وزارت بهداشت ایران، روز دوشنبه ۱۹ اسفندماه گزارش داد که آمار جانباختگان براثر ابتلا به ویروس کرونا در کشور به ۲۳۷ نفر رسیده است؛ آماری که همچنان با آمارهای دیگر مقامات متناقض است.
کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت ایران گفت که از روز گذشته تا ظهر دوشنبه ۵۹۵ مورد ابتلای جدید ثبت شده و در مجموع آمار مبتلایان به ۷۱۶۱ نفر رسیده است.
وزارت بهداشت تعداد بهبود یافتگان را ۲۳۹۴ نفر اعلام کرد. این در حالی است که قائم مقام دانشگاه علوم پزشکی قم از وجود ۱۳۰ بیمار کرونایی بدحال دراستان خبر داده است.
کیانوش جهانپور درباره آمار مبتلایان به تفکیک استانها نیز گفت که بنا به تایید وزارت بهداشت در تهران ۱۹۴۵ نفر، قم ۷۱۲ نفر، گیلان ۵۲۴ نفر، اصفهان ۶۰۱ نفر، البرز ۳۰۷ نفر، مازندران ۶۳۳ نفر، مرکزی ۳۸۹ نفر، قزوین ۲۴۷ نفر، سمنان ۲۲۰ نفر، گلستان ۱۷۵ نفر، خراسان رضوی ۱۸۳ نفر، فارس ۱۳۳ نفر، لرستان ۱۵۱ نفر، آذربایجان شرقی ۱۲۹ نفر، خوزستان ۷۳ نفر، یزد ۹۰ نفر، زنجان ۶۸ نفر، کردستان ۶۶ نفر، اردبیل ۷۲ نفر، کرمانشاه ۴۴ نفر، کرمان ۳۶ نفر، همدان ۶۰ نفر، سیستان و بلوچستان ۳۴ نفر، هرمزگان ۵۲ نفر، خراسان جنوبی ۳۷ نفر، خراسان شمالی ۳۴ نفر، چهارمحال و بختیاری ۲۶ نفر، ایلام ۳۱ نفر، آذربایجان غربی ۶۹ نفر، کهگیلویه و بویراحمد ۹ نفر، و بوشهر ۱۱ نفر به ویروس کرونا مبتلا شدهاند.
این آمار در حالی است که همچنان تناقضگوییهای مقامات درباره تعداد مبتلایان و جانباختگان ویروس کرونا در ایران ادامه دارد.
از جمله حمیدرضا رحیمی، مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، روز دوشنبه گفت که ۶۰ نفر مشکوک به ابتلا به ویروس کرونا در فاصله ۳۰ بهمن تا ۱۸ اسفند به خاطر «عفونت حاد دستگاه تنفسی» جان باختهاند که از این تعداد ۳۱ نفر در مشهد بودهاند.
از سوی دیگر نماینده تام الاختیار وزیر بهداشت در گیلان گفت که آمار فوت شدگان مبتلا به کرونا در گیلان «بالغ بر ۲۰۰ نفر» است و حدود ۸۰۰ تا ۹۰۰ نفر در گیلان به این ویروس آلوده شده اند.
پیش از این نیز برخی نمایندگان مجلس به آمار رسمی که از سوی وزارت بهداشت اعلام میشود انتقاد کرده بودند. از جمله عبدالکریم حسینزاده، نماینده مجلس،که در توئیتر خود نوشت تلنبار شدن اجساد در قم و درماندگی مردم رشت گواه ناکارآمدیهای صورت گرفته در این اطلاعرسانی و هشدار به موقع کرونا است.
این تناقض آمار در شرایطی ادامه دارد که نگرانی ها نسب به شیوع گسترده و بالا رفتن تلفات جانی براثر ابتلا به این ویروس روز به روز افزایش می یابد. تا کنون مرگ ۱۲ کادر درمانی در شهرهای مختلف ایران گزارش شده است.
نبودن امکانات و لوازم حفاظت از پرستاران از جمله موضوعاتی است که جان کارکنان بیمارستانی را در روزهای گذشته به خصوص در استانهای شمالی به خطر انداخته است.
محمد میرزابیگی، رئیس کل سازمان نظام پرستاری، روز دوشنبه ۱۹ اسفند گفت که کمبود لوازم محافظ مانند ماسک، دستکش، گان، و شیلد محافظ صورت در برخی مراکز درمانی همچنان ادامه دارد و پرستاران و کادر درمانی این مراکز با سختیهای زیادی کار مراقبت و درمان بیماران را انجام میدهند.
اما مقامات جمهوری اسلامی به جای برطرف کردن این کاستیها همچنان از کمک رسانی به کشورهای همسایه می گویند. علی شمخانی دبیر شورای امنیت ملی ایران اخیرا «برای کمک به مردم و دولت عراق در مبارزه با بیماری کرونا» اعلام آمادگی کرده است.
این اظهارات منجر به انتقاد شدید غلامحسین جعفرزاده نماینده رشت در مجلس شد و او در یک توئیت خطاب به شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، نوشت که «به داد ایران برسید! وضعیت استان گیلان از حیث شیوع ویروس کرونا از قرمز هم عبور کرده است.»
از طرفی دیگر رهبران مذهبی و نهادهای امنیتی در شهرهای قم و مشهد هنوز با تعطیلی اماکن مذهبی علی رغم شیوع کرونا موافقت نکردهاند. این در حالی است که تقریبا تمام کشورهای جهان خطر شیوع این ویروس را بسیار جدی گرفتهاند. برای نمونه عربستان سعودی انجام حج عمره را حتی برای شهروندان و ساکنان آن کشور هم متوقف کرده است.
از زمان اعلام رسمی شیوع کرونا در ایران، مردم مقامات جمهوری اسلامی را به پنهانکاری در این مورد و دادن اطلاعات غلط متهم کردند.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، نیز روز جمعه ۹ اسفند در نشستی در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان، با توجه به سابقه پنهانکاری مسئولان جمهوری اسلامی گفته بود که رژیم ایران تمایلی ندارد که درباره شیوع ویروس کرونا اطلاع رسانی کند و «من نگران هستم آنها اطلاعات مهمی را پنهان کرده باشد.» مایک پمپئو هفته قبل از آن هم هشدار داده بود که آمریکا نگران مخفیکاری مقامات جمهوری اسلامی درباره شیوع کرونا است.
ایالات متحده آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که معافیتهایی از تحریم ایران را صادر کرده است و اجازه میدهد برای ارسال برخی خدمات بشردوستانه، بانک مرکزی ایران مجاز به انجام انتقال مالی باشد.