبت به رد صلاحیتهای صورت گرفته استفاده کرده و به صورت کتبی و شفاهی اعتراض خود به شورای نگهبان را مطرح میکنیم."
هنوز به طور رسمی اعلام نشده چه افرادی رد صلاحیت شده و یا صلاحیتشان احراز نشده اما گزارشها حاکی از رد صلاحیت گسترده داوطلبان کاندیداتوری در انتخابات مجلس شورای اسلامی است.
فرصت ۲۰ روزه شورای نگهبان برای رسیدگی به شکایتهای داوطلبان رد صلاحیت شده و اعلام فهرست نهایی کاندیداها از روز یکشنبه ۲۷ دی ماه آغاز شده است.