واکنشها به حمله مسلحانه یک مرد به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران که طی آن یک نفر کشته شد ادامه دارد و ترکیه، بلاروس، گرجستان و اسلواکی از جمله کشورهایی هستند که این اقدام را محکوم کردهاند.
شماری از مقامات جمهوری آذربایجان، جمهوری اسلامی ایران را به دلیل عدم تأمین امنیت سفارت مسئول این حادثه دانستهاند.
فخرالدین اسماعیلاف، نماینده دائمی و سفیر جمهوری آذربایجان در شورای اروپا در توییتی گفت: «واضح است که این یک حمله دقیق هدفمندانه به سفارت آذربایجان در تهران بود. مهاجم عمداً با خودروی سفارت برخورد میکند تا مأمور امنیتی را وادار به باز کردن در کند. به بیحرکتی مأمور ایرانی که بیرون ایستاده نگاه کنید.»
رازی نوراللهاف، نامزد پیشین ریاست جمهوری آذربایجان ضمن محکوم کردن این «اقدامتروریستی»، پیامی تصویری بر توییتر خود منتشر کرد و گفت: «تهران باید امنیت سفارت ما را تأمین میکرد ولی به جای آن به تبلیغات چند ماهه ضد آذربایجانی خود ادامه داده است و این امر، پس از افتتاح سفارت آذربایجان در اسرائیل، تشدید شد.»
ایران و جمهوری آذربایجان مرز مشترکی به طول ۷۰۰ کیلومتر دارند. سال گذشته، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رزمایشهای نظامی بزرگی را در امتداد مرزهای ایران با ارمنستان و آذربایجان انجام داد.
ترکیه که روابط نزدیکی با آذربایجان دارد، نخستین کشوری بود که این حمله را محکوم کرد و خواستار محاکمه عاملان و اتخاذ تدابیری برای جلوگیری از حملات مشابه در آینده شد.
در بیانیه وزارت امور خارجه ترکیه آمده است: «ترکیه که در گذشته مورد حملات مشابه قرار گرفته است عمیقاً در درد مردم آذربایجان شریک است. حمایت ما از آذربایجان بدون وقفه مانند همیشه ادامه خواهد داشت.»
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه هم در توییتی «حمله فجیع» به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را «به شدت» محکوم کرد.
او نوشت: «ترکیه در کنار دوست و برادر عزیز خود آذربایجان است.»
ماریا پجینوویچ، دبیر کل شورای اروپا حمله امروز به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را «به شدت» محکوم کرد. او در توییتی گفت «حمله به نمایندگیهای دیپلماتیک غیرقابل قبول است.»
شماری از سفارتها در تهران نیز با جمهوری آذربایجان ابراز همدردی کردند. سفارت ایتالیا در تهران این حمله را «وحشیانه» و «بیمعنی» خواند.
سایمون شرکلیف، سفیر بریتانیا در تهران نیز در توییتی به کارمندان سفارت آذربایجان در تهران تسلیت گفت.
مصر که رئیس جمهور آن امروز برای یک سفر کاری به آذربایجان سفر کرده است، در صفحه توئیتر سخنگوی وزارت امور خارجه حمایت خود از آذربایجان را منتشر کرد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز جمعه در کانال تلگرامی خود گفت از حمله « شوکه شدهایم.»
اولگ نیکولنگو، سخنگوی وزارت امور خارجه اوکراین نیز در توییتی حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را محکوم کرد.
بلاروس، گرجستان، اسلواکی و بسیاری از کشورهای دیگر این حادثه را محکوم کردهاند.
تلویزیون دولتی ایران به نقل از حسین رحیمی، رئیس پلیس تهران گفت که ضارب دستگیر شده و دلیل حمله مسلحانه را «مشکلات شخصی و خانوادگی» عنوان کرد.
خبرگزاری تسنیم نیز ویدئویی از متهم حمله منتشر کرد که میگوید فروردین ماه همسرش به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران مراجعه کرد و تاکنون بازنگشته است. خبرگزاری رکنا این حمله را «ناموسی» توصیف کرده است.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گفته است که این موضوع «با اولویت و حساسیت بالا» در حال بررسی است.
صبح جمعه ۷ بهمن، یک مرد با سلاح کلاشینکف وارد سفارت جمهوری آذربایجان در تهران شد و شروع به تیراندازی کرد. سفارت آذربایجان در خیابان نیستان سوم در پاسداران تهران قرار دارد.
الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان این رویداد را یک «حمله تروریستی» نامید و دولت این کشور اعلام کرد دیپلماتهای خود را از ایران فرا میخواند.
وزارت امور خارجه آذربایجان نیز سفیر ایران در باکو را احضار کرده است.