آژانس بین المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه، ۱۰ خرداد، با انتشار دو گزارش اعلام کرد که تنها بخشی از تجهیزات نظارتی بار دیگر در تاسیسات هستهای ایران نصب شدهاند.
جمهوری اسلامی ایران سال گذشته دستور داد تجهیزاتی که تحت توافق هستهای برجام نصب شده بود، برداشته شود.
تجهیزاتی که دوباره نصب شدهاند تنها بخش کوچکی از تجهیزاتی است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نظر داشت مطابق توافق اسفند گذشته با جمهوری اسلامی برای بهبود عملکرد نظارت خود بر فعالیتهای هستهای ایران نصب کند.
به گزارش رویترز، در این حال یک دیپلمات ارشد گفته است گزارشهای روز چهارشنبه آژانس نشانگر آن است که تجهیزات نظارت بر غنی سازی اورانیوم در خطوط سانتریفیوژها در تأسیسات نطنز و فردو نصب شده است.
این در حالی است که مقدار اورانیوم غنیشده تا حد ۶۰ درصد، که مناسب تولید سلاح هستهای است، همچنان رو به افزایش است و در حال حاضر برای تولید دو بمب هستهای کافی است.
رابرت مالی، فرستاده ویژه ایالات متحده در امور ایران، روز چهارشنبه ۱۰ خرداد در گفتوگو با رادیو ملی آمریکا (ان پی آر) با تکرار اظهارات قبلی مقامات آمریکا، گفت اگر جمهوری اسلامی تصمیم بر غنیسازی اورانیوم تا درجه کاربرد نظامی داشته باشد، تنها «چند هفته» با داشتن مقدار کافی برای ساخت بمب هستهای فاصله دارد.
رابرت مالی، در این گفتگوی اختصاصی همچنین به اظهارات بایدن در گذشته اشاره کرد که در صورت ادامه تلاش ایران برای ساخت بمب هستهای، گزینه نظامی «روی میز خواهد بود»، چیزی که اطلاعات آمریکا میگوید تهران هنوز تصمیمی برای انجام آن نگرفته است.
مالی گفت: «گزینه نظامی، با گزینه مطلوب فاصله زیادی دارد، اما او [بایدن] هر کاری را که لازم است انجام خواهد داد تا مطمئن شود ایران به بمب دست پیدا نمیکند.»
با وجود تلاشهای دولت جو بایدن در آمریکا برای احیای توافق هستهای برجام در سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲، مذاکرات احیای «برجام» تابستان گذشته به علت آن چه «زیاده خواهیهای فرابرجامی» جمهوری اسلامی خوانده شد، به حالت تعلیق درآمد و در پی رخدادهای اعتراضی نیمه دوم سال ۱۴۰۱، این مذاکرات از اولویت کاری دولت ایالات متحده خارج شد.
در تنظیم این مطلب از گزارش رویترز استفاده شده است