لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۸ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۱۵

نگاهی اجمالی به سه گزینه احتمالی برای جانشینی یحیی سنوار


اسماعیل هنیه (راست) و یحیی سنوار که به فاصله سه ماه کشته شدند
اسماعیل هنیه (راست) و یحیی سنوار که به فاصله سه ماه کشته شدند

به دنبال کشته‌شدن یحیی سنوار، رهبر حماس، گمانه‌زنی‌ها درباره گزینه‌های احتمالی برای جانشینی او آغاز شده است.

خبرگزاری رویترز روز جمعه ٢٧ مهر با انتشار گزارشی به نقل از چند کارشناس نوشت احتمالا رهبر بعدی حماس خارج از غزه باشد و محمد سنوار، برادر یحیی سنوار، نقش بزرگ‌تری در درگیری‌های جاری با ارتش اسرائیل در غزه به عهده بگیرد.

به گزارش رویترز، حماس در فرایند انتخاب رهبر جدید خود باید منافع حکومت ایران به عنوان اصلی‌ترین پشتیبان خود و قطر، محل استقرار نامزدهای اصلی برای تصدی پست ریاست دفتر سیاسی این گروه، را مد نظر قرار دهد.

سنوار که روز چهارشنبه توسط ارتش اسرائیل کشته شد، به دنبال کشته‌شدن اسماعیل هنیه در روز ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ در تهران رهبری حماس را در دست گرفته بود.

سنوار پیش از تصدی رهبری سیاسی حماس، رهبر نظامی این گروه بود و با کشته‌شدن هنیه و به قدرت رسیدن او، رهبری سیاسی و نظامی این گروه ادغام شد. با این حال، این بار به نظر می‌رسد که رهبری سیاسی و نظامی حماس از هم جدا باشند.

در اینجا نگاهی اجمالی به سه گزینه احتمالی برای تصدی رهبری سیاسی حماس انداخته می‌شود.

خلیل الحیه: او معاون یحیی سنوار است و بنا به گزارش‌ها بیشترین شانس را برای تصدی سمت رهبری حماس دارد.

الحیه ۶۳ ساله دستیار اسماعیل هنیه بود و طی یک سال گذشته، از طرف حماس سرپرست مذاکرات غیرمستقیم این گروه با اسرائیل درباره برقراری آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها بوده است.

خلیل الحیه
خلیل الحیه

بر اساس گزارش‌های منتشرشده توسط رویترز و بلومبرگ، الحیه روابط نزدیکی با جمهوری اسلامی ایران دارد و این مساله در به قدرت رسیدن او تاثیرگذار است.

محمد سنوار: او که ۴۹ سال سن دارد، برادر و دستیار اصلی یحیی سنوار بود و اکنون با کشته شدن رهبر حماس انتظار می‌رود نقش بیشتری در شاخه نظامی حماس به عهده بگیرد.

با این وجود، کارشناسان بر این باور هستند که لزوم تفکیک رهبری سیاسی و نظامی حماس از یکدیگر و انتخاب رهبر جدید حماس از بیرون غزه، امکان انتخاب محمد سنوار به عنوان رهبر جدید این گروه را کاهش می‌دهد.

خالد مشعل: او که ۶۸ سال سن دارد، از بهار سال ١٣٨٢ به مدت ١٣ سال رهبر حماس بوده است.

این مقام ارشد حماس در تابستان سال ۱۳۷۶ در امان، پایتخت اردن، مورد سوء قصد ناموفق از سوی اسرائیل قرار گرفت.

خالد مشعل
خالد مشعل

مشعل در دوره رهبری خود با ورود حماس به جنگ داخلی سوریه و حمایت از دولت بشار اسد نکرد و به همین دلیل پیشینه روابط او با جمهوری اسلامی ایران دارای اصطکاک است.

رویترز به نقل از یک کارشناس فلسطینی گزارش داده که در صورت نرم‌تر شدن موضع حکومت ایران در برابر خالد مشعل، او ممکن است بار دیگر رهبری حماس را در دست بگیرد.

خالد مشعل در حال حاضر به همراه دیگر رهبران حماس در دوحه، پایتخت قطر، مستقر است.

XS
SM
MD
LG