انتشار خبر ساخت «بارگاه شهید گمنام» در حیاط عمارت تاریخی فخرالدوله در تهران با واکنش شماری از رسانهها و انتقاد آنها از علیرضا زاکانی، شهردار پایتخت ایران، برای صدور مجوز ساخت و ساز در حریم آثار باستانی مواجه شده است.
این بنای متعلق به دختر مظفرالدین شاه قاجار که به ثبت میراث ملی رسیده است، در سال ۱۳۸۸ خورشیدی، پانزده سال پیش، در دوران شهرداری محمدباقر قالیباف به خانه مداحان ایران واگذار شد.
در این حال، در پی انتشار خبر ساخت و ساز در محوطه این عمارت، سایت «دیدهبان ایران» در گزارشی در روز چهارشنبه ۱۵ فروردین، آن را «حرکت تانک انقلاب برای تخریب یک بنای تاریخی» و «تیشه زاکانی به عمارت فخرالدوله» توصیف کرد.
در این گزارش با اشاره به جلسه علیرضا زاکانی، شهردار کنونی تهران، با هیات رییسه خانه مداحان در هفتم آبان ۱۴۰۰ تاکید شد که تنها پس از گذشت دو سال از آن جلسه، تصاویر آجرچینی در محوطه عمارت فخرالدوله رسانهای شده است.
در این گزارش از شهرداری تهران پرسیده شده که چطور در محوطه این عمارت متعلق به میراث فرهنگی اجازه ساخت و ساز داده است؟
پیشتر وبسایت «اسکان نیوز» روز دوشنبه ۱۳ فروردین گزارش داده بود که ساخت «بارگاه برای مزار شهید گمنام» روبروی در ورودی و جلوی دید عمارت قجری فخرالدوله، واقع در خیابان فخرآباد منطقه ۱۲ تهران، موجب میشود که دید این خانه تاریخی کاملا پوشیده شود.
بر پایه گزارشها، زمینهچینی برای ساخت «بارگاه برای مزار شهید گمنام» از ماهها قبل آغاز شده است.
خبرگزاریها سوم شهریور سال گذشته خبر داده بودند که پیکر یک «شهید گمنام»، از جانباختگان جنگ هشت ساله ایران و عراق، پس از مراسم تشییع در خانه مداحان اهل بیت به خاک سپرده شد.
تلاش مقامات جمهوری اسلامی برای دفن تابوتهای حامل آنچه «شهدای گمنام» معرفی میشوند، پیش از این هم سابقه دارد.
اخبار مربوط به دفن اجساد «دو شهید گمنام» در حریم تاریخی پاسارگاد و در نزدیکی مقبره کوروش، بنیانگذار سلسله هخامنشی، در اسفند سال ۱۳۹۵ خورشیدی نیز با انتقادها و حواشی بسیاری مواجه شد.
قبل از آن هم طرح دفن اجساد کشتهشدگان جنگ هشت ساله در دانشگاههای ایران اعتراضهای دانشجویی را به همراه داشت.