در حالی آخرین آمار رسمی قربانیان کرونا در ایران به ۱۹ نفر رسیده است که در سایه نگرانی سازمان بهداشت جهانی از سرعت شیوع این ویروس، مقامات جمهوری اسلامی از قرنطینه نشدن شهرها و بازگشتن به «روال عادی» سخن می گویند.
وزارت بهداشت آمار قطعی ۱۳۹ نفر مبتلا به ویروس کرونا را تایید و اعلام کرد که تا امروز شمار کشته شدگان کرونا به ۱۹ نفر رسیده است.
کیانوش جهانپور، رئیس اطلاع رسانی وزارت بهداشت ایران روز چهارشنبه ۷ اسفند ماه با اعلام این خبر گفت که از ظهر روز گذشته تا امروز ۴۴ مورد جدید ابتلا به بیماری کووید ۱۹ شناسایی شدهاند و کماکان بیشترین مبتلایان در استان های قم و گیلان هستند.
به گفته این مقام مسئول موارد جدید شناسایی شده در قم ۱۵ مورد، در گیلان ۹ مورد، در تهران ۴مورد، در خوزستان ۳ مورد، در سیستان و بلوچستان و سمنان هر کدام ۲مورد و در مرکزی، اردبیل، کرمانشاه، مازنداران، فارس، کهکیلویه و بویراحمد، هرمزگان و لرستان هر کدام ۱مورد تایید شده است.
اما آمار غیر رسمی از جمله آمار ۵۰ کشته در قم که نماینده این شهر در مجلس اعلام کرده بود، حکایت از بیشتر بودن آمار کشته شدگان براثر این ویروس در شهرهای مختلف ایران دارد.
همزمان با بالا رفتن آمار مبتلایان به کرونا در ایران برخوردهای امنیتی در این کشور نیز افزایش یافته است.
وحید مجید رئیس پلیس سایبری ایران از تشکیل کارگروه ویژه در پلیس فتا خبر داد. این کارگروه برای مقابله با آنچه «شایعه سازان فضای مجازی» در رابطه با «شیوع بیماری کرونا» راه اندازی شده است.
او گفت که در این رابطه تاکنون ۲۴ نفر بازداشت و به مراجع قضایی معرفی شدند و ۱۱۸ نفر از کاربران مورد تذکر و ارشاد قرار گرفتند.
پیش از این نیز گزارشهایی از برخورد نیروهای امنیتی با مردم معترض به نحوه عملکرد مسئولان در قبال شیوع ویروس کرونا منتشر شده بود.
این برخوردهای امنیتی در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی برخلاف سایر کشورها اقدامات پیشگیرانه ای را برای مقابله با این ویروس انجام نداده اند. در حال حاضر شهر قم به عنوان مرکز اصلی شیوع این بیماری قرنطینه نیست و حتی داریوش باقرجوان مدیرکل دفتر حمل و نقل راهداری اعلام کرده است «تا این لحظه دستوری مبنی بر توقف فعالیت حمل و نقل ناوگان مسافری جادهای از استان قم نداشتیم.»
این در حالی است که براساس آمار رسمی ماهانه در کشور به طور متوسط چیزی حدود ۱۳ تا ۱۴ میلیون مسافر از طریق ناوگان حمل و نقل عمومی جادهای بین استانهای مختلف جابه جا میشوند.
رسانه های داخل ایران روز چهارشنبه ۷ اسفند ماه از برگزاری نماز جمعه در شهرهای مختلف ایران خبر دادند. انتشار این خبر با واکنشهای انتقادی بسیاری در شبکه های اجتماعی روبرو شده است.
پیش از این نیز مسئولان مذهبی با قرنطینه کردن شهر قم و تعطیلی اماکن مذهبی مخالفت کرده بودند.
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران نیز که پیشتر گفته بود قرار است از روز شنبه همه چیز به روال عادی باز گردد در روز چهارشنبه نیز بار دیگر تاکید کرده که «قرنطینه شهر یا محله» نداریم.
با این حال شوراهای صنفی دانشجویان ایران با صدور بیانیهای که روز چهارشنبه، ۷ اسفند، منتشر شده است، از دانشجویان خواست در صورت عدم تعطیلی دانشگاهها از سوی مقامات به «صلاحدید خود» و به صورت «خودجوش» با توجه به گسترش ویروس کرونا، اقدام به ترک دانشگاه و خوابگاههای خود کنند.
گزارشها حاکی است «ستاد ملی مدیریت کرونا» بناست روز چهارشنبه تصمیم خود درباره تعطیل شدن یا نشدن مدارس و دانشگاهها را اعلام کند.
پیشتر برخی فعالان مدنی از جمله سعید متین پور، فعال مدنی و زندانی سابق از خطر گسترش کرونا در زندانهای ایران، ابراز نگرانی کرده بودند. حالا نیز مقامات ایران اعلام کردهاند که «انتقال زندانیان به زندان دیگر فعلاً برای حفظ سلامت زندانیان متوقف و انجام ملاقاتهای خانواده ها تا گذر از این شرایط صرفاً با هماهنگیهای لازم و با تدابیر بهداشتی به ملاقاتهای کابینی محدود می شود.»
شری (شهرزاد) ایزدی همسر انوشه آشوری، مهندس ایرانی بریتانیایی زندانی در ایران به نقل از همسرش از یک مورد ابتلا در بند ۴ زندان اوین خبر داده بود. اما این آمار به شکل رسمی تایید نشده است.
ایران در روزهای گذشته با نایاب شدن ماسک و گرانی وسایل بهداشتی همچون مایه ضدعفونی کننده نیز روبرو بوده است. گزارشها حاکی است که پلیس تهران بیش از ۵۸۰ هزار ماسک را که در گوشهای از این ساختمان جاسازی شده بود، کشف و ضبط کرد و یک نفر نیز در این باره دستگیر شده است.
همچنین پس از آن که کشورهای همسایه ایران از مثبت بودن تست کرونا برخی از مسافران ایرانی خبر داده بودند، سخنگوی سازمان هواپیمایی ایران روز چهارشنبه ۷ اسفندماه از آغاز پروازهای برگشت مسافران ایرانی حاضر در کشورهای همسایه از امروز خبر داد. اما هنوز آماری از تعداد این مسافران اعلام نشده است.
به نظر میرسد جمهوری اسلامی این بار نیز در مقابل بحران، رویه همیشگی خود را درپیش گرفته است. مقامات رژیم که تا همین چند روز پیش حتی نگرانی برای شیوع کرونا در ایران را رد میکردند، با انتشار خبر مرگ دو فرد مبتلا به این ویروس در قم مجبور به اعتراف شدند.
مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده گفت که بسیار نگران آن است که رژیم ایران جزئیات مهمی از شیوع ویروس کرونا را مخفی کرده باشد و تاکید کرد که ایران باید اطلاعات دقیق را منتشر کرده و با سازمان بهداشت جهانی همکاری کند.
ایالات متحده بارها سوءمدیریت، فساد مالی نهادینه، و غارت داراییهای ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات ایران و وضعیت نابسامان رفاهی مردم آن کشور دانسته است. از جمله چندی پیش مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در چند توئیت درباره مقامهای جمهوری اسلامی گفته بود که آنها به جای کمک به مردم درگیر فساد شدهاند.