دیوان محاسبات کل کشور که نهادی است وابسته مجلس، میگوید بررسیهایش نشان میدهد که صف متقاضیان وام ازدواج در حال حاضر در مقایسه با سال گذشته ۱۶۲ درصد افزایش یافته است. این نهاد همچنین اعلام کرده که صف متقاضیان وام فرزندآوری نیز در همین دوره زمانی ۴۸ درصد افزایش داشته است.
طبق اعلام دیوان محاسبات کل کشور افراد در صف تسهیلات ازدواج و فرزندآوری در پایان مرداد ماه به ترتیب ۳۵۳۹۸۴ و ۴۱۷۵۶۴ نفر هستند که نسبت به افراد در صف پایان سال ۱۴۰۲ به ترتیب ۱۶۲ و ۴۸ درصد رشد داشته است.
این خبر در حالی منتشر میشود که در روزهای گذشته افشای دریافت وامهای میلیاردی توسط هیات مدیره سازمان بورس حاشیههای فراوانی را در پی داشت که به استعفای ریاست این سازمان انجامید.
پیش از آن نیز انتشار آمار وامهای داده شده بانکها به کارمندان خود، واکنشهای فراوانی را به وجود آورد.
در مرداد ماه سال جاری روزنامه همشهری وابسته به شهرداری تهران از افزایش تقاضا برای وام ازدواج، طولانی شدن صف متقاضیان این وام، طولانی شدن مدت زمان تخصیص وام و کاهش تعداد افراد وام گیرنده خبر داده بود.
همشهری در گزارش خود نوشته بود که مجلس در قانون بودجه سال جاری تکلیف کرده است بانکها باید در سال جاری ۲۰۰ هزار میلیارد تومان وام ازدواج پرداخت کنند اما افزایش سقف وام به ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیون تومان، باعث شده است که نسبت به سال گذشته وام ازدواج به افراد کمتری تعلق بگیرد.
همشهری تاکید کرده با ثابت ماندن بودجه وام، صفهای طولانی برای دریافت وام ازدواج تشکیل شده است؛ چرا که میزان تقاضا بسیار بیشتر از بودجه مورد نظر است.
در همین رابطه مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی تاکید کرده است که برآوردها نشان میدهد برای پرداخت وام ازدواج ۸۰۰ هزار میلیارد تومان منابع مورد نیاز است؛ درحالیکه توان پرداخت شبکه بانکی بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان نیست.
این اظهارات محمد نادعلی نشان میدهد که در نهایت بیش از ۶۰ درصد متقاضیان وام ازدواج موفق به دریافت این وام نخواهد شد.
پرداخت وام ازدواج در ایران در راستای اجرای دستورات علی خامنهای است و جمهوری اسلامی در چند سال اخیر سیاست افزایش آمار ازدواج و «تشویق به فرزندآوری» و افزایش جمعیت را با جدیت بیشتری دنبال میکند.
در این مسیر در کنار وام ازدواج، پرداخت وام مسکن نیز در دستور کار است که بر اساس اعلام رسانهها این سیاستها در ایران بینتیجه بوده است و خروجی آنها به افزایش جمعیت ختم نشده است.
بنابر گزارشها «شاخص کیفیت زندگی» که به سنجش وضعیت کیفی زندگی افراد در حوزههایی مختلف میپردازد، رتبه ایران را در سال ۲۰۲۳ میلادی در رتبه ۸۰ در میان ۸۴ کشور مورد بررسی اعلام کرده و به باور کارشناسان در چنین شرایطی، خانوارها گرایشی به داشتن فرزندان متعدد ندارند.