۵۲ هزار شعبه اخذ رای کار رای گیری انتخابات مجلس و خبرگان در ایران را آغاز به گفته مسوولان وزارت کشور ایران، ۵۴ میلیون و ٩١۵ هزار و ٢٧ نفر واجد شرایط رأی دادن هستند.
به باور بسیاری از تحلیلگران، رای گیری جمعه در آینده جمهوری اسلامی ایران تاثیری قابل توجه دارد. انتخابات مجلس خبرگان هر ۸ سال یک بار برگزار میشود و احتمال دارد که با توجه به سن بالای آیتالله خامنهای، رهبر آینده جمهوری اسلامی توسط این دوره مجلس خبرگان انتخاب شود.
از سوی دیگر، دولت حسن روحانی هم چشم به راه مجلسی همسو است تا پس از محقق کردن وعده لغو تحریمهای بینالمللی، اصلاحات اقتصادی مدنظر خود را اجرایی کند.
در ده سال گذشته اصولگرایان به ترتیب اکثریت شوراهای شهر، مجلس و دولت را داشتند، اما از سال ۹۲ که حسن روحانی رئیس جمهور شد، آنها قدرت خود را در خطر می بینند. اگر با انتخابات جمعه، مجلس به دست میانه رو ها و اصلاح طلبان بیافتد، اولین بار در ده سال اخیر خواهد بود که اصولگرایان، جز قوه قضاییه و نهادهای نظامی و انتظامی زیر نظر رهبر، از قدرت کنار زده شده اند.
واکنش آیت الله خامنه ای به این انتخابات چه خواهد بود. سخنان روز چهارشنبه آقای خامنهای نیز بر حساسیت و اهمیت این انتخابات افزوده است. او خواستار تشکیل مجلسی شده که با غرب مرزبندی داشته باشد و تقسیم بندی نیروهای سیاسی ایران به تندرو و میانهرو را نیز رد کرده است.
مهلت فعالیت های تبلیغاتی پایان یافت
این سخنان دارای پیامهای متفاوتی برای حامیان رهبر جمهوری اسلامی و منتقدان اوست و بر انگیزه آن دسته از شهروندانی که قصد مشارکت در انتخابات دارند، موثر خواهد بود.
با پایان مهلت مجاز تبلیغات شهری و رسانهای، بحثها به فضای مجازی انتقال پیدا کرده و تا آخرین دقایق و ساعات، داغ و پرحرارت پیگیری میشود.
گسترش روزافزون استفاده از اینترنت در جامعه ایران با وجود محدودیتها و ممنوعیتها، نقش فضای مجازی را در این انتخابات گسترده و پررنگ کرده است. به ویژه این که طیفهای مختلفی از گرایشهای سیاسی در ایران، امکان حضور و بروز در عرصه رسانههای رسمی را ندارند. از جمله این که دعوت به تحریم انتخابات در رسانههای داخل ایران ممنوع است.
حتی محمد خاتمی رئیس جمهوری پیشین ایران نیز به دلیل ممنوع التصویر بودن، پیام تشویق به رای دادن را از طریق شبکههای اجتماعی منتشر کرد و درخواست مهدی کروبی - از رهبران جنبش سبز که در بازداشت خانگی است - برای رای دادن، از همین طریق به گوش کاربران ایرانی رسیده و موج جدیدی ایجاد کرده است.
این موجها احتمالا تا پایان زمان برگزاری انتخابات نیز ادامه خواهد داشت و اگر اینترنت در ایران دچار قطعی و اخلال نشود، فضای غالب در فضای مجازی ایرانیان، انتخاباتی خواهد بود.