لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۰۲

کرونا در ایران | وزیر بهداشت: واکسن‌های تزریق شده در ایران «مؤثرتر» بوده‌اند


بازار وکیل شیراز
بازار وکیل شیراز

آمار رسمی وزارت بهداشت ایران نشان می‌دهد برای نخستین بار از اسفند ٩٨ آمار فوتی های کرونا تک رقمی شده است.

بر اساس این آمار، طی ۲۴ ساعت گذشته ۷ نفر دیگر بر اثر ابتلا به کرونا جان‌ باخته‌اند.

همچنین شمار مبتلایان روزانه به ۲۲۸ نفر کاهش پیدا کرده است.

با این حال کمال حیدری، معاون بهداشت وزارت بهداشت ایران، تأکید کرده است که در صورت عدم رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی، موج جدید کرونا در تابستان فرا خواهد رسید.

وزیر بهداشت ایران در گفتگویی تلویزیونی، مدعی شد که دلیل «موفقیت ایران» در مهار کرونا استفاده از واکسن‌های غیرفعال بوده است. بهرام عین‌اللهی عملکرد این واکسن‌ها را بهتر از واکسن‌هایی مانند فایزر و مدرنا دانست و گفت که واکسن‌هایی چون فایزر و مدرنا، «اثربخشی» نداشتند.

این در حالی است که هیچ شواهد علمی در رابطه با برتری واکسن‌های غیرفعال نسبت به واکسن‌های مبتنی بر «ام آر ان ای» در دست نیست.

آن چه تاکنون توسط پژوهشگران مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن منتشر شده است از اثربخشی بالاتر واکسن‌های مبتنی بر فن‌آوری «ام آر ان ای» مانند فایزر و مدرنا نسبت به واکسن‌هایی چون سینوفارم چینی و اسپوتنیک وی روسی بوده است.

این نخستین باری نیست که وزیر بهداشت ایران، ادعایی را بدون ارائه شواهد علمی مطرح می‌کند. به عنوان مثال، او چندی پیش واکسن برکت را «بسیار مؤثر» با «کمترین عوارض» توصیف کرد در حالی که تاکنون پژوهشی از مقایسه این واکسن با سایر واکسن‌ها انجام نشده است.

نتایج آزمایش‌های بالینی واکسن برکت به سازمان بهداشت جهانی ارسال شده است، اما هنوز تأییدیه این نهاد را دریافت نکرده است.

بهرام عین‌اللهی همچنین پیشنهاد کرده است که همه مردم دست‌کم یک دز دیگر واکسن کرونا را تزریق کنند. در حالی که نتایج مطالعات ایمنی و اثربخشی چهار دز واکسن برای تمامی گروه‌های سنی به ویژه با واکسن‌های ایرانی نیز در اختیار کارشناسان قرار نگرفته است.

بررسی‌ متخصصان نشان می‌دهد تاکنون تنها حدود ۱۲ درصد از کل واکسن‌های تزریق‌شده در ایران، واکسن‌های تولید داخلی بوده است.

وزارت بهداشت از آبان‌ماه، واردات واکسن را متوقف کرده است و مقامات بهداشتی گفته‌اند که دیگر واکسن اهدایی نیز قبول نمی‌کنند.

عدم شفافیت وزارت بهداشت ایران در ارائه شواهد علمی واکسن‌ها به تردید عموم نسبت به واکسیناسیون به ویژه برای کودکان دامن زده است.

ایران واکسن‌های سینوفارم و پاستوکووک را برای کودکان مناسب دانسته است.

کودکان زیر ۱۲ سال تاکنون کمترین مشارکت را در واکسیناسیون عمومی داشته‌اند.

دبیر کمیته علمی کشوری کرونا گفته است که اکنون فقط ۲۷ میلیون نفر نوبت سوم را تزریق کرده‌اند. حمیدرضا جماعتی گفت که روند واکسیناسیون در کودکان بویژه ۵ تا ۱۱ ساله‌ها «مطلوب» نبوده است.

XS
SM
MD
LG