لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۰۳

«مهم‌ترین عامل ترک‌ تحصیل کودکان افغان؛ توهین و تحقیر در مدارس دولتی ایران»


عکس تزپینی از کودکان دانش آموز افغانستانی در ایران
عکس تزپینی از کودکان دانش آموز افغانستانی در ایران

مدیر یک مدرسه ویژه کودکان افغانستانی در ایران با انتقاد از وضعیت تحصیل این کودکان می‌گوید که تا ذهنیت شهروندان ایرانی نسبت به کودکان افغان اصلاح نشود٬ نمی‌شود انتظار داشت که آنها «صلح‌طلب» باشند.

روزنامه شهروند در شماره روز چهارشنبه ۷ مهر خود گزارشی از نشست «آموزش کودک راهی به سوی صلح» در تهران منتشر کرد. بنا بر این گزارش نادر موسوی، مدیر مدرسه فرهنگ برای کودکان بازمانده از تحصیل افغانستانی که یکی از سخنرانان نشست بود٬ گفته است: «مهم‌ترین عامل ترک‌ تحصیل کودکان افغان، توهین و تحقیر در مدارس دولتی ایران است.»

به گفته آقای موسوی٬ «متاسفانه کودکان ایرانی، تفکرات مثبتی نسبت به کودکان افغانستانی ندارند» و این افکار «بازتاب تفکرات خانواده آنهاست».

او خواستار رفع تبعیض‌ها و اصلاح نگاه به شهروندان افغانستانی ساکن ایران شد و گفت که «خیلی از کودکان افغان، درنامه‌هایی که ما از آنها می‌خواهیم برای ایرانیان بنویسند، از برخوردها گلایه می‌کنند.»

به گفته این مدیر مدرسه٬ تا این موارد اصلاح نشود نمی‌توان از کودکان افغانستانی انتظار داشت که «صلح‌طلب» باشند.

به تازگی با استناد به دستور رهبر جمهوری اسلامی ایران که گفته است «هیچ کودک افغانستانی، حتی مهاجرینی که به‌صورت غیرقانونی و بی‌مدرک در ایران حضور دارند، نباید از تحصیل بازبمانند و همه آنها باید در مدارس ایرانی ثبت‌نام شوند» گزارش‌های رسمی از بهبود وضعیت و کاهش مشکلات روایت می‌کنند.

با این حال خبرگزاری مهر گزارش داده است که امسال دانش‌آموزان افغانستانی ساکن ایران با گذشت چند روز از آغاز سال تحصیلی و تا تاریخ ۶ مهر ۱۳۹۵ هنوز موفق به دریافت کتاب های درسی نشده‌اند.

مدیرکل نظارت بر نشر مواد آموزشی آموزش و پرورش دلیل این امر را ثبت نام نکردن دانش آموزان افغانستانی در سامانه اینترنتی پیش بینی شده به علت نداشتن مجوز اقامت بوده است، اما به زودی کتاب در اختیار آنها قرار خواهد گرفت.

افغان ستیزی؛ یک رویه حکومتی یا یک رفتار اجتماعی؟

آمار دقیقی از تعداد اتباع کشور افغانستان که در ایران اقامت دارند وجود ندارد، اما هر از چندگاهی برخی اخبار به تنش میان شهروندان ایرانی و افغانستانی دامن می‌زند.

روایت‌های متعددی از بدرفتاری و ضرب و شتم شهروندان افغانستانی توسط شهروندان ایرانی گزارش شده و در برخی موارد نیز از ورود آنها به اماکن عمومی مانند مدارس و پارک‌ها جلوگیری شده است.

اما در سوی مقابل در شبکه‌های اجتماعی عموما جو همدلی و همراهی با افغانستانی‌های ساکن ایران وجود دارد و برخی اقدامات حکومتی مانند دستگیری اتباع غیرمجاز و نمایش آنها توسط پلیس و یا منع ورود آنها به پارکی در اصفهان با محکومیت کاربران ایرانی مواجه شده است.

قتل یک دختر خردسال افغان توسط یک نوجوان ایرانی نیز نمونه دیگری است که با محکومیت کاربران ایرانی در شبکه‌های اجتماعی مواجه شد و خواستار برخورد با عامل این حادثه شدند.

برنامه افق نو صدای آمریکا نیز به تازگی در برنامه‌ای به «الزامات رعایت حقوق و کرامت انسانی مهاجران افغان در ایران» پرداخت.

فاطمه امان٬ کارشناس رویدادهای افغانستان در این برنامه عنوان کرد که حرکات ضد افغان در ایران و دامن زدن به «افغان هراسی» در ایران تاثیرات منفی دارد و به گسترش «ایران هراسی» در جهان دامن می زند.

الهه امانی٬ کارشناس حوزه زنان خاورمیانه از دانشگاه فولرتون کالیفرنیا هم معتقد بود که مردم ایران از «سطح آگاهی بالایی» برخوردارند و با حرکات حکومتی ضد افغانستانی‌ها در ایران مخالفند.

XS
SM
MD
LG