لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۶ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۴

گذار به دموکراسی در ایران: ادامه گفت و گو با ابوالفضل اسلامی و امیرعباس فخرآور


تشکیل کمیته ایران آزاد در کنگره آمریکا و قصد ایران برای ساخت سلاح هسته ای، چارچوب اصلی این گفت و گو بود.

در ادامه گفت و گو در امر گذار به دموکراسی در ایران درباره تلاش گروهی از قانون گزاران آمریکائی از امیرعباس فخرآور می پرسم در آخرین روز کنفرانس ٣ روزه شما که در کنگره بود، صحبت از تشکیل یک کمیته ویژه درباره ایران به عمل آمد، ممکن است توضیحی در این باره بدهید.

امیرعباس فخرآور، مدیر انستیتوی آزادی ایران و پژوهش گر میهمان در دانشگاه امنیت ملی و سیاست خارجی واشنگتن می گوید «روز آخر کنفرانس یکی از برنامه هائی که ما داشتیم اعلام تشکیل کمیته برای آزادی ایران در کنگره آمریکا در مجلس نمایندگان* بود. برای تشکیل این کمیته بیش از ٢ سال بود که کنفدراسیون دانشجویان ایرانی تلاش کردند. با نمایندگان مجلس و سناتورها صحبت کردیم، رایزنی کردیم و در نهایت این کمیته که با حضور نمایندگانی از حزب دموکرات و حزب جمهوری خواه به ریاست ترنت فرانکز ** از ایالت آریزونا شکل گرفت و خود وی در سخنرانی اش این مسئله را اعلام کرد و در واقع چون همزمان شده بود با روز تولد ندا بیست و چهارم ژانویه - چهارم بهمن ماه - وی این هدیه تولد را به ندا که سمبل آزادی خواهی ایران است، تقدیم کرد.

این یکی از اتفاقات خیلی بزرگ و تاریخی بود که رخ داد و توی این کمیته قرار بر این هست که نگاه ها به نوعی بر روی مسئله ایران انداخته شود و مجموعه تحولاتی که بر روی حاشیه مسائل مرتبط با ایران در آمریکا قرار است انجام بگیرد در اینجا به صورت مرکزی هدایت بشه و پی گیری بشه و اتفاق دومی هم که رخ داد در واقع معرفی طرحی برای سنای آمریکا بود که سناتور کورنین *** آن را ارائه کرد و به حاضران در کنفرانس معرفی کرد به عنوان «لایحه گذار به دموکراسی در ایران» **** که هم اسم کنفرانس ما هم بود این طرح و توی این طرح توضیح می داد که چطور باید سیاست های ایالات متحده آمریکا در قبال جمهوری اسلامی کاملا شفاف و روشن بشه و به آزادی خواهان ایران تا حد امکان کمک بشه تا بتونند هر چه سریع تر به دموکراسی و آزادی دست پیدا کنند.»

در ادامه گفت و گو از آقای ابوالفضل اسلامی دیپلمات سابق وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ژاپن و عضو پیشین تیم مذاکره کننده هسته ای جمهوری اسلامی در ایران بوده است، می پرسم گفتید که در تیم هسته ای جمهوری اسلامی هم عضویت داشته اید اکنون شما مجموعه مذاکراتی را که انجام شده و می دانیم که سال ها و ماه هاست که راجع به آن حرف می زنند. این که قرار است صحبت کنند، بعد صحبت می کنند بعد نتایجی که می خواهند به دست نمی آید، شما نظر به خصوصی در این باره دارید؟

پاسخ چنین است «شما گفتید که نتایجی به دست نمیاد. واقعاً هم نباید به دست بیاد. پس از سال ها مذاکره که آخرین آن در ترکیه به شکست انجامید. من از سال ١٩٩۶ تا سال ٢٠٠٠ در واحد عدم اشاعه سلاح هسته ای کار می کردم. چندین بار ما به ایتالیا و ژنو سفر کردیم و در سازمان ملل درباره مسئله هسته ای ایران با رؤسای اتحادیه اروپا مذاکرات داشتیم.

پیشنهادات خیلی خوبی به ما دادند و علت این که من از اون بخش بیرون آمدم این بود که در اتحادیه اروپا در مذاکرات خصوصی ای که با ما داشتند گفتند ببینید شما یک سری فعالیت های هسته ای مخفی دارید که به اصطلاح برای تولید برق باید باشد.

اما اگر برای تولید برق باشه نباید اینها مخفی باشه. باید آژانس بین المللی انرژی اتمی ***** ببینه اینها رو و صلح آمیز بودن اونها را تاًیید بکنه. در اون زمان ایتالیا رئیس اتحادیه اروپا بود، انگلیس رئیس قبلی و فرانسه رئیس بعدی اتحادیه اروپا بود. اینها به ما پیشنهاد کردند گفتند این بخش هائی که شما سکرت ( محرمانه) دارید انجام می دید اینها رو باز کنید برای سازمان که ببینه اگر صلح آمیز بودن آن تاًیید شد خوب بر اساس معاهده ان – پی – تی ****** آن وقت وظیفه اتحادیه اروپاست که برای ساخت این نیروگاه به شما کمک بکنه و یک موضوع مهم دیگری که اینها به ما گوشزد کردند و جدی بود این بود که این نیروگاهی که آلمان قبل از انقلاب داشت برای ما می ساخت یک نیروگاه هزار مگاواتی بود اما نیرو گاهی که روسیه تا بحال برای ما ساخته نیروگاه های ٢۵٠ مگاواتی است و اینها گفتند که روسیه اصلاً توان و تکنولوژی ساخت این نیروگاه را ندارد و قصدش برای کاوش هائی است که آزمایشی دارد آن را انجام می دهد و این خیلی خطرناک است.

ما خیلی خوشحال شدیم از پیشنهادی که اینها به ما دادند و این رو آمدیم و یک گزارش خیلی کامل برای دفتر رهبری نوشتیم و گفتیم که خوب اگر قرار است که ما نیروی هسته ای داشته باشیم بهتر است اون بخش های مخفی را باز کنیم که آژانس بین المللی انرژی اتمی صلح آمیز بودن آن را تاًیید بکنه ولی متاًسفانه به این گزارش توجهی نشد و اینها گویا قصد اصلی شون ساخت این نیروگاه نبود بلکه نیروگاه یک توجیهی بود برای ساخت سلاح هسته ای، وقتی متوجه این قضییه شدم از این قسمت بیرون آمدم.»

و داستان چالش غرب با برنامه هسته ای ایران همچنان ادامه دارد.

*Congressional Free Iran caucus

**Trent Franks

***Senator John Cornyn

****Iran democratic Transition Act

***** (.International Atomic Energy Agency (I.A.E.A

******Non-Proliferation Treaty

XS
SM
MD
LG