پارلمان مجارستان روز دوشنبه پیوستن سوئد به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، را تصویب کرد و آخرین مانع پیش روی این کشور اروپای شمالی برای عضویتی تاریخی در این ائتلاف نظامی را برداشت.
عضویت سوئد در ناتو در دوران تهاجم روسیه به اوکراین در حالی است که بیطرفی این کشور در دوران دو جنگ جهانی و جنگ سرد ادامه یافته بود.
به گزارش رویترز، رای پارلمان مجارستان به دنبال سفر نخست وزیر سوئد در روز جمعه که طی آن دو کشور قراردادی تسلیحاتی امضا کردند صادر شد و به ماهها تاخیر برای عضویت سوئد پایان داد.
عضویت سوئد در ناتو را ۱۸۸ قانونگذار در پارلمان مجارستان تائید کردند و ۶ نماینده با آن مخالفت کردند.
دولت ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان، زیر فشار متحدان ناتو برای تائید عضویت سوئد قرار گرفته بود.
پس از تهاجم روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، استکهلم سیاست عدم تعهد خود را کنار گذاشت و برای امنیت بیشتر به دنبال عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی درآمد.
رهبران غربی گفتهاند که با عضویت فنلاند و سوئد در ناتو، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، عملا به همان چیزی دست یافت که در آغاز جنگ خود در اوکراین میخواست از آن جلوگیری کند، یعنی گسترش ناتو.
در حالی که فنلاند سال گذشته میلادی به عضویت ناتو درآمد، عضویت سوئد به خاطر مخالفتهای ترکیه و مجارستان ماهها به تاخیر افتاد. ترکیه و مجارستان هر دو به نسبت دیگر اعضای ائتلاف ناتو روابط بهتری با مسکو دارند.
ترکیه پیشتر از تصویب عضویت سوئد خودداری کرده بود و خواستار اقدام شدیدتر استکهلم علیه اعضای گروه «حزب کارگران کردستان» یا (پکاکا) شد که آنکارا میگوید سوئد خانه این گروه شده است.
سوئد سپس قوانین خود را تغییر داد و سختگیریهای فروش اسلحه را کاهش داد تا ترکیه را راضی کند.
رئيس جمهوری ترکیه، رجب طیب اردوغان، همچنين تصويب عضویت سوئد را به موافقت آمريكا با فروش جتهای جنگنده اف-۱۶ آمریکایی به تركيه مرتبط کرد و آنكارا اكنون انتظار دارد كه کاخ سفید برای کسب موافقت كنگره آمريكا تلاش كند.
ماهیت عقبنشینی مجارستان در مورد عضویت سوئد چندان روشن نیست. بوداپست بیشتر از انتقادات سوئد از تضعیف دموکراسی در مجارستان در دوران نخستوزیری ویکتور اوربان، ابراز نارضایتی کرده بود.
اوربان که از ارسال سلاح به اوکراین، کشور همسایه خود، خودداری کرده بارها از تحریمهای غرب علیه روسیه انتقاد کرده است. او روز دوشنبه بار دیگر خواستار آتشبس در اوکراین شد. اوکراین خواهان بازپسگیری اراضی اشغال شده خود است.
پیوستن سوئد به ناتو که از سال ۱۸۱۴ در جنگ نبوده است، و همچنین عضویت فنلاند، مهمترین گسترش ناتو از زمان گسترش این ائتلاف نظامی تحت رهبری آمریکا به اروپای شرقی در دهه ۱۹۹۰ است.