شمس الدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی و سخنگوی اقتصادی دولت، روز یکشنبه ۹ بهمن ماه، در گفت و گو با شبکه ۲ سیمای جمهوری اسلامی ایران، گرانی های ناشی از افزایش قیمت ارز را ناچیز دانست و گفت، «ارز را مدیریت کردیم به دلیل اینکه کالا ها گران نشود. سال گذشته متوسط فروش هر دلار ۱۰۳۳ تومان بوده و این رقم در سال جاری ۱۰۷۴ تومان است. یعنی واردات با دلار معادل حدود ۱۰۷۴ تومان صورت پذیرفته است. بنابراین اینکه به بهانه افزایش قیمت دلار گروهی کالا های خود را گران عرضه کنند ادعای بیهوده ای است و از موارد اخلال در بازار است. البته یک عده سود جو در این راستا گام برداشتند اما اثر چندانی نداشت و حضور به موقع سبب شد این جریان بر چیده شود.»
اظهارات سخنگوی اقتصادی دولت در حالی بیان می شود که روزنامه ابتکار در شماره روز یکشنبه ۹ بهمن ماه خود نوشت، «بازار مواد غذايي، همچنان وضعيت نابساماني دارد؛ گراني لحظهاي، که به دليل نوسانات ارزي، گريبانگير مردم شده، سبب شده است تا اجناس و كالاهاي مصرفي، جهش قيمتي تا ۵۰ درصد را تجربه كنند. اين درحالي است كه اعلام تك نرخي كردن نرخ ارز هم، اوضاع كنوني بازار را آرام نكرده است.»
خبرگزاری مهر نیز بعد از ظهر روز شنبه ۸ بهمن ماه اعلام کرد، «همزمان با نوسان برخی قیمتها در بازار، شهروندان شتاب زده و با ترس از افزایش قیمت به خرید کالاهایی روی آورده اند که در حال حاضر برایشان مصرفی ندارد.»
یکی از شهروندان در گفتگو با خبرگزاری مهر، با اشاره به اینکه برخی اجناس و کالاها در آینده گران خواهد شد، گفت، «افزایش قیمت کالا شهروندان را مجبور به خرید اقلام اساسی می کند.» به گفته وی «برخی از فروشنده ها با بیان اینکه جنس آنها وابسته به قیمت دلار است از فروش برخی از اقلام خودداری می کنند.»
صحبت تنها از گرانی نیست، نگرانی از گرانی و کمبود است. اقبال محمدی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، بعد از ظهر روز شنبه ۸ بهمن ماه در گفت و گو با خبرگزاری مجلس شورای اسلامی (خانه ملت) ریشه گرانی و کمبود گوشت قرمز را در افزایش شدید قیمت نهاده های دامی عنوان کرده است.
به گزارش همین خبرگزاری «در روزهای اخیر قیمت گوشت قرمز افزایش یافته و حتی در برخی نقاط کمبود آن نیز احساس شود. این در حالی است که دام زنده نیز به کیمیا تبدیل شده است.»
به نوشته سایت تابناک، جمهوری اسلامی ایران «چند سالی است که افزون بر واردات گوشت یخ زده گوسفند و گوساله، به واردات گوسفند زنده در بازار روی آورده است.»
سعید سلطانی سروسطانی، مدیر عامل اتحادیه سراسری دامداران کشور روز یکشنبه ۹ بهمن ماه در گفت و گو با خبرگزاری مهر، گفت، «تفاوت قیمت دام زنده با گوشت قرمز در بازار، ۴۰ درصد است. به عبارت دیگر، دام زنده تا زمانی که در بازار به عنوان گوشت قرمز به فروش می رسد، ۴۰ درصد افزایش قیمت دارد.»
به گفته مدیر عامل اتحادیه سراسری دامداران کشور، قیمت گوشت برزیلی در دو سال اخیر ۱۱۴ درصد افزایش یافته است.»
جمهوری اسلامی ایران گوشت را از کشورهای پاکستان، عراق، گرجستان، استرالیا، ایرلند، پرتغال، هلند و برزیل وارد می کند.
نمونه دیگری از گرانی در ایران، در بازار فرآورده های لبنی مشاهده می شود. رضا باکری، دبیر انجمن فرآورده های لبنی، روز یکشنبه ۹ بهمن ماه در گفت و گو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت، «طبق مصوبهي ستاد تنظيم بازار قيمت شيرخام با افزايش ۲۱ درصدي از كيلويي ۵۲۰ تومان به كيلويي ۶۳۰ افزايش يافت. »
با توجه به این که قیمت شیر خام بر روی ۷۰ درصد قیمت تمام شده محصولات لبنی اثر دارد، از این رو منابع خبری در ایران می گویند «فرآورده های لبنی باید ۲۱ درصد افزایش قیمت داشته باشد اما دولت حداکثر ۱۰ درصد افزایش قیمت فرآورده های لبنی را تأیید می کند.»
روزنامه شرق روز یکشنبه ۹ بهمن ماه، از قول مسعود دانشمند عضو هياترييسه اتاق بازرگانی ايران، قیمت های دستوری را موجب تعطیلی واحدهای تولیدی دانسته است.
با این وجود بررسی قیمت و وضعیت کالاهای اساسی در بازار به کار گروه کنترل بازار به ریاست محمد رضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهوری اسلامی ایران واگذار شده است.
محمد علی ضیغمی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، روز یکشنبه ۹ بهمن ماه به خبرگزاری مهر گفت، «جلسه کارگروه کنترل بازار بیشتر معطوف به مدیریت بازار و کنترل آن با توجه به نوسانات نرخ ارز بود.»
سیاستی دستوری که معلوم نیست موفقیت آمیز خواهد بود یا نه؟