شرکت تایوانی «گلد آپولو» روز چهارشنبه ۲۸ شهریور اعلام کرد که پیجرهای منفجر شده در لبنان و سوریه توسط یک شرکت مستقر در مجارستان تولید شده است.
به گفته شرکت تایوانی گلد آپولو، پیجرهای منفجرشده توسط شرکت «باک» در بوداپست مجارستان تولید شده بودند.
انفجار همزمان هزاران دستگاه پیجر اعضای گروه شبهنظامی حزبالله لبنان، گروه متحد جمهوری اسلامی ایران، که گفته میشود بر اثر حمله سایبری رخ داد تاکنون دستکم ۱۲ کشته و هزاران زخمی بر جا گذاشته و احتمال یک جنگ تمامعیار در منطقه را افزایش داده است.
رویترز روز چهارشنبه ۲۸ شهریور به نقل از منابع آگاه گزارش داد که سازمان اطلاعات و عملیات ویژه اسرائیل، «موساد»، ماهها قبل از انفجارهای روز سهشنبه مقادیر اندکی مواد منفجره را داخل ۵هزار دستگاه پیجر ساخت تایوان، که حزبالله لبنان آنها را سفارش داده بود، کار گذاشته بود.
در همین حال خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه از وقوع انفجارهای تازه مرتبط با دستگاههای بیسیم افراد حزبالله خبر داد. این در حالی است که اخبار و اطلاعات تکمیلی مربوط به انفجار هزاران دستگاه پیجر حزبالله در روز سهشنبه همچنان رو به افزایش است.
رویترز روز چهارشنبه ۲۸ شهریور به نقل از یک منبع امنیتی و یک شاهد عینی گزارش داد که روز چهارشنبه، یعنی یک روز پس از انفجار هزاران دستگاه پیجر افراد مرتبط با گروه حزبالله لبنان، بیسیمهای دستی مورد استفاده افراد حزب الله در جنوب لبنان و حومه جنوبی بیروت منفجر شد.
به گزارش رویترز، خبرگزاری دولتی لبنان از کشته شدن سه نفر و زخمی شدن دهها نفر در تازهترین مورد انفجار دستگاههای بیسیم در منطقه بقاع لبنان خبر داده است.
بنا بر این گزارش دستکم یکی از انفجارها در نزدیکی محل برگزاری مراسم تشییع جنازه کشتهشدگان روز قبل که توسط حزبالله ترتیب داده شده بود، رخ داد.
پیشتر فراس ابیض، وزیر بهداشت لبنان، روز چهارشنبه ۲۸ شهریور گفت که تعداد کشتهشدگان انفجار دستگاههای پیجر در این کشور به ۱۲ تن، افزایش یافته است. بر اساس گزارشها، حال ۲۰۰ تن از مجروحان «وخیم» اعلام شده است. بسیاری از کشتهشدگان و زخمیها از اعضای گروه شبهنظامی حزبالله، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، هستند.
حزبالله که مورد حمایت جمهوری اسلامی است، میگوید که از اسرائیل انتقام میگیرد. این در حالی است که اسرائیل درباره این انفجارها اظهاری نکرده است. از هنگام آغاز جنگ غزه میان اسرائیل و حماس، حزبالله لبنان و اسرائیل درگیریهای پراکندهای داشتند که تنشها در منطقه را افزایش داده است.
در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته حماس به اسرائیل دستکم ۱۲۰۰ شهروند اسرائیلی از جمله زنان، کودکان، و سالخوردگان کشته شدند و بیش از ۲۵۰ تن دیگر به اسارت گرفته شدند.
پس از این حمله تروریستی، اسرائیل تهاجم به غزه را به منظور نابودی حماس و بازگرداندن گروگانهای ربودهشده از سوی حماس آغاز کرد.
گروه حماس در فهرست سازمانهای تروریستی ایالات متحده، اتحادیه اروپا، بریتانیا، اسرائیل، کانادا، ژاپن و شمار دیگری از کشورهای جهان قرار دارد.
حزب الله، از مهمترین گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه، با انتشار بیانیهای گفت که اسرائیل باید منتظر پاسخ به «کشتار پیجر» باشد. به گفته یک مقام حزبالله، این انفجارها «بزرگترین نقض امنیتی» در تاریخ این گروه است.
یک منبع امنیتی ارشد لبنان میگوید که حزبالله حدود پنج هزار پیجر به شرکت تایوانی گلد آپولو سفارش داده بود که اوایل سال میلادی جاری وارد لبنان شد.
این شرکت تایوانی میگوید که پیجرها با نام تجاری آن در مجارستان تولید و به لبنان ارسال شدند.
دفتر شرکت «باک» در بوداپست است و فعالیتهای ثبتشده آن شامل طیف گستردهای مانند انتشار بازیهای رایانهای، مشاوره فناوری اطلاعات، و استخراج نفت خام، میشود. این شرکت به درخواست رویترز برای اظهارنظر پاسخ نداده است.
اعضای حزبالله از این پیجرها بهعنوان یک وسیله ارتباطی با فناوری پایین در تلاش برای فرار از ردیابی موقعیت مکانی اسرائیل استفاده میکنند.
این منبع ارشد امنیتی لبنان میگوید که این دستگاهها توسط سرویس جاسوسی اسرائیل «در سطح تولید» دستکاری شدند. مقامات اسرائیلی به درخواست رویترز برای اظهار نظر پاسخ ندادند.
این منبع میگوید که موساد یک قطعه دارای مواد منفجره را داخل دستگاه تعبیه کرد که با دریافت کد مخصوص منفجر شده است. یک منبع امنیتی دیگر به رویترز میگوید که حدود سه گرم مواد منفجره در این پیجرها جاسازی شده بود.
حسن نصرالله، دبیرکل این گروه، چندی پیش نسبت به خطرات تلفنهای همراه برای اعضای این گروه هشدار داده بود. استفاده از این پیجرها بهعنوان راهکاری برای پرهیز از این خطرات در دستور کار حزبالله قرار گرفت و میان اعضای نظامی و غیرنظامی گروه توزیع شده بود.
حزبالله لبنان در سال ۱۳۶۱ توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاسیس شد. تاکنون چندین کشور، از جمله ایالات متحده، اسرائیل، آلمان، صربستان، لیتوانی، استونی، لتونی، و استرالیا کلیت این گروه را به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است.
شناسایی کلیت حزبالله لبنان به عنوان یک سازمان تروریستی به مفهوم تفاوت قائل نشدن میان شاخه سیاسی با شاخه نظامی آن حزب و تروریست شناختن هر دو شاخه حزبالله است.
منبع: رویترز