بهرهبرداری از خط آهن شرق دریای خزر که قزاقستان را به خلیج فارس متصل میکند، با حضور سران کشورهای ایران، ترکمنستان و قزاقستان آغاز شد.
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران که در سفر استانی به استان گلستان به سر میبرد، روز چهارشنبه با قطار از گرگان راهی مرز ایران با ترکمنستان در اینچهبرون و آق یایلا شد و همزمان قربان بردی محمداف رئیس جمهوری ترکمنستان و نورسلطان نظر بایف، رئیس جمهوری قزاقستان نیز با قطار از سمت ترکمنستان به او ملحق شدند.
خط آهن شرق دریای خزر ۹۲۶ کیلومتر طول دارد که ۱۴۶ کیلومتر آن در قزاقستان، ۷۰۰ کیلومتر در ترکمنستان و ۸۰ کیلومتر آن نیز در ایران قرار گرفته است. این خط آهن از قزاقستان به گرگان در استان گلستان متصل میشود و از آنجا با خط آهن سراسری ایران به آب های خلیج فارس میرسد.
بهرهبرداری از این خط آهن در حالی روز چهارشنبه آغاز شد که محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری پیشین ایران در آخرین روزهای مانده انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲، آن را افتتاح کرده بود. همان موقع اعلام شد که قرارگاه خاتم الانبیا که مجری ساخت مسیر ۸۰ کیلومتری تا مرز اینچه برون بوده است، در سرعت ریل گذاری در این پروژه رکورد زده است.
این طرح اردیبهشت ماه سال ۹۲ با حضور محمود احمدینژاد و علی نیکزاد وزیر مسکن و شهرسازی افتتاح شد و دولت اعلام کرد که هزینه ساخت آن ۱۳۰ میلیارد تومان بود است.
با وجود این معاون استاندار گلستان ۶ مهر ماه امسال با اشاره به اینکه پروژه راه آهن گرگان اینچه برون یک بار در دولت قبل افتتاح شده گفت: «هنوز موارد زیادی در این طرح تکمیل نشده است و افتتاح مجدد آن نیاز به کار زیاد دارد.»
به گفته علی مرگدری، این طرح هنوز کارهای زیادی برای انجام دارد. او نوسازی محور گرگان به قره تپه، تکمیل همه پلهای متقاطع و دیوارکشی در برخی ایستگاهها را از جمله کارهای باقی مانده برای بهرهبرداری از این خط آهن عنوان کرد.
این خط آهن در حال حاضر به انتقال بار اختصاص داده شده است اما خبرگزاری ایرنا نوشت که روسای جمهوری سه کشور در نظر دارند برای جابه جایی مسافر از طریق این شبکه، برنامه ریزی کنند.