لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۳

افزایش انتقادات از دولت به دلیل عدم انتشار آمارها؛ مهار تورم با «حبس آماری» 


تورم مهمترین چالش اقتصاد ایران که معیشت بخش بزرگی از جامعه را تحت تاثیر قرار داده است.
تورم مهمترین چالش اقتصاد ایران که معیشت بخش بزرگی از جامعه را تحت تاثیر قرار داده است.

در دسترس نبودن آمار برای برنامه‌ریزی در حوزه اقتصاد مهمترین نکته‌ای است که مورد انتقاد فعالان اقتصادی است و برهمین اساس عدم انتشار گزارش‌های آماری توسط مرکز آمار و بانک مرکزی را به «حبس آماری» تعبیر کرده‌اند.

روزنامه «دنیای اقتصاد» در شماره روز سه‌شنبه خود به این موضوع پرداخته و آن را راهی برای قضاوت نشدن مدیران در حوزه عملکردی خود دانسته و نوشته که این مساله می‌تواند به ایجاد رویه‌ای جدید در برخورد سلیقه‌ای با انتشار آمار سازمان‌ها منجر شود.

منتشر نکردن آمار مخصوصا در حوزه شاخص بهای مصرف کننده که از ابتدای امسال در دستور کار مرکز آمار قرار گرفته است از سوی تحلیلگران به «مهار تورم» با حبس آماری تعبیر شده است. این موضوعی است که اتفاقا «دنیای اقتصاد» نیز به عنوان یکی از رسانه‌های رسمی کشور به آن تاکید کرده و نوشته: «تحقق مهار تورم مستلزم در دسترس بود آمار است.»

بر همین اساس «قیمت مسکن تهران»، «قیمت مسکن کشور»، «اجاره‌بهای تهران»، «اجاره كشور»، «حجم معاملات»، «تیراژ ساخت مسکن» و «میزان سرمایه ‌گذاری ساختمانی» « عملکرد بودجه» و گزارش‌های ماهانه وزارت صمت و نفت نیز از دیگر مواردی است که دیگر منتشر نمی‌شوند.

هفته پیش و در آستانه روز جهانی کارگر خبرگزاری «ایلنا» نیز با انتشار گزارشی تحلیلی از «مهار تورم» با «عددسازی» نوشته بود و معتقد بود که دولت بر خلاف قانون از محاسبه و انتشار منظم «خط فقر» خودداری می‌کند.

از نگاه این خبرگزاری در طول سال‌های اخیر تنها داده‌ رسمی در ارتباط با معیشت مردم، همان خط فقر حدوداً ۱۵ میلیون تومانی‌ست که زمستان سال ۱۴۰۱، معاونت رفاه وزارت کار برای خط فقر خانوار اعلام کرده است.»

در گزارش ایلنا تاکید شده بود که با «فقدان آمارهای قابل اعتماد در مورد خط فقر» و «عدم پایبندی مقامات دولت» به داده‌های استخراج شده توسط کارگران سبد معیشت اعلام شده توسط دولت زیر سوال است. خبرگزاری کار ایران با تاکید بر اینکه «معلوم نیست سبد معیشت ۱۳ میلیون تومان چگونه و با چه متر و معیاری استخراج شده است» نوشت: [این عدد] در شرایطی [استخراج شده] که براساس اعلام یک نهاد رسمی، «خط فقر» که باید بسیار پایین‌تر از سبد معیشت باشد، در ۱۴۰۱ رقمی حدود ۱۵ میلیون تومان دارد.»

با این حال روز گذشته فرامرز توفیقی، فعال کارگری و نماینده اسبق کارگران در شورایعالی کار با اعلام افزایش سه میلیون تومانی خط فقر در یک ماه گذشته از ۱۸ میلیون تومان به ۲۱ میلیون تومان به خبرگزاری ایلنا گفت: «گوشت، دیگر به طور کامل از سبد خرید خانوار‌های کارگری حذف شده و در بخش لبنیات، کاهش حجم و کیفیت اتفاق افتاده است بنابراین در این شرایط صحبت از نرخ سبد معیشت، بیشتر شبیه یک جوک است و به طنز می‌ماند.»


XS
SM
MD
LG