لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۰۲

تجارت نیوز: ۱۶ سد ایران زیر ۵۰ درصد آب دارند؛ موجودی مخزن سدهای گلستان صفر شد


سد اکباتان همدان- آرشیو
سد اکباتان همدان- آرشیو

آمارهای رسمی حاکی از آن است که ۱۶ سد در ایران کمتر از ۵۰ درصد آب دارند، «موجودی مخزن» سدهای استان گلستان «صفر» اعلام شده و سد رودبال در استان فارس نیز فقط «دو میلیون مترمکعب» آب دارد.

وب سایت تجارت نیوز به نقل از اطلاعات منتشر شده از سوی «دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور» وابسته به وزارت نیرو جمهوری اسلامی نوشت که درصد پرشدگی سدهای پانزده خرداد (حوضه قمرود)، سبلان (اردبیل)، ستارخان (آذربایجان شرقی)، آغ‌چای (آذربایجان غربی)، استقلال، شمیل و نیان و سرنی (هرمزگان)، شیرین‌دره (خراسان شمالی)، تنگوئیه و نسا (کرمان) و ساوه (مرکزی) زیر «۵۰ درصد» است.

همچنین درصد پرشدگی «چاه‌نیمه‌ها» در استان سیستان و بلوچستان نیز «پنج درصد» عنوان شده است.

بر اساس این گزارش، به رغم برخی بارش‌های پراکنده و فصلی در سال‌های اخیر، ایران در سومین سال خشکسالی پیاپی قرار دارد.

پیشتر سازمان هواشناسی کشوری روز ۲۵ خرداد اعلام کرد که «۱۰۰ درصد» مساحت استان‌های البرز، یزد و سمنان با خشکسالی مواجه‌ هستند.

تجارت نیوز نوشت: شدت خشکسالی در «۹۷ درصد» از مساحت سمنان، «۸۷.۶ درصد» از مساحت البرز و «۶۷.۹ درصد» از مساحت استان یزد، «شدید» تا «بسیار شدید» است و تهران از نظر درصد وسعت تحت تاثیر خشکسالی با «۹۹.۸۴ درصد» مساحت درگیر، در رتبه دوم «استان‌های درگیر خشکسالی ایران» قرار دارد.

تجارت‌نیوز در تحلیل وضعیت بحرانی ذخایر آبی در ایران نوشت: «پیام» آمارها این است که با «کاهش بارندگی و ذخایر سدها»، برداشت از آب‌های زیرزمینی بیشتر می‌شود و به عبارتی، «باید منتظر افزایش فرونشست زمین در کشور باشیم.»

با استناد به داده‌های «سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور»، وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت، تقریبا برای تمام استان‌های ایران، پدیده فرونشست گزارش شده است.

مهدی زارع، استاد زمین‌شناسی دانشگاه های تهران، در مرداد سال قبل گفته بود: فرونشست، «بحران دشت‌های ایران است» و در یکی دو دهه اخیر که «کمبود بارندگی‌ها داشتیم»، از جهت‌های مختلف به شکل مستقیم و غیرمستقیم مشکل فرونشست را بیشتر کرده‌ است.

بحران آب و مدیریت نامناسب آن، از جمله چالش‌های بسیار جدی مناطق مختلف در ایران محسوب می‌شود، تا آنجا که مصطفی فدایی‌فرد، رئیس کمیته تخصصی ارزیابی سیلاب «کمیته ملی سدهای بزرگ ایران» در مهر سال ۱۴۰۰، با انتقاد از نبود «طرح جامع آب مصوب و قابل اتکا»، گفته بود: «مناطق وسیعی» از ایران در معرض خطر «فرونشست زمین» و «کوچ ناگزیر ۳۷ میلیون» تن به مناطق شمالی و غربی کشور قرار دارد.

در همین ارتباط، نیک‌آهنگ کوثر، روزنامه‌نگار حوزه آب در گفتگو با بخش فارسی «صدای آمریکا، از جمله دلایل «تشدید تنش آبی در ایران» را گرم‌تر شدن هوا و سیاست‌های دولت جمهوری اسلامی در «توزیع آب» دانسته که موجب نقض حقوق بشر با «توزیع نشدن عادلانه آب» می‌شود.

XS
SM
MD
LG