لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۱۷

سی ان ان: تحریم‌ها می‌تواند برای صنعت فرش ایران فاجعه‌بار باشد


بازار فرش ایران
بازار فرش ایران

از چند روز دیگر که بخشی از تحریم های آمریکا علیه ایران باز می گردد، صنعت فرش ایرانی نیز بار دیگر آسیب خواهد خورد.

به نوشته سی ان ان، صدها هزار نفر در صنعت فرش ایران کار می کنند و با صادرات فرش صدها میلیون دلار درآمدزایی می کنند. حالا تصمیم پرزیدنت ترامپ برای خروج از برجام و بازگشت دوباره تحریم ها علیه ایران، بازار صنعت فرش ایران را تهدید می کند.

سی ان ان به نقل از رضا ذوالانواری که پدرش بنیانگذار فرش ذوالانواری در شیراز است، می گوید ۵۰ درصد بافندگان فرش در ایران باید به روش های دیگری برای امرار معاش روی بیاروند.

ذوالانواری حدود ۵ هزار بافنده برای تولید گبه دارد که طرح های آن در مقایسه با فرش های سنتی ایران، بسیار ساده تر است. به گفته ذوالانواری، آنها نمی توانند درک کنند که کسی مخالف آثار هنری باشد و البته نگران امرار معاش خود نیز هستند.

به نوشته سی ان ان، عواقب تحریم که شامل فرش ایران نیز می شود، در سراسر اقتصاد ایران حس خواهد شد.

صنم وکیل کارشناس اندیشکده چاتهام هاوس، مستقر در لندن، می گوید اقتصاد فرش ایران اهمیت بسیاری دارد و همیشه بخش عمده ای از نیروی کار داخلی در این صنعت اشتغال دارند.

پس از آنکه با امضای برجام در دولت باراک اوباما، بخشی از تحریم ها علیه ایران برداشته شد، صادرات فرش ایران بین مارس ۲۰۱۷ تا ژانویه ۲۰۱۸ به شدت افزایش یافت و به گفته مرکز ملی فرش ایران، آمریکا مقصد اصلی صادرات فرش ایران بود که در این دوره، کل صادرات به ۳۳۶ میلیون دلار رسید.

پرزیدنت ترامپ که از زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا منتقد توافق هسته ای بود، ۱۸ اردیبهشت ضمن اعلام خروج واشنگتن از توافق ۲۳ تیر ۱۳۹۴ بین شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ با ایران، خاطر نشان کرد که آمریکا با متحدان خود مذاکره می کند تا به یک تصمیم جدید برای جلوگیری از جاه طلبی مخرب ایران برسد.

خروج آمریکا از توافق، احیای تحریم‌های اتمی علیه جمهوری اسلامی ایران را به همراه خواهد داشت؛ تحریم هایی که از تیرماه ۱۳۹۴ لغو شده بود.

رئیس جمهوری آمریکا می گوید جمهوری اسلامی ایران به توافق پایبند نبوده است. بر اساس بندی از قطعنامه ۲۲۳۱ که بعد از توافق هسته ای در شورای امنیت تصویب شد، جمهوری اسلامی ایران از آزمایش موشک بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک اتمی منع شده است. با این حال ایران در دو سال اخیر‌ چندین آزمایش موشک بالیستیک داشته است و موشک های ایران در دست برخی گروه های تروریستی و شورشی منطقه دیده شده است.

نگرانی دست اندرکاران صنعت فرش ایران

رضا ذوالانواری که خانواده اش شش نسل است که فرش تولید می کند، تبعات بازگشت تحریم ها را می داند. هشت سال پیش که تحریم های سازمان ملل به خاطر برنامه مخفی هسته ای جمهوری اسلامی بر ایران اعمال شد، بازار فرش آمریکا برای ذوالانواری یک شبه از بین رفت.

تا سال ۲۰۱۰، ذوالانواری ۳۵۰۰ متر مربع در سال برای صادرات به آمریکا فرش تولید می کرد که ۲۰ درصد تجارت او را شامل می شد، و صادرات هر متر مربع فرش به آمریکا برای او ۵۲۱ دلار درآمد داشت که بخش عمده ای از سود و بازار او را شامل می شد.

او می گوید تولید فرش حتی در اروپا هم به خاطر تحریم بانکی و محدودیت های پول نقل و بسیار دشوار شدن انتقال پول به ایران به شدت کاهش یافت.

ذوالانواری برای اینکه از کنار تحریم ها عبور کند، در اوایل ۲۰۱۲ تصمیم گرفت در هند فرش ابریشمی تولید کند و پایگاهی در هند بزند. بعد تحریم ها علیه ایران در سال ۲۰۱۶ با امضای برجام برداشته شد.

ذوالانواری می گوید آن دوران، زمان بسیار خوبی بود، و تولید فرش های بزرگتر را آغاز کرد، از آمریکایی ها برای سفر به ایران و نشان دادن فرش هایش دعوت کرد، و فروش فرش را به ۲۰۰۰ متر مربع افزایش داد.

تجارت فرش با آمریکا بین ژانویه ۲۰۱۶ تا ژوئن ۲۰۱۸ به شدت تقویت شد و ذوالانواری ۲۰ درصد فروش خود را در آمریکا داشت.

حالا به نوشته سی ان ان، همه اینها ممکن است دوباره ناپدید شود.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG