لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۳۰

کشورهای عربی و ترکیه از دادگاه جهانی خواستند «اشغال اراضی فلسطینی» را غیرقانونی اعلام کند


دادگاه بین‌المللی دادگستری در لاهه نشست‌های علنی درباره پیامدهای حقوقی اشغال سرزمین‌های فلسطینی توسط اسرائیل برگزار می‌کند - ۲ اسفند ۱۴۰۲
دادگاه بین‌المللی دادگستری در لاهه نشست‌های علنی درباره پیامدهای حقوقی اشغال سرزمین‌های فلسطینی توسط اسرائیل برگزار می‌کند - ۲ اسفند ۱۴۰۲

کشورهای عربی روز دوشنبه از قضات دادگاه بین‌المللی دادگستری خواستند تا اقدام اسرائيل در اشغال سرزمین‌های فلسطینی را غیرقانونی اعلام کنند.

به گزارش رویترز، ترکیه نیز در آخرین روز جلسات رسیدگی دادگاه پروند‌ه‌ای که وضعیت حقوقی «اشغال سرزمین‌های فلسطینی» را بررسی می کند، «اشغال» را «مانع واقعی صلح» خواند.

دادگاه بین المللی دادگستری که به «دادگاه جهانی» نیز شهرت دارد به دنبال درخواست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۲ برای صدور نظری غیرالزام آور در مورد عواقب حقوقی «اشغالگری اسرائیل»، استدلال‌های بیش از ۵۰ کشور را می‌شنود.

معاون وزیر امور خارجه ترکیه در ششمین و آخرین روز جلسه استماع دادگاه مدعی شد که «اشغال» عامل اصلی درگیری در منطقه است.

او همچنین به حملات ۱۵ مهر(۷ اکتبر) حماس به جنوب اسرائیل که منجر به کشته شدن بیش از ۱۲۰۰ نفر شد و واکنش نظامی اسرائیل را در پی داشت، اشاره کرد. عملیات اسرائيل به گفته منابع فلسطینی بیش از ۲۹هزار کشته در غزه برجای گذاشته است. اسرائيل می‌گوید هزاران نفر از اعضای گروه تروریستی حماس را کشته است.

به نوشته رویترز معاون وزیر امور خارجه ترکیه گفت: «وضعیت آشکار پس از ۷ اکتبر بار دیگر ثابت می‌کند که بدون رسیدگی به علت اصلی درگیری اسرائیلی و فلسطیی‌، صلحی در منطقه نخواهد بود.»

او «اشغال سرزمین‌های فلسطینی» را «مانع واقعی صلح»خواند و از قضات خواست آن را غیرقانونی اعلام کنند.

اسرائیل که در این جلسات شرکت ندارد، گفته است که دخالت دادگاه می‌تواند برای دستیابی به راه حلی برای مناقشه اسرائیل و فلسطینی‌‌ها که از طریق مذاکره بدست آید مضر باشد و سوالات مطرح شده از دادگاه را جانب‌دارانه خواند.

جناح‌های فلسطینی نیز تحت فشار بین‌المللی قرار گرفته‌اند تا به اختلافات داخلی بین خودشان در مورد «سرزمین‌های اشغال شده»، جنگ غزه و اینکه چه نظام سیاسی در آینده باید روی کار بیاید، پایان دهند.

اتحادیه کشورهای عرب از دادگاه جهانی خواست تا «غیرقانونی بودن این اشغال را تایید کند و بدون ابهام درباره عواقب قانونی آن برای همه طرف‌ها، به‌ویژه کسانی که چشمان خود را می‌بندند، (اشغال را) تسهیل می‌کنند، (به آن) کمک می‌کنند یا به هر نحوی در تداوم این وضعیت غیرقانونی مشارکت می‌کنند، رای دهد.»

هفته گذشته، نمایندگان فلسطینی از قضات خواستند که «اشغال» سرزمین‌های خود از سوی اسرائیل را غیرقانونی اعلام کنند و گفتند که نظر دادگاه می‌تواند به دستیابی به راه‌حل دو کشوری کمک کند.

جمهوری اسلامی ایران با ایده راه حل دو کشوری مخالف است و علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنان خود نشان داده است که به چیزی جز نابودی اسرائيل راضی نیست.

ایالات متحده هفته گذشته از دادگاه خواست هرگونه نظر مشورتی در مورد «اشغال» را محدود کند و دستور خروج بی قید و شرط نیروهای اسرائیلی از سرزمین‌های فلسطینی را صادر نکند.

روز جمعه دولت بایدن گفت که گسترش شهرک‌سازی‌های اسرائیل در کرانه باختری اشغالی با قوانین بین‌المللی مغایرت دارد و به نوشته رویترز این نشان‌دهنده بازگشت به سیاست دیرینه ایالات متحده است که از سوی دولت قبلی دونالد ترامپ کنار گذاشته شده بود.

انتظار می رود صدور رای غیرالزام‌آور قضات دادگاه جهانی در باره وضعیت حقوقی «اشغال سرزمین‌های فلسطینی» حدود شش ماه طول بکشد.

XS
SM
MD
LG