دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده، که مهاجرت را در اولویت برنامههای مبارزات انتخاباتی خود قرار داده بود، متعهد شده است که آنچه «نظم بیسابقه» میخواند، به مرزهای جنوبی آمریکا بیاورد و بزرگترین عملیات اخراج گسترده مهاجران غیرقانونی را در اولین روز ریاستجمهوری خود آغاز کند.
آقای ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود، مهاجرت را یک بحران خواند و قول داد که به سرعت، مجموعهای از سیاستهای بحثبرانگیز برای محدود کردن مهاجرت غیرقانونی و ورود مهاجران جدید را به اجرا بگذارد.
او در سخنرانی خود به مناسبت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری که در ایالت فلوریدا انجام داد، گفت: «ما مرزهای خود را اصلاح خواهیم کرد. ما میخواهیم که مردم به کشور وارد شوند ولی این ما هستیم که باید اجازه این کار را بدهیم. ما میخواهیم آنها به طور قانونی وارد شوند.»
با این حال، مدیریت ورود مجدد احتمالاً میلیونها تن، چالشهای حقوقی و تدارکاتی گستردهای را به همراه خواهد داشت.
مارک هتفیلد، مدیر عامل انجمن کمک به مهاجران عبری، به صدای آمریکا گفت: «این باور وجود دارد که صفی وجود دارد و مردم باید در صف بایستند. اغلب اوقات، چنین صفی وجود ندارد».
گزارشی از موسسه سیاست مهاجرت نیز با اشاره به همین نکته میگوید چندین مسیر برای کسب ویزا وجود دارد که هرکدام دارای عقبماندگی متمایز و زمانهای انتظار مشخصی هستند که میزان انتظار افراد برای کسب اقامت دائم را مشخص میکنند.
محدودیتهای سالانه و سهمیه های کشوری تاخیرهای زیادی ایجاد میکنند، به طوری که برخی از متقاضیان چند دهه انتظار میکشند.
بسیاری از مهاجران غیرقانونی ممکن است به دلیل سیاستهای محدودکننده ورود مجدد، راهی برای پیوستن به این صفوف نداشته باشند.
«اصلاحات مهاجرت غیرقانونی» و «قانون مسئولیت پذیری مهاجران» مصوب سال ۱۳۷۵، ورود مجدد مهاجران با سابقه «حضور غیرقانونی» در ایالات متحده را مسدود می کند. کسانی که بیش از ۱۸۰ روز اما کمتر از یک سال سابقه حضور غیرقانونی در ایالات متحده را دارند، اگر کشور را ترک کنند و بخواهند به طور قانونی دوباره وارد شوند، با سه سال ممنوعیت ورود مواجه هستند و افرادی که بیش از یک سال حضور غیرقانونی داشتهاند، با محرومیت ۱۰ ساله روبرو خواهند شد. حضور غیرقانونی عموماً شامل اقامت بیش از حد و یا ورود بدون بازرسی میشود.
دونالد ترامپ قول داده است که تعداد اخراجها نسبت به اولین دوره ریاست جمهوریاش بیشتر شود. او با برنامههایی که برای استفاده از گارد ملی برای جمعآوری مهاجران غیرقانونی دارد، به «قانون دشمنان بیگانه» استناد کرده است؛ قانون مصوب قرن هجدهم میلادی که به رئیسجمهوری اجازه میدهد افراد غیرشهروند از کشورهایی که دشمن ایالات متحده تلقی میشوند را اخراج کند.
هدف آقای ترامپ، کاهش شدید جمعیت غیرقانونی در ایالات متحده است؛ موضوعی که حامیانش آن را گامی به سوی بازگرداندن نظم میدانند، هرچند مخالفان استدلال میکنند که این امر منجر به دعواهای حقوقی و موانع تدارکاتی خواهد شد.
جرمی رابینز، مدیر اجرایی شورای مهاجرت آمریکا، در ایمیلی به صدای آمریکا نوشت که هر رئیسجمهور که اخراج دستهجمعی را انتخاب کند، هزینههای فوقالعادهای بر دوش دولت خواهد گذاشت و در عین حال به اقتصاد آسیب وارد میکند.
او افزود: «این بسیار مهم است که سیاستگذاران و مردم آمریکا درک کنند که این انتخاب شامل چه مواردی میشود: دهها میلیارد دلار از پول مالیاتدهندگان، صنایعی که از پیش تحت فشار بوده و ویران شدهاند، میلیونها تن که در زندان هستند، و هزاران خانواده که از هم میپاشند و باعث ایجاد وحشت و هرج و مرج گسترده در جوامع سراسر کشور می شود.»
انتظار میرود که «برنامه ماندن در مکزیک» که در دولت نخست ترامپ آغاز شد، تمدید شود. این برنامه، مهاجرانی را که به دنبال پناهندگی هستند، مجبور میکند تا همزمان با بررسی پروندههایشان، در مکزیک منتظر بمانند. همچنین انتظار میرود سیاست اخراج سریع مهاجران و مهار مهاجرت در مرز ایالات متحده و مکزیک تجدید شود.
یکی دیگر از وعدههای اصلی آقای ترامپ در طول مبارزات انتخاباتیاش، عقبنشینی از ابتکارات دولت جو بایدن در مورد اعطای اجازه ورود قانونی به ایالات متحده به گروههای خاصی از مهاجران است.
در دوره ریاستجمهوری آقای بایدن، ماهانه تا ۳۰ هزار مهاجر از ۴ کشور کوبا، هائیتی، نیکاراگوئه و ونزوئلا، در صورت داشتن شرایط خاص، مجاز به ورود قانونی به ایالات متحده بودند. دونالد ترامپ متعهد شده است که به این مجوز پایان دهد.
او در تلاش برای تشدید نظارت بر اشخاصی که وارد ایالات متحده می شوند، وعده داده است که ممنوعیتهای سفر را به فهرست گستردهتری از کشورها تعمیم دهد و تمدید کند و برای ممنوعیت ورود کسانی که آنها را «دیوانههای خطرناک، متنفر، متعصب و مجنون» توصیف میکند، یک «غربالگری ایدئولوژیک» ترتیب دهد.
گرچه این موضوع نگرانیهایی را در مورد تبعیض و آزادیهای مدنی ایجاد کرده است، ولی کارزار انتخاباتی دونالد ترامپ میگوید این اقدام، امنیت ملی ایالات متحده را تقویت میکند.
آقای ترامپ همچنین گفته است که قصد دارد به حق تابعیت فرزندانی که از والدین غیرقانونی در ایالات متحده متولد می شوند، پایان دهد. این امر مستلزم تفسیر مجدد اصلاحیه چهاردهم است و انتظار می رود با چالشهای حقوقی شدیدی روبرو شود.
در شرایطی که برنامههای مهاجرتی دونالد ترامپ از حمایت طرفداران او برخوردار است اما با مخالفت شدید گروههای وکالتی و کارشناسان حقوقی مواجه میشود که استدلال میکنند اخراج دستهجمعی و ممنوعیت سفر میتواند منجر به نقض حقوق بشر و چالشهای گسترده در دادگاهها شود.
مارک هتفیلد به صدای آمریکا گفت: «وکلا نگران هستند که دولت جدید ترامپ برای مهاجرت قانونی چه خواهد کرد.»
وی اضافه کرد که نکته اصلی این است که اگر دونالد ترامپ بخواهد طرح دعوی حقوقی کند و برنامه [پناهندگی] را تعطیل کند، باید توجه داشت که رئیسجمهوری در مورد «برنامه پناهندگی» اختیارات زیادی دارد ... و درخواست پناهندگی در مرز را غیرممکن خواهد کرد؛ همانطور که پیشتر این کار را کرد.
میشل مینگ، مدیر سیاسی در «یونایتد وی دریم»، بزرگترین سازمان تحت رهبری جوانان مهاجر در ایالات متحده، گفت که این سازمان آماده «حفاظت» از خانواده های مهاجر خواهد بود.
او پیشبینی کرد که در طول دوره دوم حضور آقای ترامپ در کاخ سفید، تعداد قابل توجهی برنامه «حقوق خود را بشناس» برگزار شود.
منبع: بخش انگلیسی صدای آمریکا