لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۱

دیدبان حقوق بشر خواستار توقف سرکوب آزادی بیان در عربستان شد


دیدبان حقوق بشر در گزارشی می گوید دادگاه های عربستان سعودی فعالان و مدافعان اصلاحات و نویسندگان را به اتهامات مبهم به خاطر انجام صلح آمیز آزادی بیان، به حبس های طولانی و حتی اعدام محکوم می کند.

اخیرا در اواخر ماه دسامبر ۲۰۱۵ دادگاهی در عربستان زهیر کتبی، یک منتقد صلح طلب این کشور را که خواستار اصلاحات سیاسی شده بود به چهار سال زندان، پنج سال ممنوعیت سفر، و ۱۵سال ممنوعیت کار رسانه ای محکوم کرد. این تنها یکی از موارد اخیر محکومیت های سنگین برای مدافعان آرام و صلح طلب در یک سال اول سلطنت ملک سلمان است.

سارا لی ویتسون، مدیر بخش خاورمیانه دیدبان حقوق بشر می گوید: "مدافعان حقوق بشر امید داشتند که ملک سلمان با سرکوب دگراندیشان صل جوی مقابله کند، اما مقامات این کشور افراد را به دلیل بیان اندیشه های اصلاح طلبانه شان آزار و اذیت و زندانی می کند." او گفت: "پادشاه باید به حمله به آزادی بیان پایان دهد و تمامی فعالان و نویسندگان صلح طلب را آزاد کند."

طبق گزارش اخیر دیدبان حقوق بشر در سال ۲۰۱۵ دست کم شش نفر از جمله نویسندگان شناخته شده، دگراندیشان و فعالان اصلاح طلب برای بیان اندیشه هایشان مجازات شدند. یک نفر به مرگ و دیگران به حبس های طولانی محکوم شدند. دست کم چهار نفر به مدت ۵ الی ۱۰ سال از مسافرت خارجی منع شدند. اتهام اغلب این افراد "ناسازگاری، تخریب وجهه حاکمیت، و تحریک افکار عمومی" است.

به گفته این نهاد بین المللی مدافع حقوق بشر دادگاه ویژه ای که در سال ۲۰۰۸ میلادی برای بررسی پرونده های مربوط به تروریسم تشکیل شده بود، اغلب برای محاکمه دگراندیشان صلح طلب مورد استفاده قرار می گیرد.

دیدبان حقوق بشر می گوید مقامات عربستان کتبی را به دلیل نوشته هایش از دهه ۹۰ میلادی مورد آزار قرار داده اند و او را دست کم شش بار بازداشت کرده اند. بازداشت اخیر او به دنبال حضور یک ساعته اش در یک برنامه تلویزیونی از یک شبکه عربی ماهواره ای بود. کتبی در این برنامه درباره آنچه که اصلاحات الزامی می داند سخن گفته بود، از جمله درباره انتقال کشور به یک سلطنت مشروطه و مبارزه با سرکوب سیاسی و مذهبی.

دادگاه او را با استناد به توییت ها، نوشته ها و درخواستش برای رسیدن به سلطنت مشروطه متهم شناخت.

او علاوه بر حبس که به دو سال تقلیل یافت و ممنوعیت سفر و نوشتن در رسانه ها، به پرداخت جریمه نقدی معادل بیش از ۲۶ و نیم هزار دلار و همچنین بستن حساب توییتر و وبسایتش محکوم شد.

دیدبان حقوق بشر به مواردی دیگر در نوامبر ۲۰۱۵ اشاره می کند، از جمله به حکم دو سال حبس و ۲۰۰ ضربه شلاق برای مخلف الشمری، یک فعال شناخته شده حقوق بشر به خاطر دفاع از شهروندان شیعه عربستان سعودی. در همین ماه دادگاهی سعودی یک مرد فلسطینی را به دلیل بیاناتی که توهین به مقدسات تلقی شد و همچنین انتشار یک کتاب شعر به مرگ محکوم کرد. اشرف فیاض ۳۵ ساله اتهامات را رد کرده و گفته موارد تخلف را فرد دیگری به دلیل خصومت شخصی به پلیس امر به معروف عربستان به وی نسبت داده است.

به گفته دیدبان حقوق بشر در ماه اکتبر دادگاه ویژه عربستان سه نفر را به احکام طولانی حبس محکوم کرد. دو نفر از آنها بنیانگذاران انجمن ممنوعه حقوق سیاسی و شهروندی هستند که پیشتر چندین عضو آن روانه حبس شده اند. نفر سوم نیز یک دگراندیش مستقل است. احکام این افراد از ۸ تا ۱۰ سال زندان به علاوه مدت مشابه ممنوعیت سفر بود.

طبق این گزارش بیش از ۱۰ فعال سعودی در حال حاضر به دلیل فعالیت های صلح طلبانه خود احکام طولانی حبس دریافت کرده و در زندان هستند، از جمله ولید ابوالخیر و فاضل مناسف، که هر دو به ۱۵ سال حبس محکومند.

بیانیه دیدبان حقوق بشر در پایان می گوید منشور حقوق بشر عرب که سعودی آن را امضا کرده است حق آزادی عقیده و بیان را تضمین می کند. بیانیه حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز حق انتشار و اشاعه اخبار، اطلاعات و دیدگاه ها به دیگران را به عنوان یکی از آزادی های اساسی محترم می شمارد.

XS
SM
MD
LG