صد تن از اساتید دانشگاه و فعالان سیاسی و مدنی با انتشار نامهای خطاب به رهبر جمهوری اسلامی، او را «مسئول اول تبدیل اپیدمی کووید ۱۹ به یک فاجعه ملی» خواندند.
امضاءکنندگان این نامه که سایت کلمه آن را منتشر کرد، با عنوان «آقای خامنه ای شما مسئول اول تبدیل اپیدمی کووید ۱۹ به یک فاجعه ملی هستید!»، نوشتهاند: «در همه جای جهان سیاستمداران گوش به سخنان و رهنمودهای متخصصان داده اند. در ایران اما این کارشناسان هستند که باید گوش به فرامین و رهنمودهای مقامات سیاسی و نظامی بدهند!»
این بیانیه به امضای افرادی همچون فرج سرکوهی، عبدالعلی بازرگان، مهرداد درویشپور، کاظم علمداری، احمد علوی، رضا علیجانی و مهران مصطفوی رسیده است.
منتقدان میگویند مقامات جمهوری اسلامی از شیوع کرونا اطلاع داشتند، اما آن را مخفی کردند تا بر حضور حامیانشان در راهپیمایی سالگرد انقلاب در ۲۲ بهمن و انتخابات ۲ اسفند تاثیر نگذارد.
پیش از این خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی به عملکرد مقامات جمهوری اسلامی در رویارویی با شیوع کرونا پرداخته و نوشته بود که با وجود شیوع ویروس کرونا در چین، پروازهای رفت و برگشت ایران به آن کشور ادامه یافت. دو مورد اول ابتلا به این ویروس در ایران ۱۹ فوریه گزارش شد و گفته شد هر دو در قم جان دادند.
بنابر این گزارش مقامات جمهوری اسلامی هیچ جزئیاتی در این باره ارائه ندادند و تحلیلگران ایران می گویند احتمالا دلیل این سکوت به خاطر این بوده است که جمهوری اسلامی در آن زمان مشغول برگزاری جشنهای چهل و یکمین سالگرد انقلاب ۱۳۵۷ بود.
ایران همچنین دو روز پس از اعلام فوت دو مورد ابتلا به ویروس کرونا، انتخابات مجلس را برگزار کرد؛ چرا که پس از اعتراضات آبان و ساقط کردن هواپیمای اوکراینی حکومت به شدت به دنبال مشارکت بالا بود. اما مشارکت پایین بود و آیت الله خامنه ای نیز انتشار اخبار ویروس کرونا در رسانه ها را با هدف تاثیر گذاشتن بر مشارکت عنوان کرد و از میزان مشارکت در شهر ویروس زده قم تشکر کرد.
مقامات ایران همچنین در بستن اماکن مذهبی شیعه خودداری کردند. حرم حضرت معصومه در قم هفت روز در هفته و ۲۴ ساعته باز بوده است و مردم به ضریح آن دست می کشند و آن را می بوسند و میزبان زائران خارجی نیز بود. بستن این حرم با مخالفتهای بسیاری از روحانیون مواجه شده بود.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نیز روز جمعه ۹ اسفند در نشستی در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان، با توجه به سابقه پنهانکاری مسئولان جمهوری اسلامی گفت، رژیم ایران تمایلی ندارد که درباره شیوع ویروس کرونا اطلاع رسانی کند و من نگران هستم آنها اطلاعات مهمی را پنهان کرده باشد.
شیوع گسترده کرونا در ایران حالا به یک بحران تبدیل شده که یک سو نگرانی از پنهانکاری در اعلام آمار واقعی و از سوی دیگر سوءمدیریت شرایط را برای مردم سخت کرده است. همچنین کافی نبودن تجهیزات پزشکی و حتی زیرساخت های استاندارد نیز باعث شده تا روند درمانی در ایران با مشکل روبرو شود.
ایالات متحده بارها سوءمدیریت، فساد مالی نهادینه، و غارت داراییهای ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات ایران و وضعیت نابسامان رفاهی مردم آن کشور دانسته است. از جمله چندی پیش مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در چند توئیت درباره مقامهای جمهوری اسلامی گفته بود که آنها به جای کمک به مردم درگیر فساد شدهاند.