لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۰۶

ديپلماتهای غربی: آمانو با متانت به فريادهای سلطانيه پاسخ می داد


ديپلماتهای غربی: آمانو با متانت به فريادهای سلطانيه پاسخ می داد
ديپلماتهای غربی: آمانو با متانت به فريادهای سلطانيه پاسخ می داد

ديپلمات های غربی می گويند در جلسه روز چهارشنبه آژانس که پشت درهای بسته برگزار شد نماينده ايران در آژانس در اظهاراتی پراحساس دبيرکل آژانس را به ناديده گرفتن حقايق، متهم کرده است.

کشورهای غربی روز چهارشبه ايران را متهم کردند که با جلوگيری از ورود برخی از بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی سعی در ارعاب اين نهاد وابسته به سازمان ملل متحد دارد. آمريکا نيز هشدار داد که جمهوری اسلامی ممکن است به اين دليل با عواقب ديپلماتيک، مواجه شود.

خبرگزاری رويترز به نقل از ديپلمات ها در وين گزارش داد که علی اصغر سلطانيه، نماينده ايران در آژانس، در جريان يک جلسه پرتنش به اين مسأله واکنش نشان داد و يوکيا آمانو، مديرکل آژانس اتمی سازمان ملل، را متهم به ناديده گرفتن حقايق کرد.

نماينده ايران در آژانس به خبرنگاران در وين گفت بر اساس پيمان منع گسترش اين حق ايران است که از پذيرفتن بازرسان، خودداری کند.

يکی از ديپلمات های غربی روز چهارشنبه به رويترز گفت که آقای سلطانيه در جلسه آژانس که پشت درهای بسته برگزار شد، انتقادات خود را با فرياد بيان کرد اما يوکيو آمانو، به انتقادات او با متانت، پاسخ داد.

چند روز پيش، مديرکل آژانس بين المللی انرژی اتمی طی اظهاراتی که باعث واکنش منفی دولت ايران شد، اعلام کرد که جمهوری اسلامی ايران به چند تن از بازرسان با تجربه آژانس، اجازه ورود نداده است، و اين امر را مانعی بر سر فعاليت آژانس خواند.

ايران که می گويد فعاليت اتمی کشور با هدف توليد برق صورت می گيرد، دو تن از بازرسان آژانس را متهم کرده است که درباره فعاليت های اتمی جمهوری اسلامی اطلاعات غلط، ارائه داده اند. ايران به اين بازرسان در ماه ژوئن اجازه ورود نداد.

گلين ديويس، نماينده آمريکا در آژانس بين المللی انرژی اتمی، گفته است ايران تلاشی آشکار برای ارعاب بازرسان دارد و سعی می کند آنان را تحت نفوذ خود قرار دهد.

همچنين در بيانيه ای جداگانه، سه کشور اروپايی فرانسه، آلمان و بريتانيا، نسبت به آنچه ضعف فزاينده ايران در همکاری با آژانس بين المللی انرژی اتمی توصيف کردند، ابراز نگرانی کرده و اقدامات ايران را مشکل ساز و مسأله ای قابل سرزنش خواندند.

روابط بين جمهوری اسلامی و آژانس بين المللی انرژی اتمی از زمان روی کار آمدن يوکيا آمانو، رييس ژاپنی آژانس، در ماه دسامبر ۲۰۰۹، بدتر شده است. وی نسبت به محمد البرادعی، رييس پيشين آژانس اتمی سازمان ملل، موضع محکمتری در قبال ايران داشته است. آقای آمانو در گزارش های خود آورده است که تهران ممکن است سعی در ساخت موشک اتمی داشته باشد.

در همين حال در ايران، اکبر هاشمی رفسنجانی، رييس مجلس خبرگان رهبری، روز سه شنبه گفت تحريم های اخير عليه ايران بايد جدی گرفته شوند. آقای رفسنجانی افزود ايران در ۳۰ سال گذشته، هيچگاه با اين مقدار تحريم روبرو نبوده است، و از مسؤلان خواست که تحريم ها را شوخی به حساب نياورند.

اما در آمريکا، جان مک کين، سناتور بانفوذ آمريکايی از حزب جمهوريخواه و کانديدای اخير رياست جمهوری، در گفت و گويی با صدای آمريکا گفت «درباره عملکرد روسيه در رابطه با پرونده اتمی ايران روسها اندکی کمک کرده اند، اما نه به آن اندازه ای که از عهده شان برميآيد.»

XS
SM
MD
LG