در پی اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، مبنی بر اینکه ایالات متحده باید کنترل گرینلند را به دست بگیرد، مایک والتز، گزینه آقای ترامپ برای مشاور امنیت ملی نیز گفت کنترل این جزیره برای امنیت ملی آمریکا حائز اهمیت است.
مایکل والتز، که نماینده جمهوریخواه ایالت فلوریدا در مجلس نمایندگان آمریکا است گفت: «روسیه با بیش از ۶۰ کشتی یخشکن، که برخی از آنها هستهای هستند، در تلاش است تا پادشاه قطب شمال شود. اما ما دو کشتی یخشکن در قطب شمال داریم که یکی از آنها آتش گرفته است.»
او با اشاره به تلاش چین برای حضور در این جزیره سرشار از «منابع غنی معدنی و طبیعی، و نفت و گاز» گفت حضور آمریکا در گرینلند «برای امنیت ملی ما» مهم است.
ترامپ که قرار است ۱ بهمن (۲۰ ژانویه) سوگند دوره دوم غیرمتوالی ریاست جمهوری خود را یاد کند، روز سهشنبه در یک کنفرانس خبری از رد احتمال اقدام نظامی برای کنترل این جزیره غنی از منابع معدنی خودداری کرد. او تهدید کرده است در صورت خودداری دانمارک از واگذاری این قلمرو، تعرفههای سنگینی بر آن کشور اعمال خواهد کرد.
اتحادیه اروپا روز چهارشنبه خودداری دونالد ترامپ رئیسجمهوری منتخب آمریکا از رد کردن احتمال حمله نظامی برای کنترل بر قلمرو خودمختار گرینلند متعلق به دانمارک را بهعنوان «مسائل فرضی عجیبوغریب» رد کرد، اما اذعان کرد کشورهای اتحادیه اروپا در صورت حمله به این جزیره بسیار بزرگ، موظف به دفاع از آن خواهند بود.
گرینلند یک قلمرو خودمختار غنی از منابع معدنی و متعلق به دانمارک، یکی از اعضای اتحادیه اروپا، و یک قلمرو مرتبط به این بلوک اروپایی است.
ترامپ مدتها است بهصورت علنی درباره تصرف گرینلند صحبت کرده است و روز سهشنبه گفت: «ما برای اهداف امنیت ملی به گرینلند نیاز داریم» و استدلال کرد که دانمارک باید آن را برای «حفاظت از دنیای آزاد» واگذار کند.
علاوه بر منابع معدنی این جزیره، گرینلند بهویژه با ذوب شدن یخها در مناطق شمالی جهان به دلیل گرمایش زمین یک دروازه استراتژیک برای حملونقل دریایی در قطب شمال است.
ترامپ در شبکههای اجتماعی نوشت که بهدست گرفتن احتمالی گرینلند از سوی آمریکا «معاملهای است که باید انجام شود» و عکسهایی از پسر ارشد خود، دونالد ترامپ جونیور، که روز سهشنبه در حال بازدید از گرینلند بود، منتشر کرد.
او اضافه کرد: «گرینلند را دوباره باعظمت کنیم.»
علاوه بر مخالفت اتحادیه اروپا، کشورهای عضو مانند آلمان و فرانسه نیز بهصورت جداگانه این پیشنهاد رئیسجمهوری آینده آمریکا را رد کردند.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، با ابراز شگفتی از اظهارات ترامپ گفت که شرکای اروپایی معتقدند که مصونیت مرزها یک اصل اساسی حقوق بینالملل است.
او به خبرنگاران گفت: «این اصل پابرجا است و بنیاد نظم صلحآمیز ما است.»
شولتس در بیانیهای که بهطور غیرمعمول صریح و در مدتزمان کوتاهی صادر شد، افزود: «در گفتگوهایم با شرکای اروپایی، نوعی فقدان درک نسبت به اظهارات اخیر از سوی ایالات متحده مشاهده شده است.»
شولتس تأکید کرد: «اصل مصونیت مرزها در مورد هر کشوری اعمال میشود، صرفنظر از اینکه در شرق یا غرب ما قرار دارد» و اشاره کرد که روسیه با حمله تقریبا سهساله خود به اوکراین این اصل را نقض کرده است.
شولتس در بیانیهای که بهطور غیرمعمول صریح و در مدت کوتاهی صادر کرد، گفت: «در گفتگوهایم با شرکای اروپایی، نوعی عدم درک نسبت به اظهارات اخیر ایالات متحده مشاهده شده است.»
ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، به رادیو فرانسه اینتر گفت: «اتحادیه اروپا به هیچ کشوری در جهان، هر که باشد، اجازه نخواهد داد که به مرزهای حاکمیتی آن حمله کند. ما قارهای قوی هستیم و باید خود را بیش از پیش تقویت کنیم.»
بارو گفت که اعتقاد ندارد ایالات متحده به آن جزیره وسیع قطب شمال (گرینلند) که بیش از ۶۰۰ سال بخشی از دانمارک بوده است، حمله کند.
او اضافه کرد: «ما وارد دورانی شدهایم که شاهد بازگشت قانون هر کسی که نیرومندتر است (قانون زور)، هستیم. آیا باید مرعوب شویم؟ آیا باید نگران باشیم؟ به طور قطع نه.»
او گفت: «ما باید بیدار شویم و خود را از لحاظ نظامی تقویت کنیم تا در رقابت با دنیایی که قانون نیرومندترین در آن حاکم است، پیروز شویم.»
وزیر امور خارجه فرانسه گفت که معتقد است ایالات متحده «به طور ذاتی امپریالیستی نیست» و تأکید کرد که «معتقد نیست» این ویژگی در حال تغییر باشد.